Ministerul Finantelor: Veniturile programatorilor IT vor fi scutite in continuare de la impozitare
Precizarea Ministerului vine dupa ce Alianta Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR) si-a exprimat joi protestul pentru "semnalul dat ieri (miercuri, n.r.) de Guvern privind impozitarea veniturilor din IT", care "va alunga investitorii din acest domeniu si va pune pe butuci unul din ultimele sectoare industriale unde suntem competitivi pe piata internationala".
Ulterior, deputatul Varujuan Pambuccian a precizat, pentru HotNews.ro, ca este vorba despre o confuzie si ca, potrivit documentelor finale, semnate, nu se va aplica impozit asupra salariilor programatorilor.

VIDEO Criza din Coaliție, săptămâna a doua. Prima ședință a Coaliției după demiterea lui Voiculescu, fără o nominalizare pentru Ministerul Sănătății. Kelemen, întrebat dacă e necesară intervenția președintelui: Nu e nevoie
Cercetătorii au descoperit cele mai precise informații de până acum privind emisiile radio rapide
INTERVIU Cum vede educația o elevă româncă admisă la Oxford. Mara Pîndaru: Trebuie introdusă mai mult tehnologia în procesul de învățare / Care este principala problema a sistemului de învățământ din România
O istorie a frigului extrem, din aprilie până în iunie - Ninsori, ger și îngheț în România ultimilor 100 de ani
Aceasta scutire este discriminatorie. A fost introdusa initial pentru ca sa reduca numarul angajatilor din IT care pleaca in strainatate. Dar in conditiile de azi cand si medicii pleaca pe capete ce facem? Taiem salariile medicilor si pastram privilegiile in IT?
IT-ul aduce bani dar sanatatea este de nepretuit.
PS:
Stiu ca veniturile realizate prin impozitarea angajatilor din IT ar fi infime la nivelul bugetului ~40 mil lei dar asta nu inseamna ca nu sunt costuri pentru mentinerea acestui sistem de scutiri sau ca aceasta discriminare convenabila pentru noi este si corecta.
Daca ti-ar scadea venitul total cu 16% (si nu ai fi sigur ca suporta firma modificarea), probabil ai avea o alta opinie.
si asa se scade din salarul nostru o suma destul de mare pentru sanatate, si restu tot ce trebe...
acum gandeste ca un programator si analizeaza:
tai scutirea, firma ii scade salariul, programatorul pleaca in Germania, Franta, Angliat, tara fluiera a paguba.
tai scutirea, firma nu ii scade salariul, ca sa nu-l piarda, dar devine mai scumpa pe piata, drept pentru care clientul strain prefera sa faca contract cu indianul, chinezul, tara fluiera a paguba.
mai bine nu tai scutirea. nu iei bani de la programator, dar programatorul aduce valuta in tara, de la firmele straine (Oracle, Adobe, etc), intocmai ca si capsunarii. Pentru tara programatorii sunt importanti, si capsunarii la fel, pentru ca aduc bani din strainatate. Asa supravietuim crizei. Pentru ca de produs si exportat nu suntem in stare. De turism, sa aducem straini in vizita, nici asta.
Asa ca da, e incorect, dar eficient. Analizeaza.
Vroiam sa te rog, daca vrei sa`mi spui printr-un mesaj ce salariu lunar primesti in domeniu IT, ca programator, deoarece am de facut o tema la Educatie Antreprenoriala si as avea nevoie de o suma de inceput de cariera si de o suma pe care o primesti dupa cativa ani de activitate.(Date concrete)
Multumesc frumos!
PS: Stiu ca nu are nicio treaba cu articolul postat, dar sunt in cautare de informatii.
Nici un guvern, indiferent de orientarea politica, nu are dreptul sa favorizeze, printr-un act normativ, o categorie profesionala (in cazul de fata cei din IT) in detrimentul tuturor celorlalte categorii!
Rusine!
1. normal ca trebuie sa ne tinem valorile acasa, indiferent ca sint profesiri, doctori, ITisti, hardisti, proiectanti, etc. deci trebuie sa-i platim pe toti la fel
2. arata-mi si mie o firma romaneasca tare de soft care sa aduca zeci de milioane in euro in romania. sa nu-mi spui de siveco sau uti. 90% din firmele noastre sint niste amariti care fac pagini de web sau jocuri pe telefoane.
3. firmele mari de soft care invirt bani grei in romania sint firmele straine. pt ele sa fac eu reduceri fiscale? si apoi unde sint software-ele facute de ele pe care statul roman a platit miliarde?
sa mai continui?
singurii care merita scutiti sunt adevaratele motoare ale economiei, teparii imobiliari, baietii destepti care fura 90% din fondurile de drumuri, cianuristii de la Rosia Montana si restul de prieteni de partid care invart de la cateva milioane in sus.
Si inca ceva, se stie de doua zile ca nu se vor impozita veniturile programatorilor. Doar Gandul, Realitatea si Dan Matei Agaton bat campii, bazandu-se pe un draft vechi de o saptamana.
Mergi pe blogul lui Pambuccian: de 2 zile se roaga de Realitatea TV sa ii dea drept la replica ca sa expolice situatia si aia nu vor. Inlcusiv acum Realitatea.Net isi bate joc de informatie:
"Nu e trecut nimic in acordul cu FMI privind eliminarea acestei fiscalitati, dar nu e trecut nici ca o pastreaza. Deci se taie". Logica beton
Porcaria asta continua, desi sunt dezmintiri si la Pambuccian si de la Ministerul de Finante. Doar ca sa mai intarate 20.000 de programatori.
Si sa fie unii ca tine care sa declare ca "evident nimeni nu stie nimic in tara asta"
in ce tara mai exista asemenea stupizenie????
Pe de alta parte, trebuie sa privim cu atentie aceasta scutire pt. ca targetu nu suntem noi (amploiatii) ci firma pt. care lucram.
Adica datorita scutirii firma isi permite sa ne plateasca pe noi la un nivel cat de cat competitiv pe piata munci (inclusiv raportat la salariile de la extern), si totodata sa-si mentina costurile scazute pt. ca produsele lor (adicatelea softuri) sa fie competitive pe piata.
Daca scutirea dispare, rezulta 2 variante (ambele de r..t):
1. Firma mentine salariu brut, deci scade salariu net si atunci butonatoru o ia spre orizonturi mai bine platite, caz in care firma inchide activitatea de dezvoltare in RO
2. Firma mareste salariul brut ca sa il mentina pe cel net, caz in care butonatoru nu mai pleaca, dar creste costul de productie, iar in anumite cazuri asta poate duce la scaderea competitivitatii acestuia si in final la inchiderea firmei in RO ca nu mai are cui sa vanda. Si din nou butonatoru o ia spre orizonturi mai luminoase.
Singurele activitati care ar fi mentinute in RO in aceste cazuri ar fi doar cele de high-tech unde competentza e localizata in RO. In rest tot ce e outsourcing, testare sau alte "munci de negru" vor migra catre est.
n-am pupat o prima macar, darami-te crestere de 2 ani incoace, nimeni din firma
si noi am incercat sa schimbam valuta ...dar n-au fost de acord si intr-un final doar asta ne-a ramas
In aceeasi masura in care pentru agricultura se acorda subventii in timp ce pentru industria chimica nu
Orice stat are anumite domenii strategice, competitive international, pe care incearca sa le sustina, pentru ca la randul lor aceste domenii sunt o "vaca de muls" pentru stat
Pe ce te bazezi cand afirmi ca IT-ul aduce bani in tara? Eu din cate stiu multinationalele nu prea declara profitul in Ro.
Anyway, sunt IT-st, nu beneficiez de scutire pt ca legea este discriminatorie, dar de ce un arhitect care castiga cam acelasi salariu in Ro plateste impozit si un programator nu plateste? In opinia ta crezi ca exista diferenta dpdv profesional?
Ar trebui sa renuntam la pomana.
Vad programatori care se lamenteaza ca o "taie" afara - credeti ca acolo nu se platesc impozite? sunteti intr-adevar pregatiti profesional sa faceti fata unuijob "afara"?
Esti programator.. cand termini o facultate de profil.Nu.. termini "filologie" ,lucrezi in IT si hopa ai pretentii..
NU vad unde e discriminarea.. in domeniu IT.
Poti spune ca este discriminare ..IT fata de alte domenii dar in IT sunt scutiti cei care au diplome de la facultati cu profil IT si mi se pare absolut normal.
Piata IT din Romania este atractiva pentru companiile din afara..si cu scutirea asta statul reuseste sa o pastreze atractiva.
Adobe are un centru de dezvoltare deschis in Bucuresti din cate stiu.
Google va deschide in curand un centru de dezvoltare aici in Romania.Si de obicei cand vine Google vine si Microsoft(care au deja deschise niste centre aici.. de customer service cred..).Si te intrebi.. de ce nu se duc in Bulgaria sau Ucraina?Pai un raspuns ar fi ca aici exista piata pentru asa ceva (gasesc oameni pregatiti) si... sunt ajutati de stat.
Din pacate.. nu vad sa fim noi o tara.. atractiva din punct de vedere al..arhitecturii..nu vad nici cladiri care sa ma impresioneze.
Uitati-va la tari cu traditie in asa ceva..(Suedia, Danemarca).. cum arata cladirile la ei.. cate premii in arhitectura au castigat arhitectii lor.
O companie interesata de un proiect revolutionar in arhitectura se duce acolo nu in Romania... insa daca se gandesc la o investitie IT.. Romania in mod sigur este una dintre opțiuni.
Totuși dacă ar fi fost de ales intre a impozita(in vreun fel) programatorii sau a scadea pensiile pensionarilor(cei care iau sub 1000RON nu nesimțiții cu pensii speciale.. fără a fi contribuit cu ceva) as fi fost de acord cu impozitarea programatorilor in favoarea pensionarilor.
Cel mai bine hai sa facem o lege prin care sa se miscoreze impozitele la toate firmele care fac export si aduc bani in tara. Sa nu mai plateasca alea impozit, pentru ca eu ca firma aduc bani in tara si totusi platesc impozite peste impozite.
Mi se pare gresit cum ganditi "telecom nu prea aduce bani, doar noi si Dacia". Haideti sa fim seriosi, sunt o gramada de companii IT care lucreaza intern si nu aduc nici un ban in tara, mai sunt altele care fac tunuri dupa tunuri cu statul de milioane de dolari. De astea si angajatii lor ce sa zicem ?
Pe de alta parte mai sunt o gramada de alte companii non it care fac export iar angajatii lor nu au nici o scutire de impozit. Pai inginerii, managerii sau orice om cu studii superioare de la dacia, nokia, sau mai stiu eu ce alta firma care face componente pentru autoturisme straine nu ar trebui sa aiba si el scutire de 16% ? Pe baza faptului ca ca si ala aduce bani in tara ? Pai pe astia nu vreai sa-i tinem in tara ?
Cati bani aduce programatorul angajat la o firma de IT care vinde portaluri statului pe milioane de euro ?
Asa si in IT nimic nu-i va opri sà se orienteze spre India, iar noi cit am tine costurile joase, nu putem sà concuràm cu sute de mii de amàriti care ar munci si 18 ore pe zi pentru 45 centi/orà..
De cate ori ai fost intr-o sedinta cu programatori din india? Stii tu cat de usor este sa interactionezi cu ei? Abilitatile lor lingvistice nu sunt cel mai bun atu.
Daca tu crezi ca avantajul unui roman este doar pretul lui atunci sa stii ca gresesti. Firmele mari din domeniul IT care investesc in Romania au deja centre in India.
Italianul de care vorbesti tu nu facea afaceri in domeniul IT si nu cred ca ne dorim sa atragem investitori care sunt interesati doar de profituri mari. Si pentru a produce soft nu ai nevoie de "sute de mii de amarati".
esti lamentabil - tre' sa te doara tare capul sa apesi CRTL+ALT+DEL - revina la realitate. Ai terminat un amarat de AC sau Info si te crezi mare "telectual". Sictir
baietica, la AC se intra cu 10 la examen si se face carte nu ca la ff-ul unde ai facut, daca ai facut, tu.
oricum, comentariul tau e haios si reprezentativ pentru cei cu putini neuroni dar multe fumuri.
FYI - Am terminat AC. Lucrez k IT-st. Si sunt satul de cei care cred ca terminand aceasta facultate trebuiesc tratati discriminatoriu. Ac-istule mandru, nu ai face fata nici macar o zi in FR in acest domeniu.
LAMENTABIL
12 ore munca intelectuala in fata calculatorului nu o fac numai programatorii... mai sunt si arhitecti care isi sparg ochii in calculator facand proiecte, cercetatorii la fel, etc...
Nu e vorba de cata carte faci, sau de cat stai in fata calculatorului, ci de cat de profitabil esti pentru statul roman (mai degraba cat de profitabila e compania IT la care lucrezi pentru statul roman). Atata tot. Daca ai noroc sa fii in acea categorie esti fericit daca nu nu...
Deci hai sa nu ne mai simtim noi programatorii superiori in fata altora... diferenta dintre noi si ei e ca deocamdata lucram intr-o industrie care se zice ca e strategica pentru RO...
Ti se pare ca un medic sau un arhitect castiga mai putin in afara decat un programator? Deci problema de mentalitate e la noi ...
Legea are insa mari lacune... am colegi care lucreaza cot la cot cu mine, sunt tot programatori, insa nu sunt scutiti pentru ca nu au facut o facultate de profil...
Sunt atatea sorbonici si colegii care te scot pe hartie mare programator si tu nici macar sa sortezi in excel nu esti in stare... asta da programator si mai e si scutit ca a nimerit pe suport intr-o companie care beneficiaza de aceasta facilitate...
daca ar fi reintrodusa aceasta impozitare un procent semnificativ de firme straine(ibm, adobe etc) se vor relocaliza in rusia sau bulgaria etc.
adevarul este ca fiecare tara trebuie sa-si promoveze atu-urile, iar romania genereaza inca ingineri foarte buni.
pe de alta parte, nu ar trebui sa fie facuta comparatie niciodata intre programator si medic pt ca viata de programator e viata de sportiv(scurta)....pe cand medic poti fi si dupa ce te pensionezi.
Eliminarea scutirii ar aduce un plus de maxim 5-7% fata de cat aduc ei acum la stat... E doar o chestie economica... aduci bani la buget poti avea facilitati nu aduci esti nashpa... LA banca cand te duci sa faci un depozit ... cine credeti ca poate negocia dobanda? ala care vine cu 5k EUR sau ala care vine cu 500K EURO?
Ati observat ca daca esti programator si vrei sa emigrezi in Australia (spre exemplu) ai punctaj mai bun decat multe alte meserii? Deci statul australian ii discrimineaze pe cei care nu sunt programatori.
Va spune nenea borat (programator) de ce e bine sa ramana chestia aia:
1) sunt niste conditii destul de dure pentru firme ca sa aiba acces la scutirea aia. In principiu, numai firmele care chiar produc, cu de la enshpe angajati in sus se pot califica. Adeca statul da scutirea asta numai la aia de la care iese din cifre ca stau bine cu cotizatiile.
2) industria software e foarte volatila; e greu sa muti o fabrica dintr-o tara in alta, dar un bloc d-ala de sticla cu programatori se muta in cateva luni. Oricine umbla la butonul ala cu 16% isi asuma riscul ca alde Adobe, Oracle etc sa-si restranga activitatea semnificativ in cursul unui an fiscal;
3) In industria software se invart niste mormane de bani care rivalizeaza cu cele din industrii vechi de zeci de ani, si care tot cresc, si vor creste in continuare. Daca nu ma credeti uitati-va ce s-a intamplat cu bursa americanilor la dot com bust.
Realitatea e ca daca ma dau astia afara din cauza ca se inchide departamentul - din cauza ca a scos guvernul facilitatile si iese firma in pierdere - eu imi iau calculatorul la subsoara (ca altceva nu imi trebuie) si imi gasesc de lucru pe alte meleaguri in cateva saptamani, din cauza a ceea ce ziceam la 3), dar aia cativa pensionari care traiesc din ce cotizam la stat direct sau indirect (TVA) raman cu ochii in soare.
Cei care primesc subventii (sau ar trebui sa primeasca, ca le fura "alesii neamului" banii) de ce nu sunt considerati favorizati ?
Ce ... puneti botul la toate prostiile aruncate pe la antene si prin alte parti de "jurnalisti" si "analisti" (cuvantul asta parca e mai apropiat de altul, nu de "analiza") ?
nu exista nici un argument solid in mentinerea acestei aberatii!
Ce zici? Te mai gandesti?
2. Toti programatorii trec pe salariu minim pe economie si isi deschid PFA
3. Statul pierde mai mult decat castiga in afara de impozite...una e sa platesti cas, pensie, sanatate la 5000 lei brut si alta e sa le platesti la 880 lei. diferenta se plateste de firma pe PFA-ul programatorului si se plateste doar o cota fixa
Programare e o chestie volatila...o poti face de acasa din sezlong de oriunde.
Aceste retineri lunare pot fi eludate usor...nu e ca la piata unde ai o marfa mai pun un procent si o vinzi..programarea se desfasoara intr-un mediu virtual.
Cel mai bun lucru care l-a facut guvernul.
Daca ar da afara din primarii din agentii, etc ar fi fost o solutie mult mai corecta decat micsorarea cu 25% a tuturor salariilor bugetarilor.
Se face o evaluare la care ar pica multi si tragi linie.
Ca vanzator esti la taraba, ca medic esti in spital, ca politist esti pe strada...nu poti dirija intersectii virtual sau opera virtual, dar...poti programa pentru orice companie din lume de oriunde din lume
Multi nu stiu ce inseamna IT si scutirea se adreseaza maxim 15.000 de persoane.
Ca nu e corect..iti faci un calcul si nu e corect dar pentru Romania e mai profitabil si indirect pentru toti.
QED
e singurul domeniu in care putem sa ne batem pe piata cu rusi, indinei, chinezi si e singura industrie care mege cat de cat....
Ca sa ma exprim asa, plastic, un programator este materie prima - el pur si simplu produce ceva (un soft) care este mai apoi obiectul unor tranzactii comerciale.
Este un domeniu in care Romania depaseste mult alte tari si cred ca solutia de a nu impozita acum venitul este foarte buna. Sunt convinsa ca in cazul in care se ridica scutirea multe firma mari (Microsoft, Oracle, etc.) si-ar fi ridicat sandramalele si ar fi plecat de la noi. Si cate locuri de mulca au creat, in afara programatorilor... Deci...