Compania Apple a anuntat, miercuri, ca va amana cu o luna lansarea la nivel mondial a tabletei iPad, transmite AFP. Lansarea internationala va avea loc la sfarsitul lunii mai, din cauza cererii mari din Statele Unite, a precizat compania din California.

"Confruntati cu aceasta cerere surprinzatoare de pe piata americana, am luat decizia dificila de a amana cu o luna lansarea internationala a iPad", a precizat compania. Apple a scris ca, "desi am livrat mai mult de 500.000 de iPads-uri in prima saptamana, cererea este mult mai mare decat am anticipat noi si va continua, cel mai probabil, sa ne depaseasca stocul in urmatoarele cateva saptamani".

Compania a afirmat ca "vom anunta preturile la nivel international la 10 mai, atunci cand vom incepe sa luam pre-comenzi".

"Stim ca multi clienti internationali ce asteptau sa cumpere un iPad vor fi dezamagiti de aceasta stire, dar speram ca vor fi bucurosi sa afle motivul - iPad este un succes important in SUA pana acum", a precizat Apple.

iPad-ul a fost lansat in SUA la 3 aprilie. Compania planuia sa lanseze dispozitivul la sfarsitul acestei luni in Australia, Marea Britanie, Canada, Franta, Germania, Italia, Japonia, Spania si Elvetia.

iPad are ecran de 9,7 inch, cantareste sub 700 g, iar bateria tine 10 ore. Tableta poate fi folosita pentru navigat pe web, dar se adreseaza si fanilor jocurilor video, avand pe langa toate acestea si functii complexe de e-reader.

Preturile pornesc de la 499 dolari in SUA, la versiunea de 16 GB, fara 3G. Versiunea de 32 GB costa 599 dolari, iar cea de 64 GB este 699 dolari. Pentru variantele cu 3G se adauga 130 de dolari, astfel ca preturile sunt intre 629 si 829 dolari.

Saptamana trecuta, CEO-ul Steva Jobs a declarat ca Apple "produce iPad-uri cat de repede poate".

Credit Suisse estimeaza ca Apple va vinde 8 milioane de iPad-uri in acest an, in timp ce analistii Morgan Stanley apreciaza ca firma californiana va vinde sase milioane de dispozitive in acest an.