Brazilia este tara care a trimis Google cel mai mare numar de cereri pentru retragerea a diverse lucruri de pe site-urile companiei, atat motorul de cautare, cat si YouTube, arata statistici publicate de Google care da o lista cu guvernele care i-au cerut sa scoata continut de pe site-uri. Brazilia e urmata in topul cererilor de Germania, India si Marea Britanie. Romania nu este pe lista, insa marea absenta este China, tara unde Google are mari probleme. Google s-a conformat cu mare parte dintre cereri deoarece informatiile solicitate erau utile in diverse anchete politienesti.

Google prezinta doua clasamente: unul legat de cererile de informatii venite de la guverne si altul privind cererile de retragere de continut. La solicitarile de informatii, Brazilia este pe primul loc, cu peste 3.600 de solicitari in semestrul al doilea din 2009, uramata de SUA, cu peste 3.500 si doua tari cu putin peste 1.000 de cereri: Marea Britanie si India. Aceste cereri de informatii se refera la conturile unor utilizatori si la diverse produse Google. Practic, Google are date despre ce cautari s-au facut de pe un anumit calculator, despre e-mail-urile utilizatorilor Gmail si alte lucruri legate de navigarea web. In cadrul unor anchete politienesti statul respectiv poate cere Google informatii pentru a identifica o anumita persoana cautata si va cere date de la companie, intr-un cadru strict legiferat in tarile democratice.

Clasamentul mai sensibil tine de cererile primite de Google de la diverse guverne care doresc ca anumite lucruri sa fie scoase de pe site-urile gestionate de companie. E vorba in principal de materiale ilegale in diverse tari, iar Google spune ca daca cererea e intemeiata scoate de pe site-uri continutul incriminat. Spre exemplu in Brazilia au fost multe cereri legate de defaimare si jignire pe reteaua de socializare orkut, in Germania au fost scoase materiale legate de nazisti, iar in India si SUA foarte multe solicitari au fost legate tot de reteaua de socializare orkut.

Topul cereilor de retragere de continut e condus de Brazilia (291 de cereri in semestrul doi din 2009), urmata de Germania (188), India (142), SUA (123) si Coreea de Sud (64). Topul cuprinde foarte putine cereri din zona Europei Centrale si de Est (trei tari cu sub zece solicitari: Slovenia, Rusia si Macedonia).

Google spune ca cifrele nu sunt exhaustive si mai ales pentru tarile unde numarul de cereri a fost foarte mic nu pot da indicii despre nivelul de cenzura din acele locuri. Compania spune ca a dat curs solicitarilor in proportii cuprinse intre 77,5% si 94,1% pentru primele patru tari din top.

Datele nu includ insa China, tara in care Google are mari probleme cu autoritatile. Datele privind China constituie secret de stat, iar presa internationala noteaza ca tara ar fi fost lideri in statistici daca s-ar fi publicat informatiile.

Google spune ca lansarea acestei aplicatii este un prim pas spre cresterea transparentei si tine sa precizeze ca majoritatea cererilor sunt valide si au legatura cu infractiuni si anchete politienesti in care informatiile oferite de Google sunt cruciale, dovada si numarul mare de cazuri in care compania s-a conformat. Spre exemplu un mare numar de cereri a avut legatura cu materiale de pornografie infantila.