Doua pagini de Internet ce imita site-urile Google si YouTube au aparut in China, in contextul disputelor legate de cenzura intre autoritatile din China si adevaratul motor de cautare Google, informeaza Guardian. YouTubecn.com ofera clipuri video preluate de pe site-ul YouTube, care este detinut de Google si este blocat in China. Site-ul clona Google se numeste Goojje si include si o solicitare adresata companiei americane sa nu paraseasca China.

Gigantul american a amenintat recent ca va parasi tara asiatica in urma unei dispute cu oficialii de la Beijing pe marginea cenzurii si a atacurilor cibernetice.

Cele doua proiecte "made in China" au aparut la o zi distanta unul de celalalt, imediat ce compania Google a amenintat ca va renunta la China.

"Care este reactia in astfel de cazuri? In SUA, te alegi cu un proces. In China, este ceva de genul e, asta e!, asta daca nu afecteaza grav brandul", a declarat TR Harrington, CEO al companiei Darwin Marketing.

Ambele site-uri erau inca in functiune vineri la pranz. Publicatia britanica precizeaza ca nu se stie daca autoritatile de la Beijing vor lua vreo masura impotriva lor. Administratia Nationala a Copyright-ului a luat in general masuri impotriva unor site-uri ilegale, iar in aceasta luna a emis un asa-numit "cod etic".

Google nu a comentat aparitia site-urilor clona, multumindu-se sa confirme ca "nu suntem parteneri".

Captura YouTubecn
Captura YouTubecn
Foto: YouTubecn
Guardian il citeaza pe Xiao Qiang, directorul China Internet Project al University of California-Berkeley, care a declarat ca este pentru prima data cand pagini de internet atat de importante au fost copiate in acest fel. Qiang a afirmat ca cele doua site-uri clona risca sa creeze probleme in contextul disputei dintre Google si China: ele incalca drepturile intelectuale ale companiei americane si, in acelasi timp, ofera chinezilor accesul la chestiuni extrem de delicate in statul comunist (pe site au fost postate filme din timpul miscarilor sociale din China).

YouTube a fost blocat in China in 2008, dupa ce pe site au fost incarcate clipuri video ale demonstratiilor organizate de tibetani.

Goojje este un motor de cautare care pare o combinatie intre Google si Baidu, scrie Guardian. "Ca sa spunem exact, Goojje nu este un motor de cautare ci o platforma pentru a-ti gasi prieteni", a declarat unul dintre fondatorii sai, Xiao Xuan. El a adaugat ca site-ul era finalizat inainte de disputa dintre Google si guvernul de la Beijing.

Xiao a spus ca daca trendul va continua, urmatorul site clonat va fi Facebook, care este, de asemenea, blocat in statul comunist.