Un update defectuos al McAfee a dat peste cap zeci de mii de PC-uri cu Windows XP
O parte dintre calculatoare s-au restartat de cateva ori iar altele s-au blocat. Cel mai rau au fost afectate PC-urile unor clienti companii, cei de la McAfee spunand ca 0,5% dintre clientii companii s-au confruntat cu problema.
Update-ul a detectat in mod eronat cateva fisiere din Windows ca fiind virusate si de aici au pornit toate problemele. Cei de la University of Michigan estimeaza ca intre 8.000 si 25.000 de computere s-au confruntat cu problema.
McAfee a admis ca a gresit si a remis un update corect, cerandu-si si scuze pentru problemele aparute.

Cum se apără ANRE și cum fuge de responsabilitate în scandalul liberalizării pieței energiei: Consumatorii au fost informați, iar obligarea furnizorilor să vândă la preț mic este ilegală
Poluarea de weekend din București: Agenția de Mediu dă vina pe trafic și condițiile atmosferice, activiștii de mediu indică arderi de deșeuri și încălzirea rezidențială / În rest, tăcere
INTERVIU Cum se simte scăderea numărului de îmbolnăviri în spitalele COVID: Numărul de pacienți este mai mic, dar vin mulți cu forme severe / Pericolul foarte mare este noua tulpină
VIDEO Gheorghiță: Începând cu 28 ianuarie se reprogramează cu 10 zile toate persoanele din categoria personalului esențial pentru doza 1, pentru a nu afecta rapelul și vaccinarea celor peste 65 de ani și a bolnavilor cronici
Parenting pe timp de pandemie - cum au supraviețuit părinții lunilor de școală online
Stiu ca o sa iau un potop de minusuri, insa, deocamdata, Mac-ul este aproape imun la sumedenia de virusi. Iar cand spun aproape, asta inseamna ca sa la zecile de mii de virusi pentru PC, exista vreo doi-trei care ar putea sa infecteze un sistem MAC OS X.
Sau, daca nu va puteti permite un Mac, atunci treceti pe Linux (gratis , stabil, fara probleme de virusi)
Iar inainte de a spune ca nu exista soft pentru Mac, va recomand sa va informati.
http://macscan.securemac.com/spyware-list/
Daca la PC un antivirus se recomanda (la sumedenia de virusi care colcaie peste tot), la Mac sau Linux mi se par bani aruncati pe fereastra.
Din cate stiu asta este siguranta care o ofera Mac si Linux, faptul ca nu sunt atat de raspandite; nu ca ar fi ele chiar atat de sigure. Daca ar merita interesul, iti garantez ca s-ar gasi si la ele destule portite ca sa-ti afecteze PC-ul.
Ia ghici ce raspandire are Unix/Linux in domeniul server, webserver?
Sisteme cu o mult mai mica raspandire au avut mai multi virusi decat Linux sau Mac OS X: pt Mac 6-9 au existat aproximatix 30 de virusi! cu toate ca a fost mult mai putin conectat la internet.
O scurta explicatie de ce Unix/Linux e mai putin vulnerabil la virusi:
"A typical definition of a computer virus might have aspects such as the following:
A virus attacks specific file types (or files).
A virus manipulates a program to execute tasks unintentionally.
An infected program produces more viruses.
An infected program may run without error for a long time.
Viruses can modify themselves and may possibly escape detection this way.
Note that NONE of the above is automatically ruled out on Unix.
...it is one thing to write a virus, it is another to deploy it: seed the infection, and have it spread. A channel (or a mechanism) used by virus to spread is called a vector. There is no dearth of potential vectors on Unix (for example, buffer overflow vulnerabilities)."
recomandabil:
http://www.kernelthread.com/publications/security/vunix.html
Raspandirea mica pe piata a sistemelor Linux si Mac OS X e datorata in mare masura problemelor de tip Layer8, foarte prezente la utilizatori windows
"Mac is built on a solid UNIX foundation and designed with security in mind."
De aici: http://www.apple.com/getamac/faq/
gratuit si bun: ClamXav
http://www.clamxav.com/index.php?page=v2beta
Nu demult, pe vremea cand inc ama dadeam cu Uindozul, am instalat Avira, mare antivirus gratuit care era cotat la vremea aceea ca cel mai bun produs in domeniu (printre alea gratis). Ce-i drept, mi-a gasit un virus, insa DUPA ce s-a instalat comod pe HDD si nu a reusit sa il elimine sub nicio forma. A trebuit sa reformatez hard-discul si sa reinstalez tot. Evident, alternativa ar fi fost sa platesc pentru un AV, ceea ce m-ar fi scutit de dureri de cap. Insa am hotarat sa platesc pentru un sistem stabil si nu atat de ssuceptibil la imbolnaviri din astea. Si nu regret!
Daca ar truebui s aleg intre Windows (costa) si Linux (gratuit) ia ghici pt care m-as decide ;)
"ClamXav is a free virus checker for Mac OS X. It uses the tried, tested and very popular ClamAV open source antivirus engine as a back end."
Ca sa-mi supraveghez atasamentele de mail si folderul de download e ClamXav perfect. Si resursele consumate sant absolut neglijabile
Foarte interesant!
Ce-i drept, exista Spotlight, dar, totusi, nu, mersi!
de ce nu ai ramas la windows? un win7 costa "necastrat", deci echivalent ,
la mac os x peste 200€
nu uita ca fundamentul mac os x este open source! darwin este "...released under version 2.0 of the Apple Public Source License , which the Free Software Foundation approved as a free software license."
Pt ca esti un fost windows-user hai sa-ti acord circumstante atenuante ca nu cunosti clamav, dar sa mentionezi norton in legatura cu mac e un no go!
http://reviews.cnet.com/8301-13727_7-10331147-263.html
Pt tine clamav nu e bun ca are abilitatea sa sa deplaseze fisiere.
Apple a introdus ClamAv in Mac OS X Server! Out of the Box!!
Clamav e capabil sa deplaseaza fisiere: it's not a bug it's a feature!
Cum altfel ar putea pune in carantina virusi/fisiere infectate?
Si daca tot te deranjeaza: "cmd"+","! Ai controlul! Deactiveaza mutatul
"The Unarchiver" deplaseaza zip/rar/etc. in Trash dupa ce a despachetat! Sa-mi fac griji din cauaza asta? lol
"Speed Download" deplaseaza automat fisiere dupa regulile date de mine. "Hazel" e special facut sa faca automat ordine in folders dupa reguli configurate de user.
Si anecdota cu "am agatat un virus desi am scaner" e un caz clar de PEBKAC ;)
problema o puteai rezolva elegant, cu un linux live cd: ubuntu, knoppix (cu clamav, sic!) sau chiar avira (Avira Free AntiVir Rescue System).
tu ai ales metoda ciobaneasca ;)
Actual sant cunoscuti cam 9-10 tentative de virus/worm, nici unul nu e capabil sa se raspandeasca.
"Back in the days before OS X, the number of viruses which attacked Macintosh users totalled somewhere between about 60 and 80. Today, the number of viruses actively attacking OS X users is...NONE! "
http://www.clamxav.com/index.php
intersant si informativ:
http://www.kernelthread.com/publications/security/vunix.html
Foarte interesant!
http://www.clamxav.com/
http://translate.google.com/#en|ro|
tu ai vazut lista? Si ai si inteles despre ce e vorba?
e o lista umflata cu programe comerciale (keylogger) si troiani "proof of concept" (creati in parte de producatori de av-software) practic inexistenti "in the wild".
cel putin au dat dovata de bun simt (un exemplu de urmat), cei de ma macscan, si nu au mentionat nici o sigura data: "virus".
"Cica... "This software has the ability to move files on your computer""
cica te faci de ras
Ca sa scapati definitiv virusi - dechideti un Command Prompt si dati un format c: /q /u. Optiunea /q este ca sa mearga rapid si fara durere.
Succes.