Gigantul IT Google vrea sa desfiinteze barierele lingvistice. Compania americana lucreaza la un software pentru primul telefon capabil sa traduca, aproape instantaneu, o limba straina, in timpul convorbirii, anunta TimesOnline.

Dezvoltand tehnologiile existente de recunoastere a vocii si de traducere automata, Google isi propune sa puna la punct un sistem de baza in urmatorii doi ani, care ar putea transforma cu totul comunicarea intre vorbitorii a celor peste 6.000 de limbi diferite din intreaga lume.

Comapania a creat deja un sistem automat de traducere a textelor pentru computere, care acopera, in prezent, 52 de limbi si care este imbunatatit constant prin scanarea si interpretarea a milioane de pagini de internet si documente in limbi diferite.

Google mai are si un sistem de recunoastere a vocii ce permite utilizatorilor de telefoane mobile sa efectueze o cautare pe internet printr-o comanda vocala, si nu prin tastare.

Acum, compania americana incearca sa combine cele doua tehnologii pentru a putea realiza un soft capabil sa recunoasca vocea unui apelant si sa o traduca, printr-o redare sintetica, intr-o limba straina.

La fel ca un interpret uman, telefonul va trebui sa analizeze fragmente mai lungi dintr-un discurs, ascultand vorbitorul pana intelege bine sensul cuvintelor si frazelor, inainte de a incerca sa realizeze traducerea.

"Credem ca o astfel de modalitate de traducere este posibila si va putea functiona acceptabil in cativa ani. Evident ca, pentru a functiona foarte bine, este nevoie de o combinatie intre o metoda de traducere precisa si o recunoastere a vocii de inalta acuratete, si exact acest lucru incercam sa dezvoltam noi acum", a declarat Franz Och, seful serviciilor de traducere din cadrul Google.