Comisarul european pentru agenda media, Neelie Kroes, a atacat joi, indirect, gigantul IT Microsoft, avertizand guvernele europene asupra riscului de a se trezi "captive din greseala" intr-un soft protejat, anunta Le Monde.

Kroes, care este si vicepresedinte al Comisiei Europene, a anuntat introducerea unui program de consiliere a statelor membre, destinat dezvoltarii utilizarii de softuri open source. Spre deosebire de softurile cu licenta contra-cost, codurile sursa ale softurilor gratuite sunt publice si pot fi modificate de toti utilizatorii.

Majoritatea softurilor open source, precum Firefox, OpenOffice sau GNU/Linux Ubuntu, sunt distribuite gratuit.

Intr-un discurs sustinut la Openforum Europe, o asociatie pentru promovarea softurilor open source, comisarul european a subliniat ca tehnologiile cu licenta contra-cost ar putea deveni atat de raspandite "incat alternativele vor fi ignorate sistematic", desi exista solutii echivalente gratuite.

"Este o risipa de bani publici pe care majoritatea administratiilor nu si-o mai permit", a sustinut ea.

Neelie Kroes, care a fost anterior comisar european pentru concurenta, a lansat mai multe anchete care au vizat Microsoft, conducand la condamnarea gigantului informaticii la amenzi record, pentru refuzul de a comunica rivalilor sai anumite informatii si pentru instalarea implicita a navigatorului Internet Explorer in Windows.

O problema similara se pune si pe celalalt mal al Atlanticului: saptamana trecuta, justitia din Quebec a decis ca autoritatile provinciei canadiene au actionat ilegal achizitionand softuri Microsoft fara a deschide o procedura de cerere de oferta, in conditiile in care existau alternative libere si gratuite.