Mai multe companii revendica dreptul legal de a folosi numele iPad, dupa ce Apple a ales aceasta denumire pentru tablet-ul lansat miercuri, 27 ianuarie. Fujitsu vinde un tablet numit iPad si Siemens a inregistrat numele pentru cateva motoare, iar STMicro pentru o tehnologie legata de chip-uri, scrie Financial Times. Apple nu a fost chemata in instanta, dar e posibil sa trebuiasca sa cumpere dreptul de a folosi numele iPad.

Fujitsu vinde in SUA din 2002 un tablet digital sub numele "iPAD" folosit de comercianti pentru a gestiona informatii legate de stocuri si preturi. Japonezii spun ca au depus in 2003, inaintea Apple, o cerere pentru inregistrarea acestui nume, insa nu au primit raspuns. Fujitsu nu a spus daca va chema Apple in justitie pe tema numelui.

Denumirea a fost inregistrata si de STMicro, pentru o tehnologie legata de procesoare, dar si de Siemens care poate folosi numele pentru anumite motoare.

In 2007 cand Apple a anuntat iPhone s-a starnit o disputa cu Cisco care avea dreptul sa foloseasca numele si a chemat compania din Cupertino in justitie. Pana la urma cele doua corporatii s-au inteles sa foloseasca ambele acest nume, insa conditiile financiare ale intelegerii nu au fost dezvaluite.

Acest tip de dispute conduc rareori la schimbari de nume sau la amanari ale unor lansari de produse, insa daca Apple nu poate dovedi ca iPad-ul sau nu va crea confuzie in randul clientilor in raport cu produsul Fujitsu va trebui sa cumpere drepturile de utilizare a numelui de la japonezi.

Apple a lansat miercuri cu mare fast tablet-ul iPad catalogat de unii ca fiind un gadget revolutionar, iar de altii ca inutil.