Apple a declarat luni ca a vandut 300.000 de iPad-uri in Statele Unite in prima zi cand gadgetul mult asteptat a devenit disponibil in magazine, informeaza CNN. Compania americana a mai precizat ca utilizatorii de iPad au descarcat peste un milion de aplicatii si peste 250.000 de carti in format electronic de pe magazinul online Apple App Store.

Noul tablet PC de la Apple a fost disponibil in magazine in Statele Unite de sambata dimineata de la ora locala 9:00. Pana la ora 24:00 sambata, compania americana a anuntat ca a vandut 300.000 de unitati, dar nu a oferit cifra de vanzari inregistrata duminica.

Asteptarile privind numarul de iPad-uri pe care Apple le va vinde la debut au variat, unii analisti anuntand ca in prima zi se vor vine peste 700.000 de unitati. Chiar daca fata de unele previziuni, cifrele raportate de Apple sunt mult mai mici, analistii declara ca acest lucru nu va reflecta evolutia gadgetului pe termen lung.

"Credem ca iPad-ul are un foarte mare potential sa devina un produs puternic comercializat si poate sa produca o revolutie in domeniul publicitatii si a jocurilor video. Cea mai mare ingrijorare ramane ca evolutia iPad-ului va dura de la cateva trimestre pana la cateva ani", a declarat Shaw Wu, analist la Kaufman Brothers, citat de CNN.

Wu se asteapta ca Apple sa vanda 10 milioane de iPad-uri in urmatoarele 12 luni, iar vanzarile sa atinga pragul de 20 de milioane in 2011.

Dupa debutul pe piata a noului gadget de la Apple, multi analisti de pe Wall Street au marit pretul pe actiune a companiei americane. Mark Moskowitz, analist la JP Morgan, se asteapta ca actiunile Apple sa atinga un pret de 305 dolari anul acesta, in timp ce Kaufman Brothers anunta un pret tinta de 295 de dolari.

Specificatii si preturi in SUA

iPad are ecran de 9,7 inch, cantareste sub 700 g, iar bateria tine 10 ore, sustine compania. Tableta poate fi folosita pentru navigat pe web, dar se adreseaza si fanii jocurilor video, avand pe langa toate acestea si functii complexe de e-reader.

Preturile pornesc de la 499 dolari in SUA, la versiunea de 16 GB, fara 3G. Versiunea de 32 GB costa 599 dolari, iar cea de 64 GB este 699 dolari. Pentru variantele cu 3G se adauga 130 de dolari, astfel ca preturile sunt intre 629 si 829 dolari.