​Microsoft spera sa creasca atractivitatea consolelor de jocuri Xbox si a prezentat versiunea "de serie" a tehnologiei care permite controlarea jocurilor prin gesturi si voce, tehnologie rebotezata Kinect care ar trebui sa ajunga pe piata in maxim sase luni. Acum un an Microsoft prezenta primele informatii despre aceasta tehnologie care atunci era cunoscuta sub numele "proiectul Natal". Compania spune ca posibilitatea de a controla jocurile doar prin miscari ale corpului duce gaming-ul intr-o alta dimensiune, insa ramane de vazut cat va costa si cum va reactiona piata.

Microsoft a rebotezat tehnologia cunoscuta sub numele "proiectul Natal" in "Kinect", iar in cadrul unui spectacol de proportii cu artisti ai Cirque de Soleil in Los Angeles a aratat ce aplicatii va permite. Un mic device atasat la consola Xbox 360 va permite utilizatorului sa controleze jocurile prin miscari ale corpului si prin comenzi vocale. Tehnologia recunoaste miscari in 48 de puncte ale corpului, iar utilizatori pot, spre exemplu, sa faca viraje intr-o cursa de masini inclinand corpul sau pot, intr-un joc de dans, sa-si miste corpul exact in modul in care doresc sa se miste avatarul de pe monitor.

E de asteptat ca dispozitivele de gaming sa ajunga pe piata in noiembrie sau decembrie, ramane de vazut la ce preturi. Microsoft a lansat Xbox acum cinci ani, timp in care si-a gasit 40 de milioane de clienti. Reuters citeaza analisti care spun ca tehnologia Kinetic ar putea prelungi pana la patru - cinci ani durata de "viata" a unei console, iar numarul clientilor ar putea ajunge la 60-70 milioane.

Ca aplicatii, spre exemplu intr-un joc de curse, nu veti mai avea nevoie de periferice dedicate, fiind de ajuns sa tineti mainile pe un volan virtual. La un joc de box trebuie sa mimati miscari pe care le-ar face un boxer, iar la un joc de atlestism trebuie pur si simplu sa fugiti, sau sa sariti, pentru a controla personajul. La un joc tip "shooter" trebuie sa va imaginati ca aveti in mana o arma puternica si sa fiti cat se poate de rapizi in miscari.

Microsoft spune ca tehnologia va revolutiona gaming-ul si va creste atractivitatea consolelor Xbox. Ramane de vazut insa daca piata va primi bine tehnologia, in contextul in care consolele concurentei Nintendo Wii sunt foarte populare.