Domeniul ro. este cel mai riscant pentru download, deoarece unul din cinci site-uri cu fisiere ce pot fi descarcate poate contine componente nedorite, precum adware, malware sau virusi, arata un studiu McAfee care face un clasament al celor mai sigure si nesgure domenii de internet. Domeniul .ro a devansat alte domenii precum .info .net si .com.

McAfee porneste de la fapt cotidian, un utilizator cauta un program pe internet, il gaseste pe un site si incepe sa-l descarce. Care ar fi sansele ca acest program sa contina malware "Daca fisierul dorit vine dintr-un domeniu terminat in .kr (de la Coreea de Sud), sansele ca fisierul sa fie riscant sunt de 2,8%, daca alegi insa un site terminat in .ro, sansele ca fisierul sa fie riscant sunt de 21%, crestere de 748%", arata McAfee in cea de-a treia editie a studiului Mapping the Mal Web.

".ro (Romania) a fost domeniul de tip top-level cel mai riscant pentru download", adauga cei de la McAfee care au testat aproape 3.000 de site-uri .ro. Per total au fost testate circa 688.000 de site-uri care ofera download pe plan mondial, iar 4,5% au fost descoperite cu probleme, fata de 4,7% in studiul de anul trecut.

In clasamentul domeniilor periculoase, .ro e urmat de .info (cu 15,2% din site-uri categorisite ca riscante), pe locurile urmatoare fiind domeniile .biz .net si .com. Cele mai putin riscante domenii de download sunt .de si .jp, (Germania si Japonia) cu sub un procent din site-uri suspecte.

Intr-un alt clasament pentru care au fost testate circa 27 de milioane de site-uri, nu doar cele de download, ci multe categorii, domeniul .cm al Camerunului a fost clasat ca fiind cel mai periculos, 36% din site-uri putand contine programe nedorite. Pe locul secund este domeniul .com iar pe trei .cn, al Chinei. Romania s-a clasat pe locul 20, cu 2,2% dintre site-uri catalogate ca fiind riscante.