Cercetatorii grupului japonez Fujitsu au creat un ursulet de plus robotizat, cu ochii mari, negri, si cu o alura zburdalnica, destinat sa tina companie persoanelor in varsta sau copiilor, relateaza AFP.

"Ne dorim sa propunem o papusa care poate face parte din familia dvs, din caminele pentru batrani si din scoli si care are un efect benefic asupra oamenilor", a explicat unul dintre cercetatorii de la Fujitsu.

Acest ursulet, aflat inca in stadiul de prototip, nu are inca un nume. Privirea, gesturile, atitudinile si vorbele rostite insipira insa o atmosfera de incredere, astfel incat utilizatorii nu isi dau seama ca nasul sau ascunde o camera, un al treilea ochi care detecteaza prezenta oamenilor si raspunde comportamentului lor prin mimici adaptate.

"Am construit o biblioteca de 320 de atitudini pe care ursuletul le poate adopta in functie de atentia care ii este acordata", precizeaza inginerii japonezi.

Ursuletul reactioneaza prin analiza vizuala a miscarilor anturajului sau, dar si prin contactul cu oamenii care il ating, gratie senzorilor implantati pe cap, pe corp si pe membre. Este suficient ca o fetita sa-l poarte in brate ca pe un bebelus pentru ca urselutul sa se ghemuiasca la pieptul copilului.

"Intentionam sa-l testam in curand in caminele de batrani pentru a distra persoanele in varsta si a le usura suferinta", precizeaza cercetatorii.

In Japonia exista deja un precedent, puiul de foca robotizat Paro, dezvoltat cu ajutorul statului nipon. Acest impresionant animal artificial este deja utilizat in spitale si camine de batrani, unde contribuie la reducerea riscului de depresii prin senzatia de calm pe care o induce.

Fujitsu intentioneaza sa adapteze acest ursulet pentru scoli, unde ar putea ajuta copiii sa comunice mai bine si sa aiba mai multa incredere in ei.

Acest ursulet ar putea deveni si o interfata intre aparatele casnice si proprietar. Dotat cu capacitatea de a vorbi, ursuletul ar putea remarca faptul ca temperatura din camera este mica si sa sugereze pornirea caldurii, de care se va ocupa personal, in cazul in care proprietarul este de acord.

Astfel de atitudini umane ale fiintelor artificiale nu socheaza japonezii, care se arata foarte deschisi la epoca robotizata.