Patronatele si-au exprimat joi surprinderea ca desi la ultima intalnire cu primul-ministru a fost convenita anularea acestor masuri negative pentru economie, totusi, miercuri, ele au fost anuntate ca adoptate, cerand Guvernului sa-si reconsidere pozitia.
"Semnalul dat ieri de Guvern privind impozitarea veniturilor din IT va alunga investitorii din acest domeniu si va pune pe butuci unul din ultimele sectoare industriale unde suntem competitivi pe piata internationala. In acelasi timp, Alianta Confederatiilor Patronale din Romania protesteaza impotriva nationalizarii pensiilor prin transferul de fonduri de la pilonul II, al pensiilor private, catre pilonul I. In felul acesta este distrusa orice sansa a tinerilor care cotizeaza in prezent pentru pensii private de a beneficia de o pensie europeana, lucru care ar fi posibil numai prin sistemul de pensii private", a mentionat Dan Matei Agathon, purtatorul de cuvant al Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR).
- Varujan Pambuccian: Este o confuzie. Masura anularii neimpozitarii programatorilor nu se regaseste in documentul final cu FMI
Contactat de HotNews.ro, deputatul Varujan Pambuccian a tinut sa avertizeze ca declaratiile privind fiscalizarea sectorului IT ale lui Dan Matei Agathon si alte informatii similare din presa au la baza o confuzie si ca masura anularii scutirii de la plata impozitului pe venit in cazul programatorilor nu se regaseste in documentele finale prezentate miercuri.
"Toate aceste valuri care se creeaza in momentul de fata au doua surse: una - o sursa din presa care detinea un document vechi, cel initial, si pe care l-a vandut acum 2 zile ca document actual. In documentul actual, repet, nu exista aceasta anulare a neimpozitarii programatorilor. Programatorii raman neimpozitati si de acum inainte. (...) A doua sursa care amplifica confuzia vine din partea domnului Dan Matei Agathon care a reusit prin ce a facut in ultima saptamana sa aduca patronatele intr-o situatie absolut ridicola. Este foarte rau sa vorbesti dezinformat (...) Neimpozitarea programatorilor ramane, nimeni nu a retras aceasta masura", a mentionat deputatul.
Varujan Pambuccian a mai punctat faptul ca a fost prezent la discutarea acestor masuri si ca in urma escaladarii acestei confuzii a primit aprobarea ministrului Vladescu de a face publice pe site-ul ANIS, documentele oficiale cum au fost ele semnate in varianta finala.
Impozitati ca toata lumea.In plus sa va ompoziteze si ciubucurile pe care le faceti tot la serviciu.
A mai aparut inca o casta de nemernici in Romanica. Sunt inlocuitori destui. daca nu sunt aducem din India,China ca sunt mai cu bun simt
Iar in conditii se specifica 10000$ VENIT pentru fiecare scutit (nu profit, nu conteaza de unde vin banii). Ca idee, butonarii de la UTI, firma aia care vinde soft pe milioane de $ statului roman, beneficiaza de scutire de impozit daca au diploma care trebuie.
- efectele economice ale acestei masuri aduc mult mai multe beneficii decat ar aduce impozitarea programatorilor
- daca n-ai habar ce face un programator, nu-ti mai da cu parerea ca stie sa faca doar ctrl+alt+del. ca sunt unii care lucreaza in IT care stiu doar atat si castiga prea mult, o fi adevarat, dar eu pe aceia nu-i numesc programatori, si in cele mai dese cazuri nici angajatorii lor.
BTW, aia pe care iti versi tu naduful probabil au impozit la fel ca toata lumea. Numai programatorii care lucreaza in firme de soft sunt scutiti. Adica aia care aduc banul gros in Romania, din afara. Administratorii de retele nu sunt scutiti.
Si mai este inca o solutie: da tu singur [Ctrl+Alt+Delete] si ce mai trebuie, am auzit ca e usor si se invata repede.
Ar fi un pas inainte spre bunastarea tarisoarei ... Nu de alta, dar a spune ca industria IT, care aduce o gramada de bani in tara asta este "o casta" inseamna ca ori nu ati inteles nimic din ce se intampla cu economia romaneasca/europeana/mondiala, ori in general nu intelegeti nimic. Inclin sa cred ca varianta nr. 2 este cea corecta.
Când o să ajungi să te baţi de la egal la egal cu nemţii pe probleme tehnice, când o să le demonstrezi că soluţia ta e mai bună decât a lor, atunci să vii cu argumente. Aaa.... şi asta se întâmplă într-un domeniu în care nemţii în cultura generală sunt cei mai buni: automotive.
Se vede că în viaţa ta nu ai avut de-a face cu indieni sau chinezi (Faceţi asta? Da... Până când? Mâine e gata... iar mâine afli că nici nu s-au apucat de ea)....
Ca de altfel in toate domeniile.
Dar ca să-ţi răspund la comentariu: http://varujan.rol.ro/ . E foarte bine explicat acolo ce şi cum, cu cifre, cu argumente.
Formarea mea e tehnică, altcineva se ocupă de finanţe, de ce se iau anumite decizii financiare şi nu altele. Nu sunt bun la toate... aşa cum pretind majoritatea românilor că ar fi.
Cei din IT nu stau pe mess, mirc si site-uri porno toata ziua, au de lucru pana peste cap in firmele din Romania (mai ales la cele cu patroni romani, ca sa castigi proiectele trebuie sa livrezi repede ceea ce inseamna ore suplimentare pt echipa). Firmele straine posibil sa aiba un program mai relaxat (adica sa-ti poti face treaba in 8h/zi daca vrei sa traiesti doar din salariu)
Cat despre chinezi/indieni, nu ii aduci aici. Se cheama outsourcing, si ii angajezi direct din India/China (contract c-o firma de acolo pt X oameni, ti se emite factura si asta-i tot). Nu se platesc taxe/cotributii/impozite in Ro. Si asa Oracle are cel mai mare centru in India, urmat de Romania. Si au deschis unul in Egipt, cine stie, poate ca pe asta din Ro il inchid in cativa ani...si atunci nu mai pupa statul roman nimic.
Singura scutire pe care o avem este pe impozit, si la un salariu de 1000-2000E, restul taxelor platite de un programator/luna probabil ca-s ceva mai mari decat al celor care acuma tipa "huo".
Sa iti zic cu ce sictir se uita la mine asistentele/doctorii prin spital, cand am o problema? Si ca nu capeti atentie fara "ceva"? De aia prefer sa ma duc la o clinica privata, unde lumea iti zambeste si te duci la ora programata (si atunci de ce dau peste 500RON/luna pt asigurari de sanatate???). Sa mai mentionez si bunavointa aratata de salariatii din Primarie (unii care poate au salariu mai mare ca al meu)? Sau la Trezorerie, unde cand am platit taxa auto a trebuit sa vin eu cu cifra scrisa, pt ca acolo unde o incasau nu "puteau" s-o calculeze pe loc??? (curios ca la Politie mi-a verificat suma agentul cand a preluat actele)
Asta era din start ecuatia - daca se elimina scutirea de impozitare, Statul nu va incasa mai mult, ci MAI PUTIN, pt ca firmele mari, occidentale (si eu m-am gamdit la Oracle) vor pleca din tara, iar cele mici vor practica munca "gri"
Si agricultura e "privilegiata", primesc subventii de la stat sa-si plateasca motorina. Si alte ramuri primesc subventii, exista companii de stat ce toaca banii intr-o veselie si se acorda prime tot intr-o veselie continua.
In fine : daca alte categorii socioprofesionale se considera asa de jignite ca programatorii beneficiaza de scutire de impozit (inca, nu se stie sigur daca ramane ori ba, iar guvernul roman se razgandeste pe loc), de ce nu militeaza pentru obtinerea aceluiasi lucru ? Ma uimeste cum se mobilizeaza unii pe net pentru a "combate" avantajele detinute de programatori ... in loc de a se intreba "cum am putea sa beneficiem si noi de scutire de impozit ?" Orice categorie, daca se tot plange de venituri, faceti lobby, sunati-va amicii deputati, in fine, cautati sa obtineti si voi aceleasi beneficii. Nu v-ar fi folosi mai mult o scutire de impozit decat eliminarea scutirii altora ?
Este fabulos cum in tara asta isi dau cu parerea toti pierzatorii de vreme, care habar n-au ce inseamna sa muncesti cu adevarat. Ce sa mai spunem despre a-ti eroda la locul de munca mai mult creier decat au altii cu totul.
Daca esti tu asa destept de ce nu te-ai facut programator sa fii si tu platit cu sume "exorbitante"?
In felul asta ai fi vazut cam ce efort si sacrificiu inseamna sa practici meseria asta...
Mai draga destept ce esti tu...
Noi ar trebui sa avem anume sporuri si facilitati datorita toxicitatii intelectuale a muncii pe care o depunem. Si pentru ca statul nu are (nimic nou aici!) bani sa ne plateasca asta, ne-a acordat aceasta scutire de impozit.
In plus, pentru multi e singura alternativa de a mai ramane in Romania. Sigur ca da, aduceti voi chinezi si indieni; probabil ca nu ati lucrat cu asemenea specimene de va dati cu parerea.
Avem si noi ca natie ceva bun si functional si sindromul "capra vecinului" se si manifesta.
fie ca iti place sau nu, fie ca esti sau nu capabil sa intelegi, noi avem o contributie importanta la economia romaniei.
asa ca te rog lasa invidia deoparte.
Ce inseamna asta? Ca vor plati chirii in India, vor plati impozite in India si asa mai departe.
Sa stii ca X% din ceva este mai mult decat 2X% din 0!!!
http://varujan.rol.ro/
Rezum eu pentru tine: 16.000 de programatori, adica astia care dau ctrl+alt+del pe bani multi, aduc in vistieria Statului 450 milioane de Euro anual echivalent cu salariul a 83.500 de "cacanari" din domeniul de stat sau 235.000 de pensii.
Daca pleaca o mie doua dintre astea 16.000... vor fi mai putini "cacanari" si la stat sau mai putine pensii platite din munca lor. Deci ar fi mai rau pentru toata lumea....
Acum intelegi?
Daca judeci doar in avantaje imediate ai dreptate, dar pe termen lung mentinerea acestei scutiri face inca zona IT sa fie una atractiva mai ales pentru marile companii unde 16% la bugete foarte mari poate insemna ceva.
O poti privi ca o investitie foarte exclusivista pe care statul roman o face in creiere. Adica in loc sa colectezi impozitul si sa trimiti banii spre buget pur si simplu ii investesti in oameni capabili sa produca plus valoare intr-o economie unde dupa 20 de ani nu prea producem mai nimic.
E adevarat ca pare frustrant in contextul necesitatii de a fi solidari cu restul dar retine ca e un domeniu care sustine prin bani proveniti din afara de multe ori, asigurari de sanatate somaj sistemul de pensii actual.
De ce nu va dati frumusel demisia din job-ul vostru proaspat taiat cu 25%, faceti o facultate cu profil IT si apoi intrati in casta noastra si gata, sunteti si voi scutiti. De ce nu va bagati ?
Nu va opreste nimeni sa faceti asta. In felul acesta o sa vedeti ce "usoara" este meseria asta.
nu cred ca sunt salarii asa mari
plus de asta noi chiar facem ceva pentru a ne merita banii astia...
PS: programarea inseamna muuuult mai mult decat un ctrl-alt-del...
Am lucrat cu IT-isti din India care sunt pe primul loc ca inteligenta si randament,recunoscuti pe plan mondial si cu bun simt.Cereau voie sa faca un ciubuc sau veneau in orele libere.
De ciubucurile de la profani pe care le luati ca doctorul care opereaza cancerul in metastaza nu spuneti nimic..
Gura mare semn al inteligentei limitate
Ce programe asa mari a produs IT romanesc in afara de Bitdefender. Nu vedeti ca toti apeleaza la straini cand este vorba de ceva serios.
Ma pufneste rasul cand aud cu ce contribuie IT la PIB Roamniei.
Mai nou la femei fotbal politica si IT se pricepe orice pitifelnic
In Romania IT -istii care sunt scutiti de impozit sunt "dezvoltatorii de software" nu "depanatori de calculatoare". Astia nu vin la tine sa iti dea un CTRL-ALT-DEL si nici nu primesc ciubucuri pentru ceva. De obicei, altii vand ceea ce ei produc.
Pe de alta parte, nu cred ca exista vre-un programator care sa mai faca un ciubuc, dupa program, depanand calculatoare.
... Altfel, dragi colegi, "nutzy spaima revolutiei" are un pic dreptate... voi nu aveti de lucru, de stati toata ziua pe ziare :-) !
Dacă tu crezi ca IT înseamnă "jocuri şi programe, bă'eţi", atunci eşti la nivelul ălora care vând CD-uri piratate în staţia de tramvai de la Piaţa Sf Gheorghe.
Când o să scrii primul tău device driver optimizat pentru platforma embedded pe care lucrezi, mai stăm de vorbă. Când o să submiţi în comunitate primul tău patch de kernel, iarăşi mai stăm de vorbă.
Ai însă dreptate la un punct: "la femei fotbal politica si IT se pricepe orice pitifelnic" - q.e.d.
ai vreo idee cate din programele pentru iphone, android, ipad, web si alte deviceuri sunt produse in romania?
unde traiesti? la tara? unde "programator" inseamna "a tasta control alt delete" si "soft romanesc" inseamna numa "bitdefender"?
Eu chiar asta o sa fac, m-am saturat sa platesc o gramada de bani pentru nimic si sa vina un maimutoi sa comenteze. Angajeaza-te tu ca programator sa vedem cum te descurci si sa vezi cat platesti la stat din salariul ala de mii de euro pe care o sa-l ai :)). Va meritati pe deplin soarta...
Daca s-ar elimina scutirea, ar plati =~ 45%, la fel ca ceilalti angajati.
Problema este ca firmele au un buget din care isi platesc oamenii - din acest buget 35% se duce la stat, restul de 65% la oameni.
Eliminarea scutirii ar aduce mai multe optiuni:
1) Bugetul ramane la fel.
Contributiile la stat cresc la 45%, salariul fiecarui angajat se diminueaza de la 65 la 55 lei pe fiecare unitate de 100 lei de buget.
Solutia asta, perfect valabila in mediul prizonier sau complacent de la stat este innaceptabila in mediul privat. Angajatii nu vor accepta reducerea salariilor, iar firma nu va accepta cresterea bugetului, pentru a compensa cresterea taxelor.
Asa incat cele mai multe firme vor aplica optiunea:
2) Salariile angajatilor raman la fel.
Cum se poate asta? Simplu: dai 16% din ei afara. Sectorul privat deja a operat reduceri semnificative in anii precedenti, asa ca un val de disponibilizari nu e ceva nou.
Inainte: 100 angajati fiecare cu fond salariu 1000 lei => buget = 100,000 lei.
Salariu net la fiecare: 65% * 1000 lei = 650 lei.
Cat trebuie sa creasca fondul salarial per angajat pentru ca netul sa ramana la fel?
Simplu: 650 lei / 0.55% =~ 1181.82 lei.
Cati angajati mai poti pastra din acelasi buget? 100000 / 1181.82 = 84. Deci dai 16% afara.
Taxele la stat inainte: 100 angajati x 1000 lei fond salariu x 35% = 35,000 lei.
Taxele la stat dupa: 84 angajati x 1181.82 lei fond salariu x 45% = 44,672 lei.
Taxele incasate de stat cresc cu 30%, dar si numarul de someri creste cu 16%. Pe termen scurt, taxele incasate se duc in ajutoare de somaj.
Problema cu solutia 2? Spre deosebire de taietarii de frunze la caini de la stat, oamenii aia chiar aveau un rol in firmele alea.
Firma va trebui sa gaseasca inlocuitori si va rezolva problema relocand intreaga activitate in alta parte (China, India).
Nu te baga acolo un de nu stii!
Dar probabil ca este foarte usor sa/i judeci pe altii, cand nu esti in stare sa te judeci pe tine!
Fiecare castiga atat cat munceste, cat stie, cat produce!
Tu?
Un nesoftist
Nu opreste nimeni pe nimeni de a deveni destept.
Scutirea respectiva se aplica doar la firme IT care au profit de peste 10.000 EURO pe an pe cap de programator. Deci statul oricum ia 16% impozit pe profitul de 10.000 pe cap de programator. Atata doar ca nu mai ia inca 16% din salarul programatorului (care in medie e de 1500 euro).
Daca statul va scoate facilitatea se vor intampla 2 chestii.
1. Firmele nu isi vor mai declara aici profiturile (nu vor avea nici un interes) deci statul va inca doar 16% de pe salarul programatorului.
2. Firmele se vor muta in alta tara si statul va ramane cu buzele umflate.
Gandeste-te la nivel global...Vine firma X din SUA si aduce 1 milion de $ pe an in Romania. Acei bani sunt "bagati" in Romania prin diverse cheltuieli:
Chirii, facturi (electricitate,internet etc), salarii (salariile sunt apoi cheltuite tot in Romania).
Atata timp cat IT-ul efectiv pompeaza bani din alte tari in Romania parerea mea e ca trebuie acordate multe facilitati pentru a putea concura cat de cat cu indienii care lucreaza pe jumatate salar.
10.000 $ inseamna aproximativ 8500 EUR.
Chiar daca este vorba despre venit si nu profit, nu cred ca ai inteles care e ideea.
Oricum nici nu merita sa mai explic pentru a 100-a oara.
In rest e adevarat: sanatate, somaj, pensii, totul se plateste integral, impozit pe profit, servicii conexe (chirii, contabili, personal hr) etc. In plus e foarte important ca sunt bani externi care ajung in circuitul intern, iar toate produsele poarta TVA, deci 19% din banii astia tot ajung la un moment dat la stat.
1.Automatică şi informatică industrială
2.Calculatoare, Inginerie electrică şi calculatoare
3.Electronică, Electronică aplicată, Electronică şi telecomunicaţii, Comunicaţii
4.Matematică, Matematică informatică
5.Informatică, Informatică economică, Informatică aplicată
6.Cibernetică şi informatică economică, Cibernetică şi previziune economică, Contabilitate şi informatică de gestiune.
In situatie asemanatoare cu a mea mai is probabil multe zeci de mii de programatori din tara - din cauza faptului ca la un moment dat programarea era o activitate foarte atractiva dpv al lefii, si din cauza ca la vremea aia inca existau destui oameni cu suficienta scoala cat sa se recalifice singuri, multi oameni din cele mai diverse domenii, cu studii la diverse facultati care nu-s pe lista, au ajuns sa lucreze in IT (am cunoscut chiar un medic convertit in administrator de retea - acuma face tot administrare de retea, da' in occident, asa ca n-o fi el chiar prost in noua lui meserie). In mod esential, forma in care e data scutirea de impozit e o discriminare pe baza unui criteriu complet idiot. Chiar daca n-as fi unul din programatorii dezavantajati de forma legii, tot as fi bucuros sa vad ca se elimina discriminarea asta.
Sunt scutiti si cei cu politehnica ( Automatica, calculatoare, electronica) si cei cu cibernetica, si cei cu matematica.
Toti cei care sunt licentiati in informatica, si sunt angajati in domeniu. Pentru scutire, totusi trebuie ca si firma angajatoare sa respecte anumite criterii.
Cred ca masura este venita ca sa impiedice firmele sa agngajeze pe toata lumea ca si programator, indiferent de ce face in realitate.
Motivul e simplu: suntem ieftini, ne pricepem, suntem in Europa, engleza e a a doua limba.
De plecat putem pleca oriunde in lume, dar e mai bine sa stam aici si sa contribuim si noi cu bani (impozite pe case + masini, TVA, CAS, CASS, impozitul platit de firma = bani din exterior) daca te uiti la 16% imaginezati ca nu o sa ii mai ai peste 1 an sau 2, pentru ca noi vom fi plecati si vom bea o bere din Bahamas si tu traiesti aici cu Boc si Base si mergi la lac la Ghioroc si asculti manele.
Ieftini si buni eram acu' zece ani. In momentul de fata, cei care ies din scoala sunt in majoritate neangajabili. Cei putini care-s angajabili is sensibil mai scumpi decat indieni sau chinezi, si tre' sa pierzi macar un an pana sa-i aduci la un nivel la care pot fi mai productivi decat indieni sau chinezi. Dupa care vin si-ti cer marire de leafa.
Cat despre engleza ... da, ai dreptate, majoritatea proaspetilor absolventi vorbesc o perfecta engleza de balta. Sa citeasca niste documentatie tehnica merge, s-o scrie e riscant, sa ii trimiti sa stea de vorba cu clientul nu merge, decat daca te-ai saturat de client si nu mai vrei sa-ti dea de lucru.
Io sa fiu sincer, tare-as vrea sa te vad pe matale cautand de lucru ca programator in Germania sau Anglia, in momentul de fata. Gasesti, pe o leafa pe care acolo cam mori de foame - in caz ca n-ai remarcat, criza inca nu i-a parasit nici pe ei.
Asa ca io cred ca acuma era momentul ideal pt. eliminarea scutirii de impozit. Chiar daca lucrez ca programator.
Ti-ai pus vreodata intrebarea cata valuta intra in tara datorita acestei scutiri?
Sau, in clasicul spirit romanesc"sa moara si capra IT-stului".....
P.S.Mi-e efectiv scarba de asemenea concepti si de ineptiile generate.
Dar e mai simplu sa zici sa moara si capra vecinului decat sa te uiti si sa vezi avantaje si dezavantaje.
Astia au adus firme in tara, firme care EXPORTA care iti platesc impozit pe profit si sanatate si pensii la niste niveluri de nici nu iti inchipui.
Un programator nu plateste 16% impozit, ca sa ia bugetarul salariu, dar plateste 5% sanatate si 10% pensii si la fel si firma.
SOLIDARITATE e pentru aia care mananca bani, si tot mananca si produc 0 (zero).
E o prostie asta cu solidaritate si e exact pe principiul sa moara si capra vecinului.
...(editat de HotNews.ro)
"SALÁRIU, salarii, s.n. Sumă de bani pe care o primește o persoană pentru munca depusă într-o perioadă de timp (săptămână, lună); leafă2. [Var.: (pop) salár s.n.] – Din fr. salaire, lat. salarium."
Deci e acceptata si varianta salar.
Intelege ca X+Y% din 0 e mai mic decat X% din ceva...Am explicat mai sus in detaliu care sunt beneficiile pentru Romania!
Ritmul de crestere a scazut la aproape zero din doua cauze: am devenit sensibil mai scumpi ca acu' cinci ani (mie de acu' zece ani de ex. leafa neta mi-a crescut aproape de patru ori in valoare absoluta, fara sa fi schimbat firma in tot timpul asta), si oamenii care ies din facultati is mult mai slab pregatiti.
Daca in 2000 inca din trei CV-uri primite 1 om era angajabil, acuma tre' sa ne uitam la 20 de CV-uri si sa facem 5-6 interview-uri ca sa angajam un programator incepator - si asta doar daca avem noroc.
Asa ca succes matale la neasistarea la circ. Oricum, in conditiile actuale, nu cred ca vei avea parte de o viata prea roz nici daca iti ca uti de lucru in occident.
Majoritatea care lucreaza in IT isi negociaza salariul net asa ca aceasta scutire avantajeaza cel mai mult firma.
Eu am lucrat la o firma belgiana care a venit in Ro exact pt ca taxele sunt mici si dupa un an (cand a beneficiat efectiv de aceasta reducere) nu am primit nimic la salariu pt ca negociasem net-ul.
Bottom line, ar fi pacat daca se loveste si in IT, poate singura industrie care mai merge....
Si sincer chiriile in Cipru de exemplu se invart pe la 500-600 de euro (pentru apartamente de 100 mp) iar restul e mai ieftin ca in Romania desi e destinatie turistica.
Pentru ca 01110011011101010110111001110
1000110010101101101001000000110
00100110000101101001011001010
11101000110100100100000011001
00011001010111001101110100011
00101011100000111010001101001
Intelegi?(editat de HotNews.ro)
Adica se incearca sa se limiteze cat mai mult posibil abuzurile. Da stiu probabil sunt cazuri in care femeia de servici este trecuta ca programator, si sunt destule cazuri in care doi fac acelasi lucru dar unu are scutire altul nu, numai din cauza diplomei. Ce spun legea nu este perfecta, dar solutie nu este pentru ca nu este perfecta sa scoatem scutirea. Mai constructiv nu ar fi sa gasim solutii pentru a largii aria scutita de impozit?
Dar la noi ii mai usor sa dai cu batul si sa distrugi decat sa vii cu o idee buna
Ei au blufat, guvernul a sughitat.
Imi este sila.
IT-ul face asta oriunde in lume, aduce valoare si profit.
Te invit sa faci si tu liceul de informatica, facultatea de Automatica si Claculatoare si sa lucrezi cu Francezi, Americani, Olandezi si Nemti in decurs de 3 ani al vietii tale.
O sa vezi ca stresul acumulat si inovatia care o aduci merita sa fie renumerata.
Papagali sunt multi, dar pana si masina care o conduci, masina de spalat, televizorul, frigiderul, calculatorul care iti ofera posibilitatea sa scri, internetul etc totul e produsul mintii noastre.
Si btw, cand deschizi mobilul si vorbesti jumate de zi , dupa logica ta, ar trebui sa-mi multumesti mie.
Iar cand dai drumul la lumina, ar trebui iar sa-mi multumesti mie.
Faci parte din rasa superioara ariana ? Pot sa-ti sarut mana ?
s-ar putea sa plecam din tara asta (lucru care nu stiu d c nu il facem inca).
si daca plecam noi... o sa mai vina din parti bani la stat de pe spinarea noastra...
nu noi o sa o ducem prosti, ci voi... gandestete bine la ce iti doresti...
1) O sa plecati din tara daca scade salariul.
Ok, sa zicem ca plecati din tara. Unde va duceti ? Nu e ca si cum nu plecai pana acum daca era rentabil. O sa te multumesti cu un salariu similar celui din Romania intr-o tara cu fiscalitate mai mare si chirii pe masura ?
Gasesti mai bine, bravo, cine te tine? Sa nu zici ca grija pt ziua mea de maine.
2) Pleaca firmele.
Firmele pleaca doar daca cresc pretentiile salariale ale angajatilor la nivele la care India devine un paradis.
Impozitarea salariilor din IT nu creste cheltuielile firmei. Impozitul se aplica doar dupa scaderea contributiilor la somas, sanatate, pensii. Impozitul ii afecteaza pe angajati.
Daca aceste firme vroiau sa va angajeze in occident pe salarii mai mari, o faceau deja. Fapt este ca ele au venit in Romania pt ca au cheltuieli de personal mai mic. A fost o facilitate TEMPORARA acordata de guvern pt stimularea dezvoltarii unei industrii.
Intr-un final , rentabilitatea unei afaceri din punctul de vedere al salariilor platite, tine de nivelul salarial cerut pe piata respectiva.
Deja pierdeti teren in fata indienilor care se multumesc cu mai putin.
Intr-un final, muncesti pe mai putin, afacerea ramane stabila, ai de lucru, iti platesti impozitele ca orice om din Romania. Sau daca consideri ca te descurci mai bine afara , drum bun.
Ce faceti voi acum, este un santaj ordinar. De fapt, un bluff.
Lucrez in US de trei ani si pot sa-ti zic ca exista cerere pe piata de angajare in IT. H1B-ul este inca la mare cautare, deci au unde sa mearga trebuie doar sa puna un CV pe Monster.
Legat de punctul 2, firma la care lucrez este interesata sa faca outsourcing in Romania, pentru ca a cumparat o alta companie care avea un development center in Bucuresti si sefii au fost impresionati de calitatea muncii si de avantaje. Probabil ca daca avantajele nu mai sunt asa bune, va lua doar developerii pe H1B si va amana pana la anul contractul de outsourcing si destinatia va fi India sau China.
Daca esti bun cazi in picioare mereu, IT-ul nu moare e in plina dezvoltare.
Daca au unde pleca , cale batuta, nu se supara nimeni.
Ma repet, nu vad de ce sa castig mai putin bani ca un ITst la venit comparabil, in conditiile in care eu muncesc mai mult , am pregatire de acelasi nivel sau mai buna .
Din nou , nu e vorba de firme, e vorba de angajati. Ei intra in rand cu lumea.
Tu cat ai impozit in US , esti scutita ?
Tot ce aud este vrajeala ieftina : "noi suntem prea buni pt taranetii din Romania care fara de noi ar murii de foame"
Sincer sunt sictirit de fani Mircea Badea, Gadea , Dobro&Craio , oameni INDISPENSABILI , care nu ne mai scutesc odata de prezenta lor nepretuita.
Cel mai mult ma amuza "eu am facut facultate, am invatat, lucrez la nu stiu ce bullshit de firma, fac overtime , am deadline"
WTF ? ieri am fost plecat pe teren si am ajuns la 10 seara acasa . Azi am lucrat in acad toata ziua.
Cu siguranta eu sunt doar un trantor netrebnic al economiei Romanesti, prea insignifiant pt a se ridica la inaltimea adevaratelor valori din IT.
Eu nu produc nimic. Ce conteaza ca ITstul isi cumpara masini de banii pe care eu ii dau la stat.
Hai la revedere ca nu va tine nimeni aici cu forta. In fapt, esti in USA, bravo tie.
Se curata usor si pe aici. Tiganii si cei fara chef de munca la furat, altii mai din topor la capsuni iar preadesteptii ne scutesc si ei in curand de prezenta lor.
Doamne ajuta.
Tu cand mergi sa te angajezi zici "Vreau 1000 RON brut" iar tu stii exact cu cat vei ramane in mana net dupa ce scazi toate taxele(CAS,CASS,somaj,impozit platit de firma, impozit platit de tine etc etc).
Tu iti negociezi salarul net da?
Pe tine nu te intereseaza ca boc va mari impozitul de la 16% la 20% (ceea ce in mod normal ar atrage micsorarea salarului tau nu?).
Tu nu pricepi ca prin aceasta scutire de impozit firmele ajung sa plateasca mai putin pentru un salar net pe care il cere un programator, si astfel ne face pe noi mai competitivi in comparatie cu alte tari???
Cat crezi ca iti trebuie sa cumperi niste calculatoare, si sa inchizriezi un spatiu? Ei bine atat ii trebuie unei firme de programatori sa se mute. Si o mutare din asta se decide din pix. Se fac niste calcule si vine CEO si zice ca daca ne mutam in India creste profitul cu x% si in 2 luni firma sa inchis
Plus sa nu uitam ca la firmele mari o crestere cu 16% a costurilor nu este trecuta cu vederea. Da poate la abc de la colt ca creste/scade profitul cu 16% nu prea il intereseaza pe patron. Dute la Adobe/HP sau ce firme mari mai sunt pe la noi si spune ca profitul le scade cu 16%, iti zic eu ca daca tu esti vinovat poti sa iti faci bagajele, daca nu deja se gandesc cum la anul sa creasca profitul cu 16%, si in fond India nu mai pare asa de departe, de fapt este cu 16% mai aproape
Îi ține pe IT-iști în tensiune.
Probail sunt niste pustani, de pe la niste Universitati particulare care vin la primul job si cer 1500 de euro.
Ca sa se inteleaga, de scutirea asta de impozit nu beneficieaza multi, si de obicei intra in buzunarul firmei unde lucrezi.
Lasam la o parte afirmatia indoielnica cu "de obicei intra in buzunarul firmei unde lucrezi". Sa zicem ca ar fi asa.... desi la mai toate firmele pe care le stiu eu, nu e asa.
Problema e alta: salariul tau (si al "celor multi") e dictat de "piata muncii". Adica, mai pe romaneste, de salariul mediu dat de firme. DAca toate firmele dau in jur de 1500E net unui absolvent de universitate particulara.... atunci orice firma care vrea sa intre (sau sa ramana) pe piata, tre' sa dea tot in jur de 1500E net pt acelasi absolvent.... ca daca nu, absolventu' se va duce altundeva.
No, acum nu stiu daca tu stii cum functioneaza treba, da' firmele mari (in general multinationalele, da' nu numai) nu isi fac politica salariala dupa ureche, pe principiul "dam cat cere cel ce aplica". Nu, se face un survey la nivelul industriei, fiecare zice unui "evaluator independent" ce salarii da, se fac niste medii care se transmit inapoi tuturor firmelor, si apoi firmele astea isi ajusteaza politica salariala "in functie de ce fac restul". (in general, firmele au obiective de genul "sa dam salarii mai mari decat 50% din firmele de pe piata" - nu prea isi propune nimeni sa dea cele mai mari salarii).
No, chiar daca banii astia de impozit intra in buzunarul angajatorului in general (ceea ce nu cred, da' sa zicem ca e asa) - rezultatul net e ca la foarte multe firme mari (pot sa-ti zic cateva, da' in general, gandeste-te la o multinationala si nu te vei insela) - se negociaza brutul. Deci scutirea merge la angajat. Deci sunt o gramada de firme care la faza asta dau salarii nete mai mari. Asta pe de o parte se reflecta in "survey" si toate firmele afla despre asta (si isi cresc si ele salariile nete pt. a putea sa-si pastreze oamenii) - pe de alta parte, chiar si firmele care nu participa explicit la "survey" sunt afectate, ca nu pot angaja oameni daca nu dau salarii nete corespunzatoare. Deci da, beneficiaza MULTI.
pai impozitul se reintroduce la programatori, nu la firme. DECI NU AR TREBUI SA PLECE PROGRAMATORII? Sau cel putin ei sa fie cei suparati nu firmele...
Acuma fac si eu pe prostul, e clar ca in majoritatea cazurilor de acea scutire beneficiaza tot firma , care totusi isi permite din acel 16% sa mai dea un 6-7% in plus din acea valaoare si angajatului.
Eu am locuit in mai multe tari si nici acum nu sunt in ro.
Orice favor nu e etic corect.
Si ca fapt divers: De cand se autoproclameaza romanii cei mai buni itisti din lume????
Ce cote au univ din ro???, cele din buc nici nu sunt in primele 500 din europa.
La nivel de liceu romanii sunt super...dar la nivel de ingineri hai sa fim seriosi.
Si ca fapt divers cum sa fie anagajati electrotehnisti ca programatori?:, legea e facuta sa favorizeze smecherii...bunul-simt ar trebui sa limiteze categoriile la matematicieni si cei de la calculatoare....dar...cati din ei merita?! Mai bine se angajaza ...programatori din tari sarace decat oameni obisnuiti cu favoruri.
Impozitati-i pe nenorociti ... ce ... ei sunt mai cu mot??
Si acum ... i-ai da inapoi cei 16% daca ti-ar explica ce s-a intamplat? Hai, injurati-ma ... Bafta!
Rumanu bizonal nu stie sa stea strimb si sa judece drept.
Eu de ex nu platesc impozit, dar platesc 300 EUR CAS.
Sunt sanatos tun. Nu am fost inca niciodata in spital si nu am beneficiat de niciun serviciu medical de la stat.
Deci cei 300 de EUR au fost folositi in beneficiul unor bizoni care platesc impozit 20 de lei si CAS tot atita.
Da dom'le este discriminare, dar este o discriminare benefica per total si pt bizonalii care se uita la luna.
Si apropo de apasatul pe butoane, mi-a zis si mie unu' cu lopata ca eu numai stau si apas butonu' si iau o caruta de bani. L-am invitat politicos sa-mi dea mie lopata si sa treaca la tastatura sa apese, dar sa apese ce trebuie. Cine stie, cunoaste concluzia :))))
hai pa si Ctrl-Alt-Del
on topic: am vazut zilele trecute cum se bucura un amic, comunist sadea, ca vor impozita programatorii...era super invidios ca el nu facea nici 100 EUR pe luna
"inca se joaca" ; si exista riscul ca, chiar daca scapam pe moment, sa ne impoziteze cand o sa se imputa treburile mai rau pe aici. sau cand se schimba guvernul. suntem cu sabia deasupra capului. parerea mea : nu va bazati pe astia 16% cand va faceti vreun credit ...