Apple a prezentat la San Francisco tablet PC-ul iPad, cel mai asteptat gadget al inceputului de an. Steve Jobs a prezentat iPad despre care spune ca ofera o experienta deosebita la navigarea pe internet si are un pret 'de necrezut", 499 dolari in SUA pentru versiunea cu 16 GB, dar fara 3G. Cea mai scumpa versiune costa in SUA 829 dolari, avand 3G si 64 GB stocare. iPad are ecran de 9,7 inch, cantareste sub 700 g, iar bateria tine 10 ore, sustine Jobs. Tableta poate fi folosita pentru navigat pe web, dar se adreseaza si fanii jocurilor video, avand pe langa toate acestea si functii complexe de e-reader.

Steve Jobs spune ca trebuie creata o noua categorie plasata intre smartphone si laptop si de aceea este nevoie de un tablet PC. Seful Apple s-a aratat extrem de incantat de iPad despre care spune ca va oferi experiente noi si cu totul deosebite utilizatorilor.

iPad dispune de procesor Apple A4 de 1 Ghz si are cam 1,2 cm grosime. Dispune si de busola, conectivitate Bluetooth 2.1, microfon si speaker. Jobs a tinut sa-i linisteasca pe scepticii care cred ca un tablet PC nu poate avea o baterie care tine mult. Bateria tine 10 ore, sustine seful Apple. "poti zbura de la San Francisco la Tokyo si sa urmaresti clipuri video tot drumul dupa o singura incarcare".

Preturile pornesc de la 499 dolari in SUA, la versiunea de 16 GB, fara 3G. Versiunea de 32 GB costa 599 dolari, iar cea de 64 GB este 699 dolari. Pentru variantele cu 3G se adauga 130 de dolari, astfel ca preturile sunt intre 629 si 829 dolari.

Tableta poate fi folosita ca e-reader extrem de usor, dar se adreseaza si fanilor jocurilor video iar spre exemplificare a fost prezentata o versiune a jocului Need For Speed al EA Sports creat special pentru tablet, este 100% touch-screen, poti apasa cu degetul pe oglinda masinii, spre exemplu si vezi in spate, poti schimba pozitia schimbatorului de viteze cu miscari ale degetului pe ecran.

Extrem de importante sunt functiile de e-reader, tableta dorind a fi un concurent pentru popularul Amazon Kindle. Apple a incheiat intelegeri cu edituri precum Penguin, Macmillian si Harper Collins pentru ca sa fie posibila descarcarea cartilor electronice direct pe iPad printr-o librarie virtuala a Apple, iBook. Vor exista si carti la cinci dolari, semn ca Apple vrea sa se lupte in mod serios cu Amazon.

In plus si ziarele vor putea castiga bani prin crearea unor aplicatii dedicate iPad care sa ofere cititorului o experinta cat mai apropiata de realitate (se pot citi pagini in format identic cu cel din ziar, cu coloane si poze) insa adaugand optiuni noi: posibilitatea de a micsora textul de a regla numarul de coloane sau de a viziona clipuri inserate in pagina de ziar).

iPad are "din fabrica" 12 aplicatii instalate, practic versiuni multi-touch ale unor aplicatii pentru Mac. Utilizatorii pot descarca noi aplicatii create special pentru iPad, dar si aplicatii pentru iPhone. Cei care au si iPhone si iPad pot sincroniza aplicatiile intre cele doua terminale.

Seful Apple a spus ca iPad este mai bun decat smartphone-urile si decat laptop-urile, fiindca altfel nu ar fi avut de ce sa fie creat. "Este un produs magic si revolutionar", a spus Jobs despre iPad care va fi livrat de la finalul lui martie in SUA. Preturile pentru celelalte piete vor fi definitivate in iunie sau iulie.

LIVE TEXT:

-Steve Jobs prezinta rezultatele Apple, insistand pe faptul ca este o companie care valoreaza peste 50 miliarde dolari si e cel mai mare producator mondial de dispozitive mobile, peste Sony si Nokia

- Jobs arata un citat din Wall Street Journal legat de tableta si spune ca trebuie inventat un al treilea tip de device-uri, plasat intre smartphone si laptop.

- Seful Apple a prezentat mult-asteptata tableta Apple care se numeste iPad.

- Jobs face demonstratii, arata ca tableta are accelerometru, deschide PDF-uri, se uita pe iTunes, arata aplicatia de GPS.

- Jobs incurajeaza oamenii sa foloseasca internet-ul pe tablet si daca vor bilete la film sa "ia tableta din bucatarie si sa cumpere bilete".

- Demonstratia continua, Jobs a deschis un fisier YouTube, apoi a trecut la filme, urmarind cateva secunde din Star Trek.

- Ecranul e de 9,7 inch, greutatea de sub 700 g, iar bateria tine 10 ore, sustine seful Apple. "poti zbura de la San Francisco la Tokyo si sa urmaresti clipuri video tot drumul dupa o singura incarcare"

- iPad dispune de procesor Apple A4 de 1 Ghz si are cam 1,2 cm grosime. Dispune si de busola, conectivitate Bluetooth 2.1, microfon si speaker.

- Este apoi prezentata o aplicatie creata de ziarul The New York Times pentru iPad, ziarul poate fi "rasfoit" ca pe iPhone si arata ca in realitate, cu coloane si fotografii. Utilizatorii pot sa micsoreze numarul de coloane si sa ajusteze fontul. In plus, pe aceasi pagina pot fi urmarite filme.

- A fost prezentata si o aplicatie prin care utilizatorii pot picta pe ecran cu pensule si diverse acuarele.

- Este prezentata o versiune a jocului Need For Speed al EA Sports creat special pentru tablet, este 100% touch-screen, poti apasa cu degetul pe oglinda masinii, spre exemplu si vezi in spate, poti misca schimbatorul de viteze cu miscari ale degetului pe ecran.

- Sunt prezentate functiile de e-reader.

- Sunt demonstrate aplicatii pentru munca, poti misca usor documentele pe ecran, poti face rapid grafice "Este cel mai frumos procesor de text pe care l-am folosit vreodata", spun cei de la Apple.

- Preturile pornesc de la 499 dolari in SUA, la versiunea de 16 GB, fara 3G. Versiunea de 32 GB costa 599 dolari, iar cea de 64 GB este 699 dolari. Pentru variantele cu 3G se adauga 130 de dolari, astfel ca preturile sunt intre 629 si 829 dolari.

"Am livrat 75 de milioane de terminale iPod si iPhone, asa ca 75 de milioane de oameni stiu deja sa foloseasca iPad" spune Jobs care adauga ca pretul e "de necrezut".

Vezi aici filmul de prezentare de pe site-ul Apple.

Iata cateva clipuri cu tableta Apple: