Cisco Systems, cel mai mare producator de echipamente de retelistica, a preluat 89% din actiunile companiei norvegiene Tandberg, pentru aproape 3,4 miliarde dolari, scrie Financial Times. Cisco va deveni lider pe piata echipamentelor pentru videoconferinte, dar tranzactia trebuie aprobata de autoritatile din domeniul concurentei.

Cisco a facut initial o oferta, dar a trebuit sa o imbunatateasca cu 11% pentru a fi acceptata. Compania detine acum 89% din Tandberg, dar pentru a avea controlul total trebuie sa aiba peste 90%, conform legilor norvegiene. Cisco spune ca in curand va depasi acest prag.

Totusi, mai trebuie obtinut si acordul autoritatilor din domeniul concurentei, iar acest lucru nu va fi usor. Cisco estimeaza ca tranzactia va putea fi perfectata in prima jumatate a lui 2010.

Dupa preluarea Tandberg, Cisco va avea acces si la piete care cer echipamente mai ieftine, deoarace americanii fabrica echipamente costisitoare, adevarate "camere" de teleconferinte ce ofera imagini in marime naturala ale interlocutorilor, insa costa 300.000 dolari.