Anul trecut, cea mai inovativa tinara companie a anului in materie de tehnologie si Internet a fost declarata Mendeley (vezi arhiva). In cadrul evenimentului Plugg, Mendeley a fost aleasa de juriu si de public drept cel mai interesant start-up din Europa. Serviciul permite profesorilor, cercetatorilor, studentilor etc. sa-si organizeze mai usor colectia de articole stiintifice de pe computerul propriu.

Daca 2009 a fost dominat de un serviciu cu orientari academice, care va fi compania cistigatoare la Plugg 2010?

La Plugg sunt alese 20 de companii finaliste dintre cele citeva zeci care se inscriu la concurs. Numai firmele care au legatura cu Europa (prin fondatori sau sediu) pot participa la competitie. Doar cele 20 de firme alese au posibilitatea sa-si prezinte serviciile la evenimentul din 11 martie 2010 de la Bruxelles. Dintre ele, 5 companii vor intra in finala si una va cistiga titlul de „Plugg Start-up of the Year”.

Robin Wauters, redactor la Techcrunch.com si organizator al competitiei, crede ca exista unele tendinte in viziunea companiilor tinere europene: „Uitindu-ma peste candidaturile din acest an, am vazut ca cele mai promitatoare se axeaza pe rezolvarea unor probleme specifice pentru publicuri-tinta foarte bine determinate sau pe oferirea de aplicatii pentru dispozitivele mobile”.

Multe dintre aceste servicii nu ar putea exista insa fara investitii de baza. Plugg este si un loc in care investitorii pot gasi oportunitati de afaceri. Pentru Mendeley, a fost o ocazie de a atrage noi fonduri. „Prima runda de finantare de doua milioane de dolari s-a epuizat in februarie 2009. In prezent, suntem in discutii cu investitorii curenti, dar primim fonduri si de la Comisia Europeana si de la Technology Strategy Board din Marea Britanie”, a declarat Jan Reichelt, fondator si director al companiei Mendeley.

La momentul participarii la Plugg 2009, echipa de la Mendeley era formata din 8 oameni, iar acum s-a ajuns la 30 de persoane. Jan Reichelt a dezvaluit faptul ca multi dintre angajati au venit direct de pe bancile universitatilor, dar aveau deja experienta acumulata in proiecte si stagii. Cei care vor citi cu atentie descrierile companiilor participante (pe cyberculture.ro) in acest an si vor arunca o privire pe site-urile lor vor constata ca echipele nu sunt deloc mari, desi serviciile oferite se adreseaza unui public larg. „Faptul ca am cistigat titlul de Start-up of the Year a motivat intreaga echipa si ne-a dat increderea ca suntem pe drumul cel bun”, a spus Reichelt.

Previziuni despre editia 2010

Este greu de spus ce va impresiona mai mult publicul in 11 martie la Bruxelles. „Tendintele sunt dificil de stabilit acum, dar prevad un viitor luminos companiilor care satisfac o nevoie intr-un mod unic, in domenii precum augmented reality sau localizarea in spatiu, mai ales celor care trec de un public-elita si tintesc o audienta larga”, a declarat Robin Wauters.

Selectia finala la aceasta competitie europeana se bazeaza exclusiv pe prezentarile de pe scena din cadrul evenimentului. Trebuie sa fii amuzant, descriptiv, informativ, fara a uita sa amintesti punctele tari ale companiei si avantajul tau concurential. I-am cerut lui Jan Reichelt de la Mendeley sa impartaseasca si companiilor concurente din acest an citeva secrete de prezentare publica ce ar putea duce la atingerea succesului: „Discuta despre ideea proiectului tau cu cit mai multi antreprenori. Cauta oportunitati si stringe feedback despre compania ta. Spune-ti povestea pe scurt, mentioneaza-ti traseul de la piata la monetizare. Si cel mai important, arata ca esti pasionat de produsul pe care l-ai creat!”

Despre Plugg 2010

Plugg este compus din doua parti distincte: Start-ups Rally (competitia companiilor europene nou-infiintate) si prezentarile publice ale unor antreprenori si lideri de opinie din firme prestigioase care activeaza in domeniul noilor tehnologii, al retelelor sociale si al serviciilor Web 2.0. Ca si in anii trecuti, Hotnews.ro va va tine conectati la competitia europeana Plugg prin corespondente transmise de George Hari Popescu.

Detalii despre cele 20 de companii finaliste la Plugg 2010