Dupa un 2009 mai slab, vanzarile mondiale de PC-uri incep sa isi revina si vor creste anual cu circa 10% pana in 2013, de la circa 300 milioane de unitati anul curent, la aproape 450 de milioane in patru ani, arata un studiu al companiei de cercetare IDC, citat de PC World. Piata isi revine datorita scaderii preturilor PC-urilor, dar si fiindca multe companii au PC-uri invechite ce trebuie schimbate.

Astfel, previziunile IDC indica vanzari mondiale de 291,4 milioane unitati anul acesta si 321,4 milioane anul viitor. Dupa trei trimestre slabe, al patrulea e clar mai bun, iar tot mai multe companii vor trebui sa-si schimbe vechile computere care sunt deja depasite tehnologic.

IDC estimeaza ca vanzarile vor tot creste cu circa 10% anual pana la un total de 444,4 milioane de PC-uri in 2013, dar avansul se va datora vanzarilor de laptop-uri, deoarace la desktop-uri cresterea va fi nesemnificativa.

Astfel, previziunile IDC arata ca daca anul acesta se vor vinde in total 165,2 milioane de laptop-uri si 126,2 milioane desktop-uri, in 2013 se vor vinde 312,5 milioane laptop-uri si numai 131,9 milioane desktop-uri.

Piata va avansa si fiindca preturile PC-urilor au scazut, iar tendinta se va mentine si in urmatorii ani. In plus, segmentul mini-laptop-urilor (netbook) va creste in continuare mult, insa va avansa mult si o alta categorie, laptop-urile ultra-subtiri si foarte usoare, cu ecrane mari si configuratii care permit si aplicatii mai pretentioase ca resurse.