Comisia Europeana si Microsoft sunt pe cale sa puna saptamana viitoare capat unei dispute de un deceniu pe tema browser-elor web si a dominatiei Internet Explorer, dupa ce Microsoft a acceptat sa faca modificari ce la permit utilizatorilor Windows sa aleaga ce browser doresc sa instaleze, fara ca Internet Explorer sa fie avantajat, scrie Reuters.

Totul a pornit de la acuzatiile Comisiei care considera ca Microsoft face tot posibilul sa puna piedici concurentei, iar lucrul acesta era valabil si la capitolul browsere web, unde Internet Explorer era inclus automat in sistemele de operare Windows. Totusi, Microsoft a anuntat pe 11 iunie ca nu va mai oferi browser-ul alaturi de sistemul Windows 7 in Europa, insa UE a considerat decizia mult prea radicala, deoarece nu mai da utilizatorilor ncio posibilitate de alegere.

Pana la urma s-a ajuns la varianta unui ecran de alegere unde sa fie o lista de maxim 12 browsere, utilizatorul urmand sa decida cu ce va naviga pe web fara ca Internet Explorer sa fie favorizat fata de concurentii sai.

Unul din concurentii Explorer, Opera a venit insa cu obiectii, sustinand ca acest "ecran de alegere" nu trebuie sa fie integrat in Internet Explorer, iar browserele nu trebuie afisate in ordine alfabetica.

Reuters scrie ca Microsoft ar fi acceptat amendamentele, iar browserele vor fi prezentate in ordine aleatorie, astfel incat acest ecran de alegere sa fie "cat mai neutru posibil".

Se pare ca saptamana viitoare Comisia Europeana va fi de acord cu modificarile facute de Microsoft, astfel ca ele vor fi apoi incluse in sistemele de operare Windows ce vor fi vandute in Europa.

Microsoft are un lung sir de dispute pe teme de concurenta cu CE, primind pana acum amenzi totale de circa 1,7 miliarde euro.