Dupa ce acum doi ani lansa cu mare pompa in Japonia televizorele ultra-subtiri cu tehnologia OLED, Sony anunta in prezent ca inceteaza comercializarea lor pe aceasta piata, ca urmare a vanzarilor sub asteptari, scrie Reuters. Sony prezenta in 2007 tehnologia OLED (cu diode organice emitatoare de lumina) ca fiind semn al puterii sale de a inova, insa acum da inapoi dupa ce vanzarile acestor televizoare care costa 2.200 dolari in Japonia au fost slabe. Sony va continua cerectarea pe domeniu iar televizoarele OLED se vor vinde in continuare in Europa si America.

Sony s-a prezentat in 2007 ca lider in tehnologia OLED (cu diode organice emitatoare de lumina) si a spus ca acestea sunt cheia dezvoltarii pe viitor. In Japonia a inceput in decembrie 2007 comercializarea televizorului XEL-1 cu ecran de 11 inch si trei milimetri grosime, dar marea problema a fost si este pretul, 2.200 dolari, mult peste alte modele conventionale.

Tehnologia OLED este in prezent folosita mai ales la display-urile de mici dimensiuni ale dispozitivelor portabile, precum telefoane mobile sau PDA-uri. Principalul avantaj al OLED-urilor este luminozitatea net superioara conferita atat de electroluminescenta naturala a acestor display-uri, cat si de lumina reflectata.

Totusi, e inca dificil sa produci ecrane OLED mari la un pret rezonabil, iar asta franeaza dezvoltarea si raspandirea tehnologiei. Sony spune ca va continua cercetarile in domeniu, iar televizoarele OLED vor fi in continuare vandute in Europa si America. In Japonia productia a incetat, iar comercializarea se va incheia practic cand stocurile se vor fi epuizat.

Sony avea la un moment dat intentia de a lansa un televizor OLED cu display de 27 de inchi. Si alti producatori au lansat televizoare cu aceasta tehnologie, LG avand pe piata un model de 15 inch.

Tehnologia OLED are la baza un strat subtire de substante chimice care emit lumina cand intra in contact cu electricitatea, consecinta fiind ca aceste televizoare sunt mai economice si subtiri fiindca nu necesita iluminare frontala sau din spate.