Comisia Europeana a amendat noua producatori de procesoare destinate PC-urilor si server-elor cu o suma de 331 milioane euro, toate companiile beneficiind insa de o reducere cu 10% a amenzii fiindca au recunoscut acuzatiile. Compania care a semnalat existenta unui cartel a fost scutita de sanctiuni, iar alte cateva firme au beneficiat de clementa, primind amenzi mai mici. Samsung a primit 145 milioane euro amenda, iar Hynix si Infineon, peste 50 de milioane euro.

Companiile amendate sunt: Samsung, Hynix, Infineon, NEC, Hitachi, Mitsubishi, Toshiba, Elpida si Nanya. Micron a fost scutita de amenda fiindca a fost cea care a adus la cunostiinta Comisiei existenta unui cartel. Cartelul a fost in functiune intre 1 iulie 1998 si 15 iunie 2002 si a constat in existenta unei retele vaste de contacte care au schimbat informatii secrete ce le-a permis sa controleze preturile pe piata.

CE spune ca amenzile au fost reduse cu 10% fiindca firmele implicate au recunoscut acuzatiile ce li s-au adus, iar cazul poate fi inchis prin aceste sanctiuni. In plus, alte companii au beneficiat de clementa, astfel ca amenzile le-au fost reduse cu 45% (Infineon) sau 18% (Samsung).

Comisia spune ca isi va putea utiliza resursele pentru alte investigatii, acum ca ancheta legata de cartelul procesoarelor a ajuns la sfarsit. Samsung a primit 145 milioane euro amenda, Infineon a primit 57 milioane euro, Hynix, circa 51 de milioane euro, iar Hitachi, peste 20 milioane euro.