Romania detinea locul patru in lume in functie de viteza medie a conexiunilor de internet in ultimul trimestru al anului trecut, dupa Coreea de Sud, Hong Kong si Japonia, cu o viteza medie de conexiune la internet de 7,2 Mbps, pe aceeasi pozitie ca in trimestrul anterior din 2009 insa cu un nivel al vitezei medii de conexiune in crestere cu 14%, potrivit celui mai recent raport al companiei Akamai. Constanta, Iasi si Timisoara se afla in topul primelor 100 de orase la nivel mondial cu cele mai mari viteze medii de conexiune la internet.

Pe plan mondial viteza medie a conexiunilor de internet a ramas la un nivel stabil de circa 1,7 Mbps, in conditiile in care viteza medie a conexiunii la internet a crescut, atat trimestrial, cat si anual, in opt din primele 10 tari fruntase la acest capitol.

Primele trei locuri in topul tarilor care detin cele mai mari viteze medii de conexiune la internet au fost ocupate in ultimul trimestru din 2009 de Coreea de Sud (cu 11,7 Mbps), Hong Kong (8,6 Mbps) si Japonia (7,6 Mbps). Raportat la trimestrul trei din 2009, topul primelor trei tari fruntase s-a modificat, Hong Kong reusind depaseasca la acest capitol Japonia si sa treaca astfel pe pozitia a doua.

In ultimul trimestru din 2009, Romania se afla pe locul patru in acest clasament, la fel ca si in trimestrul anterior din 2009 insa cu o viteza medie de conexiune la internet de 7,2 Mbps, in crestere cu 14% fata de trimestrul anterior din 2009 si cu 28% fata de viteza medie la internet avuta in trimestrul similar din 2008. In clasamentul aferent ultimului trimestru al anului trecut, Romania este urmata de Letonia (6,2 Mbps), Suedia (6,1 Mbps), Olanda (5,3 Mbps), Cehia (5,2 Mbps), Danemarca (5,2 Mbps) si Elvetia (5,1 Mbps). Statele Unite ale americii se afla abia pe locul 22 cu o viteza medie a conexiunii la internet de 3,8 Mbps.

  • Constanta, Iasi si Timisoara, in top 100 orase cu cele mari viteze medii ale conexiunilor de internet din lume

Top 100 orase cu cele mai mari viteze medii ale conexiunilor de internet din lume
Top 100 orase la nivel mondial
Foto: Akamai
Raportul ofera si un top al primelor 100 de orase din lume cu cele mai mari viteze medii de conexiune de internet, in care apar si trei orase din Romania. Este vorba de Constanta, unde viteza medie a conexiunilor de internet este de 8,9 Mbps, Iasi (8,5 Mbps) si Timisoara (8 Mbps). Primele trei locuri in acest top sunt ocupate de trei orase din Statele Unite ale Americii, respectiv Berkeley (cu o viteza medie a conexiunilor de internet de 18,7 Mbps), Chapel Hill (17,4 Mbps) si Standford (16,9 Mbps).

Akamai detine peste 60.000 de servere in 70 de tari si transporta o cantitate uriasa de trafic web. Compania are acces la informatii detaliate despre gradul de penetrare al internetului pe plan mondial, iar in ultimul trimestru al anului trecut peste 460 de milioane de de IP-uri unice din 234 de tari erau conectate la reteaua companiei.