Presa chineza critica Google pe motiv ca la inceput a spus ca e de acord cu cenzura impusa de autoritati, iar acum nu mai e de acord cu ea si da vina pe inrautatirea mediului de afaceri din tara asiatica, scrie Reuters, citand un comentariu acid al agentiei de presa Xinhua. Alte publicatii cer Google sa plece din China si sustin ca piata nu va fi afectata, iar speculatiile arata ca un anunt al inchiderii motorului de cautare google.cn ar putea aparea in cursul zilei de azi.

Agentia Xinhua scrie intr-un comentariu ca Google nu mai e rezonabila si si-a schimbat atitudinea. Cand a intrat in China, compania a fost de acord sa respecte legea chineza si sa cenzureze continutul "sensibil" pentru autoritati, iar in ultimul timp a tot spus ca nu mai vrea sa respecte legile si da vina pe inrautatirea mediului de afaceri din China, cand de fapt doar Google e cea care si-a schimbat atitudinea, scrie Xinhua.

China Daily scrie ca Google face smecherii politice in loc sa-si vada de afaceri.

Ziarul local Global Times a publicat un sondaj din care reiesea ca la 80% dintre respondenti nu le-ar parea rau daca Google s-ar retrage de pe piata chineza. Pe site-ul aceluiasi cotidian Google era indemnata de un cititor sa "plece dracului" din China, iar altul spunea ca va sarbatorii retragerea companiei.

Daca Google va decide sa inchida motorul de cautare cel mai mult ar castiga Baidu care este lider detasat in cautarea pe internet in China. Financial Times a scris ca e posibil ca in cursul zilei de luni Google sa anunte ca va inchide motorul de cautare google.cn. Nu se stie insa daca miscarea va include si inchiderea diviziei de cercetare sau daca va implica incetarea vanzarii de telefoane cu sistemul Android sau chiar si inchiderea browser-ului Chrome in China, tara cu cea mai mare populatie de "internauti", peste 380 de milioane.

Multi spun insa ca utilizatorii chinezi de internet ar pierde imens daca Google s-ar retrage, Dincolo de cei cateva sute de oameni care si-ar pierde locurile de munca, aplicatii precum Gmail sau Google Maps ar putea fi afectate in eventualitatea unei retrageri.