Alianta Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR) a protestat joi, printr-un document oficial, fata de fiscalizarea sectorului IT, prin anularea scutirii de la plata impozitului pe venit in cazul programatorilor, si nationalizarea pensiilor private, prin reducerea contributiei la pilonul II de pensii (pensiile private obligatorii). Drept reactie, deputatul Varujuan Pambuccian a precizat pentru HotNews.ro ca este o mare confuzie si ca potrivit documentelor finale, semnate, programatorii vor ramane neimpozitati si de acum inainte.

Patronatele si-au exprimat joi surprinderea ca desi la ultima intalnire cu primul-ministru a fost convenita anularea acestor masuri negative pentru economie, totusi, miercuri, ele au fost anuntate ca adoptate, cerand Guvernului sa-si reconsidere pozitia.

"Semnalul dat ieri de Guvern privind impozitarea veniturilor din IT va alunga investitorii din acest domeniu si va pune pe butuci unul din ultimele sectoare industriale unde suntem competitivi pe piata internationala. In acelasi timp, Alianta Confederatiilor Patronale din Romania protesteaza impotriva nationalizarii pensiilor prin transferul de fonduri de la pilonul II, al pensiilor private, catre pilonul I. In felul acesta este distrusa orice sansa a tinerilor care cotizeaza in prezent pentru pensii private de a beneficia de o pensie europeana, lucru care ar fi posibil numai prin sistemul de pensii private", a mentionat Dan Matei Agathon, purtatorul de cuvant al Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR).

  • Varujan Pambuccian: Este o confuzie. Masura anularii neimpozitarii programatorilor nu se regaseste in documentul final cu FMI

Descarca fisierul audio in format MP3

Contactat de HotNews.ro, deputatul Varujan Pambuccian a tinut sa avertizeze ca declaratiile privind fiscalizarea sectorului IT ale lui Dan Matei Agathon si alte informatii similare din presa au la baza o confuzie si ca masura anularii scutirii de la plata impozitului pe venit in cazul programatorilor nu se regaseste in documentele finale prezentate miercuri.

"Toate aceste valuri care se creeaza in momentul de fata au doua surse: una - o sursa din presa care detinea un document vechi, cel initial, si pe care l-a vandut acum 2 zile ca document actual. In documentul actual, repet, nu exista aceasta anulare a neimpozitarii programatorilor. Programatorii raman neimpozitati si de acum inainte. (...) A doua sursa care amplifica confuzia vine din partea domnului Dan Matei Agathon care a reusit prin ce a facut in ultima saptamana sa aduca patronatele intr-o situatie absolut ridicola. Este foarte rau sa vorbesti dezinformat (...) Neimpozitarea programatorilor ramane, nimeni nu a retras aceasta masura", a mentionat deputatul.

Varujan Pambuccian a mai punctat faptul ca a fost prezent la discutarea acestor masuri si ca in urma escaladarii acestei confuzii a primit aprobarea ministrului Vladescu de a face publice pe site-ul ANIS, documentele oficiale cum au fost ele semnate in varianta finala.