Apple ar putea fi investigata de autoritatile americane din domeniul concurentei din cauza ca dezvoltatorii de aplicatii pentru iPad si iPhone sunt obligatii sa foloseasca doar programe create de Apple, alte companii fiind excluse, scrie Reuters. Se pare ca totul a pornit de la o planegere a Adobe cu care Apple are o disputa, mai ales ca nu permite utilizarea Flash pe produsele sale, motivand ca tehnologia e demodata si creeaza probleme.

Surse citate de New York Post spun ca atat Comisia Federala pentru Comert cat si Departamentul pentru Justitie poarta discutii pentru a se vedea cine se va ocupa de chestiunea Apple. "Ceea ce face Apple clar incalca legile concurentei... Vor o superautostrada, dar tot ei sunt cei ce colecteaza taxele pe aceasta superautostrada", spune David Balto, fost director la Comisia federala pentru Comert.

Apple a cerut dezvoltatorilor de aplicatii pentru iPad si iPhone sa foloseasca doar programe ale companiei, astfel ca alti producatori sunt exclusi. Apple spunea ca folosirea unor alte programe poate duce la crearea unor aplicatii care nu sunt conforme cu standardele sale, insa dezvoltatori citati de Reuters critica restrictia.

Unii spun ca e foarte rau ca sunt obligati sa lucreze pe o singura platforma si ca daca vor sa-si extinda aplicatiile si pentru Android sau Flash costurile sunt prohibitive. Altii spun ca folosind doar programe Apple rezulta aplicatii de foarte buna calitate.

Apple e intr-o disputa cu Adobe, legata de faptul ca producatorul iPhone nu permite folosirea tehnologiei Flash pe produsele sale. Saptamana trecuta s-a consumat un episod mai dur, Steve Jobs spunand ca Flash este o tehnologie demodata care aduce numai probleme.

Adobe a anuntat ca se va distanta de Apple si recent a anuntat ca nu va mai lansa unelte care permiteau dezvoltatorilor sa translateze codurile Flash astfel incat aplicatiile sa poata rula si pe iPhone. Adobe a mai spus ca se va concentra sa ofere versiuni cat mai competitive ale Flash pentru telefoane produse de Google, RIM, Palm, Microsoft si Nokia.