Retailer-ul Amazon a anuntat ca utilizatorii din 100 de tari, inclusiv Romania, pot face comenzi pentru DX, versiunea cu ecran de 9,7 inch a cititorului de carti electronice (e-reader) Kindle. DX costa 489 de dolari, livrarile vor incepe din 19 ianuarie, iar ecranul mare al terminalului permite si citirea hartilor, dar si a documentelor PDF, anunta compania. Kindle DX poate stoca 3.500 de carti, iar bateria tine o saptamana. Versiunea de Kindle cu ecran de sase inch a fost lansata pe plan mondial in octombrie anul trecut, iar DX era pana acum disponibila doar in SUA.

Kindle DX are ecran de 9,7 inchi, cantareste 540 de grame, are capacitate de stocare de 3,3 GB, echivalentul a 3.500 de carti. Compania spune ca dispozitivul care costa 489 dolari poate fi folosit si pentru vizualizarea hartilor si a documentelor PDF personale ce pot fi parcurse usor pe ecranul mare.

Cartile pot fi descarcate wireless de pe site-ul Amazon, cele mai scumpe avand preturi intre 12 si 14 dolari. Sunt disponibile aproape 400.000 de carti in engleza, dintre care circa 90.000 costa sub sase dolari. In plus pot fi citite si editii ale unor ziare cunoscute pe plan mondial.

Amazon mai spune ca utilizatorul are o experienta asemanatoare cititului cartilor clasice, iar printre avantaje se numara posibilitatea de a mari dimensiunea scrisului si de a putea cauta rapid cuvinte in volume de sute de pagini. In plus, datorita display-ului neiluminat pe fundal se poate citi in conditii bune si la lumina soarelui.

Evident ca exista si dezavantaje: aparatul poate fi scapat pe jos si, mai ales, este extrem de scump in comparatie cu cartile clasice.

In octombrie 2009 Amazon a lansat pe plan mondial versiunea mai simpla de Kindle, cu ecran de sase inch, greutate 280 g si pret de sub 300 de dolari.

Cititoarele de carti electronice (e-book reader) constituie un segment extrem de promitator si multi producatori lanseaza modele noi, unele cu display color si posibilitatea de a citi si pe intuneric.

Iata un scurt film de prezentare a Kindle DX