Parintele PC-ului, dr Henry Edward Roberts, inventatorul calculatorului personal Altair 8800, a murit joi, la varsta de 68 de ani, dupa o lunga lupta cu pneumonia. El este omul care s-a aflat la startul carierei fondatorilor Microsoft, Bill Gates si Paul Allen, scrie BBC News.

Gates si Allen l-au contactat pe dr Roberts dupa ce au vazut calculatorul inventat de acesta pe coperta unei reviste si i-au propus sa scrie un soft pentru el.

Programul a devenit celebru sub numele de Altair-Basic si a reprezentat fundamentul actualului imperiu Microsoft.

"Ed a avut bunavointa sa ne acorde o sansa - eram doi tineri interesati de computere, cu mult timp inainte ca acestea sa devina atat de comune - si i-am fost intotdeauna recunoscatori", afirma fondatorii Microsoft, intr-o declaratie omagiala la adresa acestuia.

"Prima noastra zi in care softul netestat a functionat pe Altair a reprezentat punctul de plecare pentru multe lucruri frumoase".

Cofondatorul Apple Steve Wozniak a declarat pentru site-ul specializat CNET ca Dr Roberts a facut "un pas critic ce a generat tot ceea ce avem astazi".

Dr Roberts era fondatorul Micro Instrumentation and Telemetry Systems (MITS), conceput initial pentru a vinde kituri electronice pentru fanii aeromodelelor. Compania a inceput sa vanda si kituri pentru calculatoare, dar a fost repede covarsita de concurenta firmelor mari.

La mijlocul anilor '70, cand firma sa se lupta cu datoriile, dr Roberts a inventat Altair 8800, care opera cu un microprocesor Intel 8080.

Kitul, in valoare de 395 de dolari, a aparut pe coperta revistei Popular Electronics in 1975, declansand o avalansa de comenzi. Asamblat, produsul era mai scump cu 100 de dolari.

Paul Allen si Bill Gate l-au contactat pe dr Roberts si s-au oferit sa scrie un soft care sa ajute oamenii sa programeze computerul.

Cei doi s-au mutat in Albuquerque - resedinta MITS - unde au fondat Micro-Soft, pentru a dezvolta softul, o varianta a Beginners All-purpose Symbolic Instruction Code (Basic).

"Intotdeauna ne vom aminti cu drag de perioada in care am muncit alaturi de Ed in Albuquerque, in biroul MITS de pe Route 66 - acolo unde s-au petrecut atat de multe lucruri emotionante", scriu Paul Allen si Bill Gates, in omagiul adresat parintelui computerului personal.

Dr Roberts si-a vandut firma in 1977.