Atacurile informatice de proportii declansate in decembrie asupra Google si a altor 30 de companii occidentale isi au se pare originea in doua universitati chineze, una cunoscuta pentru ca are programatori excelenti, iar alta fiind foarte apropiata de armata, scrie The New York Times. Atacurile asupra Google au tinut capul de afis al presei dupa jumatatea lui ianuarie, compania amenintand ca s-ar putea retrage din China.

The New York Timesc scrie ca aceste atacuri cibernetice isi au originea in doua unitati prestigoase de invatamant: Shanghai Jiaotong University care a castigat recent un concurs international de informatica si Lanxiang Vocational School care e apropiata de armata chineza si formeaza o parte din programatorii acesteia. In plus, reteaua informatica a acestei institutii este gestionata de o companie foarte apropiata de Baidu, cel mai mare motor de cautare din China.

La mijlocul lunii decembrie a anului trecut, Google a descoperit ca a fost victima, alaturi de cel putin alte 20 de companii din sectoare precum: internet, finante, tehnologie, media si chimie, a unui atac cibernetic initiat din China. Potrivit Google, atacatorii au tintit in special conturile de Gmail ale unor militanti pentru drepturile omului din China.

Google cenzureaza inca rezultatele motorului de cautare in China, in concordanta cu legile locale, insa acest lucru se va schimba curand, spunea seful companiei. In prezent Google continua negocierile cu autoritatile chineze pe aceasta tema si e foarte putin probabil sa se retraga din tara asiatica.