China ar putea introduce un sistem prin care utilizatorii de internet sa fie obligati sa isi dea numele real atunci cand posteaza comentarii online, a anuntat presa nationala, citata de AFP. Administratorii principalelor website-uri din China sunt deja obligati sa se inregistreze cu numele adevarat.

"Exploram de asemenea realizarea unui sistem pentru utilizatorii de buletine online," a declarat Wang Chen, seful Biroului de Presa al Consiliului de Stat si vice-presedintele departamenului de propaganda din Partidul Comunist. Acesta nu a precizat cand va fi sistemul introdus sau cum va functiona.

In prezent, utilizatorii trebuie sa se logheze la portalele principale de stiri inainte de a publica ceva, ceea ce impiedica postarea de comentarii anonime.

Date oficiale arata ca 404 milioane de cetateni chinezi folosesc internetul, ceea ce inseamna aproape o treime din populatia tarii. Masura a determinat o dezbatere aprinsa in China, de cand a fost vehiculata prima data in urma cu cativa ani, pe tema incalcarii dreptului la libera exprimare si viata privata.

Beijingul are un sistem de cenzura pe Internet, cunoscut si sub numele de "Marele firewall chinezesc", care filtreaza informatiile considerate sensibile sau daunatoare politic.

Saptamana trecuta, autoritatile au decis ca operatorii de Internet si telefonie mobila trebuie sa coopereze cu cererile politiei, oferind informatii despre clienti.