Compania Foxconn care produce gadget-uri pentru mari producatori internationali precum Apple, Dell si HP a anuntat oficial ca va creste din nou salariile unor angajati din sudul Chinei, cu inca 70% din toamna, la doar cateva zile dupa ce anuntase cresteri de 30% din 1 iulie, scrie Financial Times. Un scandal fara precedent o pornit de la faptul ca zece angajati s-au sinucis anul acesta la Foxconn, iar dupa cele doua cresteri succesive salariul mediu al unui muncitor va ajunge la 240 euro/luna.

Recent Foxconn anuntase ca muncitorii vor primi o crestere medie de salariu de 30% de la 1 iulie, insa acum o noua crestere a fost anuntata, 66% de la 1 octombrie. Se va aplica pentru angajatii care trec un test de evaluare ce va fi derulat in urmatoarele trei luni, iar compania spera ca marirea de salariu va fi un factor care sa creasca loialitatea angajatilor fata de companie si sa mai scada tensiunea din uzine.

Cresterea se va aplica atat muncitorilor de la liniile de asamblare cat si sefilor de echipa si supraveghetorilor. Salariul mediu al unui lucrator va ajunge la 2.000 de yuani (240 euro/292 dolari/luna).

Foxconn face electronice pentru cateva din cele mai mari companii de IT din lume si este cel mai mare angajator din China (cu 800.000 de oameni) dar si cel mai mare exportator. Grupul din care Foxconn face parte, Hon Hai Precision Industry a avut anul trecut afaceri de 61 miliarde dolari.

Multi lucreaza zilnic 12 ore sase zile pe saptamana pentru a asambla gadget-uri precum iPhone pe care cu greu si le-ar putea permite. Pe de alta parte forta de munca ieftina e un mare atu pentru companiile occidentale.

E de asteptat ca si alte mari companii care produc electronice in China sa decida cresteri ale salariilor si in timp conditiile de munca se vor imbunatati si ele daca presiunea internationala continua sa fie aplicata.