Sony va lansa in Romania primul sau televizor 3D in luna iunie, cea mai mica varianta avand ecran cu diagonala de 40 de inch, a anuntat compania care insa nu a dat si preturi. LG si Samsung au adus in magazine astfel de televizoare, Panasonic urmeaza sa vina cu ele in mai, insa continutul dedicat 3D este inca inexistent in magazinele din Romania. Marii producatori incearca sa starneasca interesul publicului in legatura cu aceasta tehnologie instaland in locuri publice televizoare unde oamenii sa priveasca prin ochelarii speciali competitii sportive. Pentru omul de rand preturile televizoarelor 3D sunt prohibitive deocamdata, de la peste 2.000 de euro.

Sony va aduce in iunie trei televizoare 3D cu diagonale de 40, 46 si 52 de inch. Vor fi prezente si player-ele BluRay 3D, insa preturile nu au fost comunicate. Sony a intrat in parteneriat cu FIFA si va filma campionatul mondial de fotbal din Africa de Sud in format 3D. Compania va organiza vizionari 3D in peste 1.000 de magazine partenere din Europa, insa pentru Romania nu s-au confirmat astfel de planuri.

Totusi, in Romania continutul 3D este aproape inexistent, singura modalitate fiind descarcarea unor lucruri limitate ca numar de pe internet, din moment ce nu pot fi vizionate programe TV 3D si nici jocuri 3D nu sunt.

Televiziunea 3D a prins aripi dupa succesul filmului Avatar si e de asteptat ca la mijlocul anului sa fie disponibile mai ales pe pietele din SUA si Japonia mai multe canale 3D.

In Europa televiziunea 3D e la inceput, iar pe 3 aprilie Sky TV a facut prima transmisie, meciul Machester Utd - Chelsea, transmis in televizoare din 1.000 de pub-uri britanice. Alte cinci meciuri din Premier League vor fi transmise pana la finalul sezonului pe 9 mai. Tot anul acesta Sky 3D va transmite un documentar cu dinozauri care va fi prezentat de cunoscutul David Attenborough. Sony va lansa pe plan european televizoarele sale 3D in 10 iunie.

In Romania, LG Electronics a scos deja la vanzare de saptamana trecuta televizorul 3D si full HD LD920 cu ecran de 47 inch, care costa 2.000 de euro, player-ul BluRay 3D al carui pret este de 300 de euro si ochelari pasivi la pret de circa trei euro.

Samsung a inceput de joi in Romania vanzarea propriului sistem 3D, respectiv un televizor LED 3D cu player-ul Blu Ray 3D si ochelarii 3D activi, la un pret de aproximativ 2.000 euro. Si Panasonic a prezentat propriul sistem 3D Full HD pe piata din Romania, format dintr-o plasma cu diagonala de 50 inch (127 cm), doua perechi de ochelari si un player Blu-Ray 3D. Produsele vor fi la vanzare in magazine din luna mai, pretul acestora urmand sa fie de 10.000 lei pentru televizor si 2.600 lei pentru player-ul Blu Ray. Pretul unei perechi suplimentare de ochelari va fi de 150 euro.

O situatie cu totul diferita va fi in Singapore unde din august sunt mari sanse sa inceapa un test la nivel national pentru televizunea 3D unde vor fi implicati atat operatorii cat si o serie de posturi TV, urmand ca transmisia sa se faca pe patru tipuri de platforme, inclusiv IPTV si cablu.