Google a admis ca masinile utilizate pentru serviciul de cartografiere Street View au colectat din greseala date personale trimise de utilizatori ai unor retele WiFi nesecurizate, scrie AFP. Romania este in lista celor 30 de tari unde masinile companiei au colectat date pentru Street View, iar Google si-a cerut scuze si spune ca de acum va avea grija ca astfel de date sa nu mai fie inregistrate. E posibil ca Google sa fi colectat informatii legate de e-mail-uri, dar si de site-urile vizitate de unii utilizatori.

Scandalul a izbucnit in Germania unde autoritatile au cerut un audit pentru datele ce sunt colectate de masinile care fac poze pentru serviciul Street View care ofera imagini panoramice 360 de grade la nivel de strada. Google a admis ca "din greseala" a adunat o serie de date personale de la retele WiFi nesecurizate, dar a adaugat ca indata ce a descoperit acest lucru, a rezolvat problema, iar masinile nu mai strang momentan date despre retele WiFi.

Nu se stie exact ce date confidentiale au fost stranse de masinile Street View, insa este se pare vorba de unele e-mail-uri, fotografii, dar posibil si date despre ce site-uri au vizitat unii utilizatori.

Google vrea sa linisteasca opinia publica si a tinut sa precizeze ca nu a colectat decat 600 GB de date personale, cam cat un hard-disk standard. Compania spune ca va avea grija ca datele colectate in fiecare tara sa fie sterse si asigura publicul ca nicio informatie colectate nu a fost folosita la vreun produs Google. Compania a mai adaugat ca datele personale colectate reprezinta doar franturi de comunicare deoarece masinile se aflau in mers si se schimba extrem de des reteaua WiFi de la care erau stranse informatii.

Experti in securitatea informatiilor, citati de AFP, spun ca incidentul va avea implicatii puternice si este foarte posibil ca Google sa fie data in judecata pentru incalcarea unor legi legate de protectia datelor pe internet. Unii spun ca inginerii Google nu au scrupule si pun mana pe orice informatii pot si adauga ca guvernele nationale vor trebui sa inaspreasca legislatia in domeniu.

Tarile unde masinile Street View au strans date din 2006 incoace sunt: Africa de Sud, Australia, Austria, Belgia, Brazilia, Canada, Cehia, Coreea de Sud, Danemarca, Elvetia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Hong Kong, Irlanda, Italia, Japonia, Luxemburg, Macao, Marea Britanie, Mexic, Noua Zeelanda, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Romania, Singapore, Spania, SUA, Suedia, Taiwan si Ungaria.