Franta vrea sa impoziteze Google pentru publicitatea online
Initiativa guvernului francez vine in urma mai multor plangeri formulate de companii din media, care spun ca gigantii online precum Google profita de pe urma continutului lor, pe care il obtin gratuit.
Un raport comandat de guvernul francez propune mai multe solutii de crestere a disponibilitatii pe internet a produselor culturale, care sa protejeze, in acelasi timp, drepturile de proprietate intelectuala ale artistilor si institutiilor de media. Printre acestea se numara taxarea publicitarilor online si a furnizorilor de internet si folosirea banilor obtinuti pentru finantarea sectoarelor creative, cum ar fi industria muzicala, care au dificultati in a se adapta la "era descarcarilor de pe internet". Potrivit estimarilor, taxa ar putea strange pana la 50 de milioane de euro in 2010.
Potrivit cotidianului "Liberation", autorul principal al raportului, producatorul muzical Patrick Zelnik, spune ca acest impozit va lua "un mic procent" din veniturile obtinute de Google din publicitatea online. El estimeaza ca aceste venituri se ridica la 800 de milioane de euro pe an. Zelnik a denumit intiativa "Taxa Google", insa a adaugat ca aceasta vizeaza si alti jucatori mari de pe piata online, cum ar fi Microsoft, AOL, Yahoo si Facebook.
Presedintele francez Nicolas Sarkozy nu a facut nicio referire directa la propunerea lui Zelnik, insa a spus ca atunci cand companiile de internet mari fac bani din publicitatea online in Franta, insa nu platesc impozite statului francez, mediul concurential are de suferit.
Sarkozy si-a exprimat, joi, sustinerea pentru indemnul pe care raportul il adreseaza autoritatilor de concurenta din Franta, de a lua o decizie cu privire la pozitia dominanta pe care marile firme din online o ocupa pe piata franceza.
Google France spera ca planurile guvernului sa duca mai degraba spre inovatie, decat spre o noua taxa, potrivit unei declaratii publicate de directorul de comunicare al companiei, Olivier Esper. "Aici este o oportunitate de a promova solutii inovatoare, mai degraba decat extinderea atitudinii de opozitie intre lumea internetului si cea a culturii, de exemplu, prin impunerea unei taxe", a spus Esper.
Think-tankul de media digitala Renaissance Numerique, ai carui membri sunt lideri din mediul de afaceri, a declarat ca propunerea de impozitare sanctioneaza pe nedrept agentile de publicitate. "Nici agentiile de publicitate online, nici furnizorii de servicii de Internet nu jefuiesc artistii", a spus co-presedintele organizatiei, Christine Balague. "Dimpotriva, acestea incearca sa aduca laolalta artistii si consumatorii", a adaugat aceasta.
Quadrature du Net, care se descrie ca fiind un "grup de aparare a drepturilor cetatenilor in era digitala", a declarat ca acesta initiativa guvernamentala i-ar face pe toti contribuabilii sa plateasca pentru modele de business demodate si sa faca din furnizorii de internet tapi ispasitori.
Raportul lui Zelnik propune, de asemenea, subventii publice pentru un sistem de vouchere care sa permita cumpararea fisierelor audio online, astfel incat sa incurajeze mijloacele legale de accesare a continutului prin intermediul web. Sarkozy a exprimat sprijinul pentru aceasta masura, spunand ca spera ca sistemul pentru tineri sa devina operabil pana in vara.
Asociatia franceza pentru drepturile autorilor si compozitorilor s-a declarat "multumita" de propunerea lui Zelnik care, spune aceasta, ar putea "sa incurajeze si sa stimuleze disponibilitatea legala a operelor culturale pentru publicul larg". Institutiile mass-media franceze s-au plans ca materialele lor online sunt folosite gratis prin intermediul Google, lider mondial in cautarile pe Internet.
Raportul a succedat o reforma guvernamentala care a intrat in vigoare in aceasta luna, care pedepseste utilizatorii de internet care descarca ilegal continut online. Impozitarea reclamelor online "pare inevitabila daca vrem sa pastram pluralismul cultural si de a preveni dezvoltarea nesfarsita a doi - trei mari jucatori mondiali", a declarat Zelnik, citat de cotidianul francez "Liberation".

Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
Când marketingul ne păcălește să cădem în capcana consumului irațional/ Sunt diamantele valoroase sau nu?
a. Google sa isi inchida portile pt tot ce inseamna Franta -> s-ar renunta relativ repede la aceasta masura
b. Google sa fie de acord, cu conditia ca banii rezultati din aceasta impozitare sa fie dirijati de o comisie formata din personal Google (pentru a nu pati cum se intampla la noi cu rovinieta si anume sa platesti pt drumuri iar banii sa se duca la sanatate) -> Google ar folosi banii cu cap pt programele IT ale Frantei de exemplu
What say you ?
pierd mai putini bani daca platesc impozit decat daca pleaca...
tot venituri sunt si alea.
Mersi,
Adrian
sorry, m-am exprimat aiurea
Uite de aia tot timpul Europa va fi in urma SUA....
"Initiativa guvernului francez vine in urma mai multor plangeri formulate de companii din media, care spun ca gigantii online precum Google profita de pe urma continutului lor, pe care il obtin gratuit."
Așadar o parte din companiile media se plâng că ei au costuri mai mari decât Google? Nu seamănă asta cu capra vecinului?
Având în vedere că vorbim de Internet, Google poate funcționa și ca o entitate străină, neintrând în jurisdicția statului Francez în ceea ce privește taxele. (ex. dacă eu cumpăr din România un produs "digital" de pe amazon.com nu plătesc nici o taxă statului Român ci în cel mai rău caz statului Delaware, US)
Cum o vor da francezii, tot prost va ieși pentru ei. Cred că din prea mult zel au ajuns să facă pe Robin Hood prin piață... Piața liberă a economiei :D
Cu stimă,
Adrian
Adrian
Cum a zis `Ză Robin Hood State`colegu de mai sus ,ca seamana cu capra vecinului !!!
Iar francezii or fi ei socialisti, dar remarc faptul ca sunt primii care au iesit din recesiune iar pentru somajul creat in principal de societatile americane in faliment au gasit solutii mai mult decat acceptabile. Pentru majoritatea somerilor e ca si cum ar castiga la Loto. Unii pleaca cu indemnitati de 75 000 euro plus 3 ani de de indemnizare 80% din salariu, plus formare profesionala si acompaniere individualizata, plus, plus. Asa "socialism" mi-ar place si mie.
Cauta pe google "robots.txt"
Deci daca nu vrei traficul si nu vrei publicitatea gratis, poti renunta fara probleme la aceste facilitati (oferite gratis de google).
Serios?!... Din buzunarul cui sunt platiti toti acesti bani?!... Stiati ca visteria statului francez e goala? Au un deficiti enorm din cauza acestui sistem social super misto...
Legat de problemele pe care le aveti legat de google... Luati-va 1h libera si cititi cu atentie informatiile de pe site. Sau, dirijati-va emailurile pe gmail: au un sistem de filtrare a emailurile eficace...
"Cand o societate are beneficii de 1 miliard pe spatele unei tari" ... Sa fim seriosi... Sa nu fim naivi! Visteria statului francez trebuie umpluta cumva... In plus, amicii din industria muzicala trebuie sustinuti....
Daca asta inseamana "un pumn in fata societatii", atunci cum se cheama cand patronul unei societati americane care-si duce intreprinderea la faliment e dat afarra cu indemnitati de sute de milioane? Asta e normal pentru voi ?
Bineinteles ca visteriile trebuiesc umplute, pentru scoli, pentru spitale, pentru infrastructura. Daca nu sunt umplute prin impozitarea celor ce castiga, cine sa le umple ?