Gigantul american a amenintat recent ca va parasi tara asiatica in urma unei dispute cu oficialii de la Beijing pe marginea cenzurii si a atacurilor cibernetice.
Cele doua proiecte "made in China" au aparut la o zi distanta unul de celalalt, imediat ce compania Google a amenintat ca va renunta la China.
"Care este reactia in astfel de cazuri? In SUA, te alegi cu un proces. In China, este ceva de genul e, asta e!, asta daca nu afecteaza grav brandul", a declarat TR Harrington, CEO al companiei Darwin Marketing.
Ambele site-uri erau inca in functiune vineri la pranz. Publicatia britanica precizeaza ca nu se stie daca autoritatile de la Beijing vor lua vreo masura impotriva lor. Administratia Nationala a Copyright-ului a luat in general masuri impotriva unor site-uri ilegale, iar in aceasta luna a emis un asa-numit "cod etic".
Google nu a comentat aparitia site-urilor clona, multumindu-se sa confirme ca "nu suntem parteneri".
![]() |
Captura YouTubecn Foto: YouTubecn |
![]() |
YouTube a fost blocat in China in 2008, dupa ce pe site au fost incarcate clipuri video ale demonstratiilor organizate de tibetani.
Goojje este un motor de cautare care pare o combinatie intre Google si Baidu, scrie Guardian. "Ca sa spunem exact, Goojje nu este un motor de cautare ci o platforma pentru a-ti gasi prieteni", a declarat unul dintre fondatorii sai, Xiao Xuan. El a adaugat ca site-ul era finalizat inainte de disputa dintre Google si guvernul de la Beijing.
Xiao a spus ca daca trendul va continua, urmatorul site clonat va fi Facebook, care este, de asemenea, blocat in statul comunist.
Google a demonstrat ca e singura companie care are curajul sa se retraga de pe o piata, unde facea ceva bani dar unde nu erau respectate anumite principii.
Ceilalti, cum ar fi Intel, Apple, etc, in continuare se bucura ca pot profuce ieftin. Sa vedem pana cand.
Aceeasi poveste se intampla si in alte industrii: contructii de masini, textile, materiale de constructie, etc. Ne bucuram acum ca putem cumpara mai ieftin si apoi ne muscam degetele.
Facem rabat de la calitate si cercetare in numele preturilor scazute. Si uite ca la pachet cu asta vin si alte nenorociri.
Go Google!
asa ca china face asta din cauza ca multe companii din vest au sedii in tara lor si platesc putin pe ceea ce fac chinezii...