Acum un an Romania era extrem de slab reprezentata la nivel de strada pe hartile din Google Maps, insa in prezent lucrurile s-au schimbat mult, serviciul fiind disponibil la un domeniu nou, maps.google.ro intr-o varianta mult imbunatatita.. In ultimele luni s-a lucrat masiv la construirea unor harti stradale detaliate pentru Romania si o serie de companii figureaza pe aceste harti care pot fi accesate si de pe telefonul mobil.

Compania a lansat oficial vineri Google Maps Romania, serviciu disponibil la adresa maps.google.ro pentru utilizatorii locali si pentru companii.

Serviciul permite utilizatorilor sa acceseze harti online, sa caute companii, sa plaseze anunturi gratuite prin intermediul Google Maps Local Business Centre, sa creeze harti proprii si sa caute diferite locuri.

Google Maps Romania poate fi vizualizat in mai multe feluri.

* Butonul „Harta” afiseaza o harta traditionala, utila pentru gasirea unei adrese sau pentru definirea unui traseu de la A la B;

* Pentru o explorare detaliata, utilizatorii pot folosi butonul „Satelit”, care afiseaza fotografii luate din satelit si din aer;

* Vederea tip „Teren” afiseaza configuratia fizico-geografica a unei zone (evidentiaza de exemplu muntii si dealurile).

Daca utilizatorii sunt interesati sa gaseasca mai multe informatii despre localitatea pe care o cauta (pentru o calatorie sau un amplasament nou pentru intalniri de afaceri), acestia se pot folosi de informatiile suplimentare prezente in mapplet-uri sub forma de fotografii Panoramio, feed-uri in timp real oferite de webcam-uri sau din articole Wikipedia.

Google adauga ca pune la dispozitie si aplicatia API pentru Google Maps pentru a veni in ajutorul programatorilor, administratorilor de sistem si designerilor.

Google precizeaza ca firmele pot publica in mod gratuit informatii despre activitatea lor, adresa de contact, numere de telefon, fotografii si au, de asemenea, posibilitatea de a publica anunturi publicitare pe Google Maps, chiar daca nu au propriul site.