Compania Foxconn care produce gadget-uri pentru mari producatori internationali precum Apple, Dell si HP a anuntat oficial ca va creste in medie cu 30% salariile muncitorilor din China, scrie Financial Times. Pe de alta parte, Steve Jobs, seful Apple, spune ca fabricile Foxconn arata bine, au restaurante, sali de cinema si piscine si nu sunt ateliere unde oamenii sunt pusi la munci grele, scrie AFP. Totul se intampla pe fondul scandalului legat de faptul ca zece angajati s-au sinucis anul acesta la fabrica din Longhua.

Hon Hai Precision Industry, grupul care detine Foxconn a anuntat ca va mari salariile lucratorilor cu 30%, pentru a reflecta cresterea medie a preturilor in China dar si pentru a creste respectul de sine al angajatilor si eficienta lor.

Zece muncitori de la uzina din Longhua a Foxconn s-au sinucis anul acesta, iar companii precum Apple, Dell si HP s-au sesizat si vor investiga conditiile de munca de la companie. Se pare ca asupra muncitorilor se exercita o presiune care pentru unii devine insuportabila, iar conditiile in care oamenii muncesc sunt deosebit de grele. Salariul de pornire al unui muncitor este de circa 130 - 140 dolari/luna, dar se pare ca unii reusesc sa scoata dublu, lucrand insa multe ore suplimentare.

Seful Apple, Steve Jobs, a subliniat insa ca fabricile Foxconn nu sunt ateliere unde oamanii sunt pusi la munci grele. "Daca mergi acolo vezi ca e o fabrica insa, Doamne! au restaurante, sali de cinema, spital si piscine. Pentru o fabrica e chiar dragut".

Jobs a mai spus ca Apple investigheaza cele intamplate la Foxconn dar a adaugat ca probabil multi tineri veniti din sate sarace sunt coplesiti cand intra in aceste noi fabrici si le e greu sa fie departe de rude.

Foxconn are 800.000 de angajati in China, cei mai multi in provincia sudica Shenzen care a devenit un pol tehnologic. Tendinta a fost insa ca o buna parte dintre companiile IT sa creasca salariile muncitorilor chinezi, insa e clar ca scandalul sinuciderilor va accelera timpul in care se vor face cresterile.

Multi lucreaza zilnic 12 ore sase zile pe saptamana pentru a asambla gadget-uri precum iPhone pe care cu greu si le-ar putea permite. Pe de alta parte forta de munca ieftina e un mare atu pentru companiile occidentale.