Google a surprins marti piata online la nivel mondial, anuntand public ca nu va mai cenzura rezultatele afisate de motorul de cautare Google.cn si ca ia in calcul intreruperea operatiunilor in China, ca urmare a unui atac cibernetic initiat din aceasta tara ce a vizat in special accesarea conturilor de Gmail ale unor militanti chinezi pentru drepturile omului. Daca s-ar concretiza, miscarea ar fi in opinia unora cea mai prosteasca decizie din istoria Google, in timp ce altii sustin ca impactul ar fi minim la nivelul veniturilor gigantului american.

O noua abordare a prezentei in China

Sub acest titlu Google si-a anuntat marti pe blogul oficial intentia de a reanaliza fezabilitatea operatiunilor in China si decizia de a nu mai cenzura rezultatele afisate de motorul de cautare Google.cn, serviciu lansat in China in 2006, precum si posibilitatea inchiderii operatiunilor pe aceasta piata.

Motivul? La mijlocul lunii decembrie a anului trecut, Google a descoperit ca a fost victima, alaturi de cel putin alte 20 de companii din sectoare precum: internet, finante, tehnologie, media si chimie, a unui atac cibernetic initiat din China. Potrivit Google, atacatorii au tintit in special conturile de Gmail ale unor militanti pentru drepturile omului din China.

Investigatia Google arata ca doar doua conturi de Gmail par sa fi fost accesate, informatiile accesate ilegal limitandu-se mai degraba la informatii legate de conturile respective (data crearii acestora) si de subiectul mesajelor decat la continutul efectiv al mesajelor e-mail expediate.

Separat de acest atac, Google a mai anuntat ca a descoperit zeci de conturi de Gmail din Statele Unite ale Americii, China si Europa ale unor utilizatori care lupta pentru apararea drepturilor omului in China care au fost accesate ilegal de catre terte parti, dar nu datorita unei brese de securitate a Google ci prin atacuri tip phishing sau malware.

Anuntul Google, salutat de Reporteri fara Frontiere si Yahoo!

Miscarea Google a starnit asa cum era de asteptat multe reactii atat din partea unor grupuri care militeaza pentru protectia drepturilor omului dar si de la analisti sau chiar rivali din piata.

"China este una dintre tarile cu cel mai rapid ritm de crestere din lume. Daca vrei sa faci afaceri in China trebuie sa le urmezi propriile reguli si regulile din China sunt deosebit de oneroase", sustine analistul Rob Enderle din cadrul Enderle Group, citat de AFP.

Google, Cisco, Microsoft si Yahoo! au fost acuzati in ultimii ani de catre grupuri care militeaza pentru drepturile omului, membri ai Congresului american sau de catre alte organizatii, ca sprijina politica de cenzurare a internetului practicata de China.

China exercita un control strict asupra internetului, blocand accesul la site-uri referitoare la dizidenti chinezi, la miscarea spirituala Falun Gong, declarata ilegala de regimul de la Beijing, la guvernul tibetan aflat in exil precum si la masacrul din piata Tiananmen din 1989.

Potrivit AFP, Microsoft nu a dorit sa comenteze in privinta anuntului Google decat faptul ca "nu sunt semnale ca vreunul din conturile noastre de e-mail ar fi fost afectate". In schimb, un purtator de cuvant al Yahoo! a salutat decizia Google:

"Suntem solidari cu Google ca astfel de atacuri afecteaza profund si credem cu tarie ca incalcarea vietii private a utilizatorului este ceva fata de care noi toti pionierii Internetului ar trebui sa ne opunem", a spus oficialul Yahoo!.

Anuntul Google a fost salutat si de catre Clothilde Le Coz, director in cadrul organizatiei non-guvernamentale Reporteri fara Frontiere:

"Este un gest curajos. Este un lucru pozitiv in favoarea drepturilor de exprimare. Nu este insa foarte clar daca mutarea Google va fi urmata si de altii sau daca decizia de a nu mai fi cenzurate rezultatele motorului de cautare Google.cn va insemna mai multa informatie disponibila in China", a comentat aceasta.

Mutarea Google - Cea mai prosteasca decizie din istoria sa?!

Anuntul Google a generat reactii diverse din partea analistilor si a expertilor din industrie. Tang Jun, fost CEO al Microsoft in China sustine ca: "Decizia nu-i afecteaza atat de mult pe utilizatorii chinezi de internet, insa ar fi cea mai prosteasca decizie din istoria Google. Sa renunti la China inseamna sa renunti la jumatate de lume", potrivit China Daily.

"Retragerea ar putea fi temporara, pentru ca piata din China este prea mare pentru a fi parasita", sustine si Qu Xiangdong, presedinte al companiei de cercetare si consultanta IT CCW Research.

Pe de alta parte, analisti citati de MarketWatch sustin ca o potentiala inchidere a operatiunilor Google in China nu va avea un impact material imediat asupra veniturilor gigantului american, insa mutarea ar putea avea un efect pe termen lung asupra ratei de crestere a afacerilor companiei.

China este cea mai mare piata din lume in functie de numarul total de utilizatori, cu 383 milioane de utilizatori la jumatatea lui 2009, potrivit estimarilor China Internet Network Information Center, insa piata de publicitate online din China este la un nivel modest in prezent.

Yvonne Yang, analist in cadrul BNP Paribas sustine ca piata de publicitate online din China in 2009 a fost de circa 20 miliarde yuani (2,93 miliarde dolari), din care valoarea pietei publicitatii prin motoarele de cautare a fost de circa 7 miliarde yuani.

Cine ar castiga de pe urma plecarii Google din China

Wall Street Jounalnoteaza ca Baidu Inc compania detinatoare a motorului de cautare local Baidu.com va fi principalul beneficiar al inchiderii operatiunilor Google pe piata chineza, precum si alte companii mai mici detinatoare de motoare de cautare precum Netease.com Inc, Sohu.com Inc si Tencent Holdings Ltd.

La sfarsitul trimestrului trei al anului trecut, pe piata motoarelor de cautare din China, Google detinea o cota de piata de 31,3%, comparativ cu o cota de 63,9% detinuta de rivalul Baidu, potrivit estimarilor firmei de cercetare Analysys International. Restul de 4,8% din piata este detinuta de motoarele de cautare ale celor trei firme mai sus amintite precum si de Yahoo! China, detinuta si operata de Alibaba Group.

Anuntul Google a determinat Statele Unite ale Americii sa ceara explicatii din partea autoritatilor din China.

"Google ne-a informat de aceste acuzatii care ne ingrijoreaza foarte mult. Asteptam explicatii de la guvernul chinez", a declarat secretarul de stat Hillary Clinton intr-un comunicat de presa citat de AFP.