Microsoft a anuntat ca reduce durata de timp pentru care pastreaza IP-urile utilizatorilor motorului de cautare Bing de la 18 luni la doar sase, ca raspuns la presiunile CE care a cerut de mult timp acest lucru, scrie PC World. Google a redus in august 2008 perioada pentru care tine datele, de la 18 luni, la noua luni, insa Microsoft sustine ca a luat o masura radicala si dupa sase luni sunt sterse in totalitate IP-urile, in timp ce la Google dupa noua luni mai retine o parte din IP-uri.

Microsoft spune ca va dura intre 12 si 18 luni pana cand va reduce cu 66% perioada pentru care va retine IP-urile celor care fac cautari pe Bing. Google a redus in august 2008 de la 18 luni, la noua luni perioada de retentie a datelor, la presiunile CE care vrea ca datele personale ale utilizatorilor sa fie protejate.

Prin IP-uri nu pot fi identificate exact persoanele care stateau in fata calculatorelor sau telefoanelor, dar poate fi detectat aparatul de pe care s-a intrat pe internet si in unele cazuri se poate face legatura directa cu o persoana. Microsoft si Google spun ca daca un motor de cautare are mai putine date, cu atat poate raspunde mai putin eficient la nevoile specifice ale unei persoane, dar autoritatile UE au insistat de mult timp ca perioada de stocare a datelor sa fie redusa.

Autoritatile UE spun ca daca IP-urile sunt tinute mai mult, companiile pot crea profile specifice ale fiecarui utilizator si ar putea furniza fara stirea acestora informatiile, spre exemplu in scopuri publicitare.

Cei de la Microsoft spun ca ar trebui sa existe un standard unic pe piata in ceea ce priveste pastrarea acestor informatii si adauga ca si Google ar trebui sa reduca la sase luni perioada de retentie.

Google are circa 80% pe piata motoarelor de cautare in Europa, in timp ce Bing are cam 2%, mai scrie PC World.