Ecranul de alegere instalat de Microsoft pentru sistemul de operare Windows de la 1 martie a ajutat browserele mai mici si e de asteptat ca liderii IE si Firefox sa piarda usor cota de piata, acum ca utilizatorii au de ales si dintre alte navigatoare, a spus intr-un interviu acordat HotNews.ro vicepresedintele diviziei Consumer Engineering la Opera Software, Johan Borg. El a mai spus ca pe piata browserelor pentru PC-uri Opera are cam 7% in Romania, insa exista posibilitatea ca aceasta cota sa creasca de cateva ori, chiar daca e greu de crezut ca aceasta cota de piata va ajunge la peste 30%, cum se intampla in Ucraina sau Rusia.

Johan Borg spune ca instalarea "ecranului de alegere" (ballot screen) de catre Microsoft la cererea UE da posibilitatea utilizatorilor sa aleaga intre 12 browsere, iar Opera este si ea avantajata. Sunt tari in care descarcarile Opera Software s-au triplat numeric, iar in Romania s-a observat o dublare a numarului de download-uri la inceput de an, insa e prea devreme de spus care a fost influenta ecranului de alegere asupra pietei.

Conform datelor companiei de cercetare StatCounter, Opera detine circa 7% pe piata browserelor de PC-uri in Romania, departe de liderii pietei, Firefox si Explorer cu 43%, respectiv 42% din piata. Opera este lider de piata in tari precum Ucraina si Rusia unde browserul norvegian detine peste 30%. Borg spune ca, ajutata si de ecranul de alegere, cota de piata Opera poate creste chiar si de cateva ori in Romania. Reprezentantii Opera dau ca exemplu Polonia unde intr-un an cota de piata a urcat de la 8%, la 12%, schimbarea fiind mai consistenta daca se tine cont de numarul de utilizatori.

Reprezentantul Opera spune ca ecranul de alegere va face ca liderii pietei sa piarda ceva cota de piata fiindca utilizatorii descopera si alte browsere pe care altfel poate ca nu le-ar fi incercat. Per total, spune Johan Borg, piata va castiga fiindca exista posibilitatea de a alege, mai ales ca web-ul a suferit mult cand nu existau alternative.

Legat de plangerea facuta de sase companii care nu-si regasesc browserele pe prima pagina a ecranului de alegere, considerandu-se astfel dezavantajate, Borg spune ca cele cinci de pe prima pagina sunt browsere complete, iar aceste companii au venit practic cu fundamentele pe care se bazeaza celelalte companii. Borg spune ca aceste cinci browsere sunt interconectate, ele stabilesc standardele si e normal sa fie acolo. "Cele cinci sunt cele importante", subliniaza reprezentantul companiei scandinave.

Opera a lansat recent versiunea 10.50 a browserului, iar in urmatoarele zile va iesi versiunea 10.51. O varianta cu schimbari majore va urma in urmatoarele luni.

La partea de browsere pentru mobile, Opera Mini detine 37,5% din piata, conform datelor irlandezilor de la StatCounter, urmat de browser-ul Nokia cu 30% si iPhone cu 16%.

Compania norvegiana Opera Software ASA a fost fondata in 1995. Prima versiunea a browser-ului, 2.1 pentru Windows a aparut in 1997. Opera Mini, browser-ul pentru mobile a fost lansat ca proiect pilot in 2005 si oficial la inceputul lui 2006.