Google refuza sa dea autoritatilor germane informatiile confidentiale colectate "din greseala" de masinile Street View
Conform legilor germane, Google e obligata sa dea autoritatilor datele colectate de la retelele WiFi nesecurizate, insa compania a spus ca cererea ii pune in fata "provocari legale", astfel ca nu s-a conformat termenului limita (miezul noptii dintre 27 si 28 mai).
Google a permis accesul autoritatilor la masina Street View, dar nu si la datele colectate. Pe de alta parte AFP scrie ca in Austria autoritatile au interzis masinilor Google sa mai faca fotografii pentru Street View pana cand compania nu va de informatii detaliate despre datele colectate de masini si nu va raspunde la un chestionar amanuntit. Termenul limita impus de autoritatile de la Viena este 7 iunie
Google a spus ca a colectat "din greseala" date confidentiale de pe retele WiFi nesecurizate si desi nu a dat detalii se pare ca e vorba de franturi de e-mail-uri si conversatii dintre utilizatori. Multe voci din piata spun insa ca lucrurile nu s-au intamplat din greseala si ca Google vrea sa puna mana pe cat mai multe date posibil.
Compania a admis ca a gresit grav si spune ca pe viitor nu va mai colecta informatii de acest gen.
Romania este pe lista tarilor unde Google a adunat "din greseala" date personale ale utilizatorilor de retele Wi Fi nesecurizate

INTERVIU Pentru noi, roboții sunt soluții la probleme. Am învățat cum să primim un refuz și cum să câștigăm încrederea celor care investesc în noi / Doi elevi, despre pasiunea lor
Vaccinarea nu este suficientă. Economist român care locuiește la Londra, despre “lecția britanică”
Mult așteptatul declin al pandemiei în țările europene s-a declanșat. Locul României
Cum și-a petrecut Vlad Voiculescu ziua demiterii din funcția de ministru al Sănătății
Ziua demiterii lui Vlad Voiculescu. Ce le-a explicat Barna colegilor despre discuția cu premierul
Landerul InSight al NASA luptă pentru supraviețuire și va intra în hibernare de urgență
Nu as vrea nici sa vad vreun judecator federal dindu-le culcat oficialilor Google. Desi asta o sa se intimple in ritmul asta.
Sa fim seriosi...
Într-un mod similar, dacă foloseşti Google Maps pe un laptop sau pe un telefon mobil care are wireless (WiFi), poate să îţi arate locaţia curentă (cu o precizie de 100-200m) folosind identificatorul MAC al reţelelor wireless aflate în aria de acoperire.
Pentru asta, Google are nevoie să ştie MAC-ul şi locaţia cât mai multor router-e wireless şi le poate afla în două moduri: dacă un utilizator care are wireless îşi setează manual locaţia curentă sau dacă maşinile care fotografiază străzile stochează şi informaţia despre MAC-ul reţelelor wireless pe care le întâlnesc.
Acum, problema e că pentru asta ei au folosit un soft open-source care scana reţelele wireless nesecurizate şi au uitat să scoată porţiunea care stoca şi datele care circulă pe reţea, ei având nevoie de fapt doar de adresa MAC. Este o greşeală scuzabilă, cu condiţia ca practica respectivă să fie oprită imediat ce a fost descoperită, iar datele care au fost interceptate din greşeală să fie şterse. Vezi mai multe aici:
http://googleblog.blogspot.com/2010/05/wifi-data-collection-update.html
Răzvan
Problema e ca vecinii pot fura net de la tine, si pot face chestii ilegale prin conexiunea ta la net.
Nu mai vorbim ca, daca sunt un pic cunoscatori, pot sa-ti inregistreze tot traficul in incercarea de a fura parole.
Si nu numai vecinii, oricine are o masina si un laptop, daca locuiesti la etajele inferioare.
E o exagerare care se face avand in vedere ca Google e un nume mare. Daca era vorba de altcineva, nu se sesiza nimeni.
Mai bine ar umbla tarile astea care tin atat de mult la protectia datelor cu un dispozitiv similar, si cand descopera retele nesecurizate sa ii avertizeze pe proprietari de riscurile reale la care se expun, in loc sa-i hartuiasca pe cei de la Google.
sa fim seriosi... cati ani ai?
Ideea era nu ca Google sint masina de cod pe principii cooperatiste, cit ca fac bani din reclama, de acord, dar totusi ideea centrala e ca in limite rezonabile (legale, morale, cum doriti) si in acelasi timp neuitind de unde au plecat. Si tocmai asta se pare ca au uitat. Chrome, Chrome OS, Android, open source, python - ca totul pina la urma sa se reduca la cine stringe mai mult mineral.
Domnii care injurau capitalismul de la Microsoft trebuie sa fie acum fericiti.
Ca sa nu mai vorbim de tampenia numita Chrome OS. Incet incet, google devine un foarte mare Big Brother si incepe sa calce multa lume pe bataturi.
Sanatate.
Ideea centrala aici e ca ofera niste API-uri, ceva, cu care orice Wasile poate sa faca si el un HTTP post sa culeaga trei surcele si sa isi duca si el aplicatia la bun sfirsit. ASTA voiam sa spun ca google ofereau cumva o emulatie, nu ca ce fac ei e perfect, doamne fereste.
Android? perfect de acord. IPhone e closed, Windows 7 Mobile nu suporta native... cel putin pentru mine cam toti sint la fel.
Chrome OS? e o idee si ea.
Pe de alta parte, daca tu imi lauzi Apple versus Google, te anunt ca esti muult mai ipocrit decat crezi.
Open Source nu inseamna ca tot ce se dezvolta pentru android trebuie sa fie gratis, sa stii ca sunt si aplicatii android care sunt pe bani. Un exemplu clar este clientul de I-Go.
Pe de alta parte, al tau ( ca tot iti place sa oferi posesia unuia si altuia ) Apple, este singurul motiv pentru care un telefon cu touch costa asa de mult.
Google este periculos pentru ca e mare si impune cu usurinta pe piata web chestii nu neaparat bune, in nici un caz pentru ceea ce produc.
Si nu imi spune mie ca e Google BigBrother, ca nici un dezvoltator de software nu e vre-un ingeras.
Diferenta stii care e? Ca pe un IPhone poti sa aflii ca esti urmarit, doar daca vor Apple, pe un Android, poti sa citesti codul, si sa iti dai seama. Si cred ca un Android era necesar pe piata asta atat de statica si de "aranjata"
Imi da si el un exemplu, si ala singurul, I-go este si pe iphone prietene. Avand in vedere ca limbajele de programare care se folosesc pentru Iphone sunt c/c++ si objective-c, nu stiu ce soft adevarat o sa scoti tu cu prostia ta de java pe Android. Si din 200.000 de aplicatii de pe Apple store, sa stii ca sunt foarte multe utile, chiar si jocurile, desi romanii au impresia ca sa faci un joc e un fel de joaca de copii. Desi in Norvegia sunt universitati care scot gamedesign-eri si programatori pe care marii dezvoltatori de jocuri ii angajeaza imediat.
Si explica-mi si mie cum fraudeaza dezvoltatorii de iphone statele in care traiesc. Sunt foarte curios cum mama masii te feresti tu de fisc cand Apple iti trimite banii intr-un cont din banca. Sunt chiar interesat de chestia asta.
aerul de deschidere, de etica, responsabilitate, masca de cavaler alb si alte bullshit-uri sunt puse pur si simplu in slujba mecanismului de facut bani.
Google este o firma care vinde reclama, 99% din veniturile lor vin din reclama. in conditiile astea e foarte usor ca in alte piete (Internet, software, telecom) sa pozezi in Che Guevara.
ca si in cazul MS, lumea se va prinde prea tarziu care sunt noile forme, mult mai rafinate, pe care le ia monopolismul si ca Google este o corporatie si ca primul scop al lor este sa faca bani.
Toate cele bune,
Adrian
Adrian
Adrian
Iar daca vezi o usa larg deschisa, o iei ca pe o invitatie.
Legea nr. 161/2003, Cartea I, Titlul III:
Art. 35. - (1) In prezentul titlu, termenii si expresiile de mai jos au urmatorul inteles:
a) prin sistem informatic se intelege orice dispozitiv sau ansamblu de dispozitive interconectate sau aflate in relatie functionala, dintre care unul sau mai multe asigura prelucrarea automata a datelor, cu ajutorul unui program informatic.”
Intrebare: S-o incadra router-ul sau AP-ul in ipoteza acestei definitii?
Raspuns: Cu siguranta!
Acelasi art. 35 alin. (2): In sensul prezentului titlu, actioneaza fara drept persoana care se afla in una dintre urmatoarele situatii:
a) nu este autorizata, in temeiul legii sau al unui contract;
b) depaseste limitele autorizarii;
c) nu are permisiunea, din partea persoanei fizice sau juridice competente, potrivit legii, sa o acorde, de a folosi, administra sau controla un sistem informatic ori de a desfasura cercetari stiintifice sau de a efectua orice alta operatiune intr-un sistem informatic.””
Si acum sanctiunile:
”Art. 42. - (1) Accesul, fara drept, la un sistem informatic constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amenda.
(2) Fapta prevazuta la alin. (1), savarsita in scopul obtinerii de date informatice, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani.
(3) Daca fapta prevazuta la alin. (1) sau (2) este savarsita prin incalcarea masurilor de securitate, pedeapsa este inchisoarea de la 3 la 12 ani.”
Concluzia:
Trage-o singur!
Spre exemplificare: ”dispozitive interconectate (e.g. cablu ethernet, USB) sau aflate in relatie functionala (prin unde radio)”.
Daca depune detinatorul retelei plangere penala si ajungi in faza c.p., tu trebuie sa dovedesti ca ai avut permisiunea lui.
a) prin sistem informatic se intelege orice dispozitiv sau ansamblu de dispozitive interconectate sau aflate in relatie functionala, dintre care unul sau mai multe asigura prelucrarea automata a datelor, cu ajutorul unui program informatic.
AP-ul procesează automat date? După părerea mea, limbajul ăsta de lemn se referă la medii de stocare și procesare a datelor (calculatoare). AP-ul rutează pachete, nu le procesează (deși rutarea este în fapt o procesare până la layer 3 a pachetelor ethernet, dar nu procesează datele ci headerele...). Așadar, ce înțeleg eu este că nu am voie la el pe calculator, să culeg date. Dar nu include un biet router Wifi. Așa că toată construcția ta legală este sortită nulității, deși corectă.
Nu îndemn și nici nu încurajez pe nimeni să facă așa ceva, ba din contră, aș îndemna posesorii de WiFi să își securizeze AP-urile. De câte ori merg prin Europa la hotel și plătesc pentru internet, îmi transform laptopul în AP și îi dau numele Romania. :D Și îi las să-l folosească :D Dar o fac în cunoștință de cauză. Și cu prezervativ pe foldere :D
O zi frumoasă,
Adrian
"ansamblu de dispozitive interconectate sau aflate in relatie functionala, dintre care unul sau mai multe asigura prelucrarea automata a datelor, cu ajutorul unui program informatic.”
De ce crezi ca AP-ul nu se incadreaza in categoria ansamblelor de dispozitive aflate in relatie functionala din care unul dintre ele (ex. calculatorul) asigura prelucrarea automata a datelor, cu ajutorul unui program informatic?
Poti sa dai o definitie mai cuprinzatoare?
O zi frumoasa si tie!
O zi de luni excelentă îți doresc :)
Adrian
frumos gandesti tu...
si te mai intrebi d c se fura de se rupe in romania...
Daca maine se da o lege in germania ca masinile goagal trebuie sa aibe 4 roti pe tavan, atunci gugal se va conforma sau va sta departe de granitele acelei tari. Daca legea era deja in vigoare si ei au folosit doar 4 roti, sunt pasibili de a suporta consecintele...
Europenii tot vor sa face IP-urile personale si portabile, poate asa stii si unde locuieste fiecare IP
Si la urmatoarea tzeapa pe ebay anumiti baetzi vor avea mult mai rapid o vizita de la FBI Romania ...
Da' la ce va folosi statul german datele nu va intrebati?
Sanatate
Adica daca eu imi las usa descuiata/deschisa sau nu am usa la intrare, tu esti liber sa intri in casa mea si sa "copiezi" informatii legate de mine/casa?
Patrunderea fara accept (indiferent de motive) in orice tip de retea privata/publica cred ca se pedepseste, cel putin in tari civilizate. Ma insel?
Asta nu stiu eu, chiar nu e stipulat prin legile legate de IT si asta?
Nu mi se pare ilegal să folosești un wireless liber, mi se pare imoral dacă știi că acesta nu este special făcut pentru utilizarea publicului larg.
Adrian
Google deja are datele si garantat sute de backupuri la ele, deci nu mai exista in varianta "le vom sterge", Germania, ca sa se calmeze, va primi asa ceva recompense, fie 2-3 emailuri de-ale unora ce nu si-au platit taxele, fie o suma frumusica de bani, o mana spala pe alta, amandoua fata si drum bun. Asa e cand e saracie globala si recesiune, ar face unii orice pentru bani.
La fel si cu datele conturilor din Elvetia, zeci de ani nu i-a interesat, curgeau banii oricum ... acum brusc ii intereseaza cine-si tine banii in conturi in Elvetia ...
E o aplicatie buna, la fel cum e bine ca nu mai dormim in pestera ca acum 2000 de ani si ca speranta de viata a crescut de la 30 la 80 de ani ... dar nici chiar absolut senzationala si nici chiar sa ne rugam sa apara masinile lor pe strazi.
Absolut senzationala a fost evolutia medicinei, care ti-a permis tie sa te nasti fara complicatii ;-) si sa elucubrezi acum pe net ;-)
Pe de alta parte, Google nu a spart nici un PC, pur si simplu a inregistrat tot ce e pe banda de wi-fi (2.4Ghz).
E posibil ca asta sa fie legal sau nu.
INSA, cea ce vor nemtii mi se pare un comunism pe fata. E ca si cum, eu stat german vroiam sa vad ce vb tu pe mail, si noroc ca au inregistrat astia de la Google, ca sa pot sa vad de la ei,
Nu mi se pare deloc normal sa vada politistul neam ce s-a inregistrat. Poate sa asiste cand le sterge, nu sa vada continutul.
Pot sa demonstreze ca li s-au spart PC-urile, ii invit sa ia logurile de firewall si de AP-uri si sa ii acuze de intrare prin efractie, dar pana atunci, eu nu sunt de acord sa se dea nici o data.
In rest, Google rulez pentru lucrurile bune pe care le face, la un pret platit de altii, dar este extrem de periculos pentru puterea pe care o are, ganditi-va ca de maine WebM este singurul codec al YouTube, asta se traduce prin WebM este folosit la nivel mondial.
Personal, nu cred nici in statul incoruptibil (fie el german), nici in corporatiile benevolente (fie ele americane).
Atata timp cat nu avem actiuni la Google si nici angajati ai ministerului de telecomunicatii nu suntem, cred ca tot ce putem invata/face e sa ne securizam fiecare retele (si eventual si pe ale celor apropiati care nu sunt constienti de riscuri sau sunt atehnici).
Romanul inca foloseste un calculator pe post de rashnitza, iar 9 romani din 10 nu stiu ce inseamna retea WiFi sau/si nesecurizata, dar placerea de a comenta - de nepretuit.
Sa-i lasam pe Google si Germania sa-si vada de treaba. Asa cum a mentionat Moromete, cine crede ca Google nu a gresit, sa nu mai foloseasca produse Google. Cine crede ca nu a gresit, sa ignore subiectul.
Cat despre Germania, trebuia sa stea cu ei pe masinile StreetView de la bun inceput, sa vada care e treaba. Le-ai permis sa-ti pozeze strazile, ghinion acum. Sunt multe lucruri in viata imorale, dar legale. Acesta este doar unul din alte mii ;-).
Eu pledez pentru trimiterea masinilor StreetView pe strazile cu demnitari de prin Romania, si apoi facut public continutul datelor =)).