Sase companii au facut plangere la CE si cer introducerea unor noi elemente vizuale in ecranul de alegere disponibil de la 1 martie pentru utilizatorii Windows, motivand ca multi utilizatori nici nu descopera cele sase browsere, scrie Reuters. Dupa ani de confruntari cu CE s-a ajuns la varianta unui ecran de alegere unde sa fie o lista de 12 browsere, utilizatorul urmand sa decida cu ce va naviga pe web fara ca Internet Explorer sa fie favorizat fata de concurentii sai. Totutsi, utilizatorul vede intai cinci browsere cand ii apare ecranul de alegere si e foarte posibil sa nu isi dea seama ca mai exista alte sapte.

Plangerea a fost semnata de sase companii care au browsere mai putin cunoscute: Avant Browser, Flock, Green Browser, Maxthon, Slim Browser si Sleipnir. Ele doresc adaugarea unor simple elemente de design sau text care sa indice utilizatorului faptul ca in afara de cele cinci browsere vizibile la inceput pe ecran mai exista si alte sapte browsere pentru care trebuie in prezent facut "scroll" la dreapta. Cele cinci browsere vizibile de prima data sunt: Internet Explorer, Opera, Mozilla Firefox, Safari si Google Chrome.

Companiile cu browsere mai mici spun ca nu e evident ca mai exista si alte posibilitati de alegere in afara de cele cinci browsere cu cele mai mari cote de piata, astfel ca solicita aceste mici modificari.

Microsoft a instalat "ecranul de alegere" la 1 martie, el urmand a fi disponibil pe un total de 200 de milioane de calculatoare din Europa.

Primele date arata ca a crescut numarul de descarcari pentru alte browsere in afara de Internet Explorer, Opera anuntand spre exemplu ca numarul de download-uri a crescut de trei ori dupa instalarea noului ecran.

Dupa ani de zile de dispute intre Microsoft si Comisia Europeana care a tot acuzat compania americana ca isi defavorizeaza concurenta, cele doua parti au cazut la pace in decembrie anul trecut pentru solutia celor 12 programe de "navigare".