Studiu BSA: Rata pirateriei software in Romania a scazut in 2009 cu un punct procentual, la 65%
Rata pirateriei software calculata de BSA pentru Romania indica 65% pentru 2009, fata de 72% in 2005 spre exemplu. Pierderile cauzate de piraterie industriei inregistreaza o scadere, de la 249 milioane dolari, in 2008, la 183 milioane dolari anul trecut. In 2005 pierderile au fost de 111 milioane dolari si au tot crescut pana anul trecut cand s-a inregistrat o scadere de circa 25%.
Interesant este ca pe plan mondial rata pirateriei software a crescut in 2009 la 43%, fata de 41% in 2008, desi in peste jumatate dintre tari rata a scazut. Totusi, cresterea e data de avantul semnificativ in piete cu dezvoltare puternica precum Rusia, India si Brazilia unde vanzarile de PC-uri merg bine.
Datele BSA arata ca cele mai mari rate ale pirateriei au fost anul trecut in tari precum Georgia (95%), Zimbabwe (92%), Banghladesh si Moldova (91%) si Armenia si Yemen (90%). La polul opus, in SUA rata pirateriei e la cel mai mic nivel (20%), Japonia. Luxemburg, Noua Zeelanda, Australia, Austria, Belgia, Finlanda, Suedia si Elvetia avand situatii foarte bune, cu rate de maxim 25%.
BSA spune ca anul trecut valoarea soft-urilor piratate vandute pe piata a fost de 51,4 miliarde dolari, asemanator cu situatia din 2008. Cele mai mari valori au fost in SUA si China, peste 8 miliarde, respectiv peste 7 miliarde dolari. Alte cinci tari au depasit pragul de doua miliarde dolari: Rusia, Franta, Brazilia, Germania si India.
BSA spune ca in 2009, pentru fiecare program cu licenta in valoare de 100 de dolari vandut pe piata si-au facut loc programe piratate in valoare de 75 de dolari. Alianta adauga ca recesiunea ar fi putut duce la o situatie mult mai rea a pirateriei decat cea din prezent, insa spune ca e ingrijoratoare cresterea ratei pe plan mondial.
Datele reprezinta concluziile celui de-al șaptelea studiu anual, realizat la nivel global, cu privire la pirateria software pentru PC-uri, dat publicitatii marti de catre Business Software Alliance (BSA), o asociatie internationala ce reprezinta industria mondiala de software.

Liber la vaccinarea cu AstraZeneca: Unde sunt acum mii de locuri disponibile în București și cum poți găsi alt centru în țară / Explicațiile autorităților
Scurt ghid de făcut Bugetul franjuri: 10 excepții fiscale care au sărăcit Educația și Sănătatea, tolerate de toți- de la PSD la PNL și USR-PLUS
Ce metode au folosit Franța și Germania pentru a vaccina cât mai multe persoane vulnerabile și cum s-ar aplica și în România
FOTO Pistele de biciclete de pe Splaiul Independenței, trasate vara trecută de o companie municipală și care costă circa 1,5 milioane lei, au început să se degradeze
Nici viața de vegetarian nu e ușoară...fasolea, uleiul, pâinea și brânzeturile sunt în topul scumpirilor comunicate de INS
E irealist sa crezi ca cei care pirateaza, daca nu ar putea pirata, ar cumpara original.
Personal cred ca nici 10% nu ar cumpara.
La filme piratate spre exemplu... nici 5% nu ar da bani sa se uite la filme, daca nu ar avea access la ele piratate.
Ce s-ar cumpara in proporti mai mari ar fi sistemele de operare, mai exact Windows.
Orice distributie de linux e suficienta ca sa scrie astia documente si sa citeasca mail, dar na, Linux e pe gratis si clientela politica nu mai face bani vanzand linux
Realitatea este mult mai trista pt BSA.
Probabil produsele Autodesk au o rata de piratare mai mica in Romania, fiindca arhitectii si inginerii au tot fost "vizitati".
Produsele Adobe, MS si Corel sunt peste medie. Cat despre muzica si filme, nu cred ca 5% din materialul digital existent (audio si video) este procurat in legalitate.
Dar in fine, daca a scazut cu 1% inseamna potential pentru BSA-ul local, fonduri de tocat, etc.
Cifra e in continuare umflata, dar cu ceva bun simt de data asta.
BillGates are un cos cu aplicatii software si pierde la fiecare aplicatie utilizata fara a fi platita - a investit bani in aplicatiile alea si vrea sa-i recupereze si sa mai faca si ceva profit pentru ca asta a fost motivatia investitiei.
Daca tu ai un cos cu mere si unul mananca o para de la altul fara sa iti plateasca tie se cheama ca tu ai profitul micsorat deoarece merele tale nu sunt la fel de bune ca perele celuilalt.
Daca vrei ca Bill Gates sa faca un profit micsorat pune-ti si tu Linux ca sa nu mai piratezi windows-ul, office-ul, antivirus-ul si alte produse cu licenta comerciala.
Tot pentru tine, Linux este tot cu licenta, dar asta este publica (se cheama GNU General Public License), adica beneficiezi de ea fara sa platesti si in felul acesta ii scade profitul lui Bill Gates pentru ca windows-ul lui nu e la fel de bun ca Linuxul.
Deci, pirateria aduce PIERDERI.
PS Gigi Contra este denumirea piratata a lui Gica Contra.
Bill Gates are softurile, dar nu incaseaza banii pentru utilizarea lor.
Ceea ce eu vroiam sa spun e ca nu toti utilizatorii de soft M$ pirat ar si cumpara, daca n-ar mai putea sa pirateze. Pe de alta parte, toti care isi instaleaza Office fara licenta, daca ar fi sa intre in legalitate NU ar cumpara Office, ci ar folosi Open Office care e gratis, etc.
Oricum, comparatia este gresita, pentru ca soft-ul intra in categoria serviciilor si nu a marfurilor. Prin urmare cosul lui Bill Gates e de fapt cablul TV la care te conectezi ca sa vezi pe gratis OTV-ul, pe care nu ai da bani ca sa-l vezi.
Ai multa dreptate cu OTV-ul, dar e bine de stiut ca detinatorii drepturilor de autor au DREPTURI.
Utilizatorii de Windows piratat nu prea folosesc MS Office ci jocuri, muzica, filme si Photoshop (toate piratate). Au si office de la M$ instalat, dar cu siguranta, asa cum zici si tu, pot renunta foarte usor la el in favoarea OpenOffice.
Referitor la software, acesta NU ESTE SERVICIU. Nici o emisiune TV sau un articol de ziar sau o carte NU SUNT SERVICII - sunt produse de natura intelectuala si se vand ca si merele. E drept merele nu pot fi copiate, dar tot produse sunt.
Oricum, tot Gica Contra sunt, dar Genuine.
si mai am 2 comentarii:
1. Ce precizie, maica, ce precizie
2. Cata eficienta dom`le, cata eficienta!