O parte din utilizatorii de internet din Irlanda care fac file-sharing cu materiale piratate au inceput sa primeasca scrisori de avertizare ca parte a unui plan de lupta impotriva pirateriei online, scrie BBC. Planul are patru etape, a doua consta intr-un telefon, iar daca cel sunat continua sa puna pe internet continut piratat, va ramane o saptamana fara conexiune, urmatoarea masura fiind intreruperea pentru un an. Cel mai mare provider web din Irlanda a pierdut in justitie lupta cu industria muzicala si va colabora cu autoritatile pentru ca "piratii" sa fie pedepsiti.

Eircom, cel mai mare provider web din Irlanda, cu 40% din piata, va primi de la asociatia industriei muzicale o lista cu cateva mii de IP-uri de la care se face file-sharing ilegal si va alege 50 de persoane pe saptamana carora le va trimite scrisori de avertizare.

Daca utilizatorii vor continua sa incalce legea a doua etapa consta in contactarea lor telefonica prin intermediul unei divizii a Eircom. In plus, clientilor le va aparea si pe desktop un mesaj de avertizare. Pentru cei care continua file-sharing-ul a treia etapa consta in intreruperea conexiunii la internet timp de o saptamana, iar ultima etapa, in cazurile extreme, inseamna intreruperea serviciilor timp de un an.

Campania va fi evaluata peste trei luni si se va vedea atunci daca ar trebui introdusa o noua etapa si anume suspendarea permanenta a conexiunii. Totusi, e de asteptat ca foarte putini oameni sa ajunga la faza a treia, iar suspendarea conexiunii e un lucru extrem de indepartat, spun reprezentantii asociatiei industriei muzicale din Irlanda - Irish Recorded Music Association (Irma).

Irma a chemat in instanta Eircom acum mai bine de un an pe motiv ca nu face destul impotriva piratilor. Asociatia care reprezinta interesele unor case de discuri precum EMI, Sony, Universal and Warner a castigat procesul, iar in iunie cheama in justitie al doilea mare furnizor web din Irlanda, UPC, urmand ca alti provideri sa fie chemati vara aceasta.