Decizia Curtii Constitutionale care a considerat Legea 298/2008 privind pastrarea datelor de trafic ca fiind neconstitutionala reprezinta probabil evenimentul anului 2009 din punct de vedere al Dreptului IT Romanesc. Si nu numai, pentru ca - va vine sa credeti sa nu - decizia respectiva ajunge sa fie citata ca un precedent interesant si in alte tari in Europa care discuta aceeasi problema, scrie Bogdan Manolea pe blogul sau.

Fie ca vorbim de Bulgaria, Cehia sau de discutiile din Germania din fata Curtii Constitutionale, ori de petitii publice adresate Uniunii Europene de a cere anularea sau revizuirea directivei, subiectul constitutionalitatii datelor de trafic este inca unul fierbinte la nivelul intregii UE, iar trimiterea catre decizia Curtii romane este unul din punctele de referinta.

Cum modul de explicare a deciziei este un text care poate parea mai degraba criptat intr-un limbaj juridic, decit o clara exprimare a punctelor principale de vedere pe care Curtea le expune, cred ca ar putea fi utila o explicare a conceptelor prezentate si a importantei lor. Acest exercitiu ne va da posibilitatea si unor comentarii personale si uneori a ridicarii unor semne de intrebare cu privire la unele aspecte (am incercat sa pun insa argumentele intr-o ordine logica).

Follow up:

A. Ideile importante ale deciziei:

1. Datele de trafic sunt date care tin de viata privata.

Desi aceasta informatie rezida abia la finalul deciziei CCR, consideram ca aceasta idee trebuie clarificata din start. Astfel, chiar daca datele pastrate nu cuprind continutul comunicatiei, ele “sunt retinute cu scopul furnizarii informatiilor cu privire la persoana si viata sa privata.”

Citeste continuarea si comenteaza peblogul lui Bogdan Manolea.