Microsoft Romania a lansat oficial marti suita Office 2010 pentru consumatorii persoane fizice, in septembrie urmand sa fie lansata si versiunea in limba romana, au spus reprezentantii companiei in cadrul unui eveniment de presa. Fata de Office 2007, generatia din 2010 vine cu o serie de noutati legate de faptul ca un document poate fi editat simultan de mai multe persoane prezente in locuri diferite, iar numarul efectelor artistice pentru editarea foto a crescut. Pentru companii, noul Office s-a lansat in luna mai, pentru persoane fizice exista trei tipuri de licente disponibile in magazine, cu preturi de la circa 470 lei.

Printre imbunatatiri se numara faptul ca documentele pot fi accesate, editate si partajate de oriunde, prin versiunea disponibila pe internet, exista mai multe efecte artistice pentru editarea fotografiilor si se poate face broadcast direct din Power Point, astfel incat fisiere grafice pot fi partajate la distanta mai usor.

Exista doua versiuni de Office 2010 pentru clientii companii si trei pentru clientii persoane fizice. Pentru acestia, cea mai ieftina varianta de licenta, Office Home&Student costa circa 470 lei (contine Word, Excel, Power Point si OneNote), in timp ce versiunea cea mai scumpa (si cu maxim numar de aplicatii) costa circa 3.000 lei (preturi de pe site-ul eMag). In afara de varianta clasica de a cumpara carcasa cu DVD, persoanele fizice mai pot achizitiona Office si prin intermediul unor cartele ce contin cheia de produs destinata celor care-si cumpara PC-uri noi pe care este preinstalata o imagine de Office.

In Office 2010 un document poate fi editat pe internet simultan de doi utilizatori prezenti in locuri diferite prin optiunea co-editing. Optiunea e disponibila in Word 2010, PowerPoint 2010, OneNote 2010, Excel Web App si OneNote Web App. Sunt afisate instantaneu modificarile facute de utilizatori si sunt evidentiate clar in text.

Outlook a fost simplificat, modalitatea de vizualizare s-a schimbat si au fost adaugate noi instrumente de administrare a conversatiei, Microsoft sustinand ca utilizatori vor evita supra-incarcarea cu informatii.

O schimbare extrem de importanta, una prin care Microsoft a vrut sa modernizeze suita Office, tine de faptul ca aplicatiile pot fi accesate si online la Office Web Apps. Pentru a-l accesa, utilizatorii companii trebuie sa fi cumparat o licenta Office, in timp ce pentru persoane fizice accesul e gratuit, insa persoana trebuie sa aiba cont Windows Live. Spre sfarsitul anului, Web Apps va avea si versiune in limba romana. In Romania, 70% din cei care utilizeaza Office au versiunea engleza, restul au varianta in romana.

Word, Excel si PowerPoint au in aplicatia de internet Office Web Apps facilitati de editare reduse fata de licenta full. Totusi sunt prezente optiunile pe care le folosesc in general persoanele fizice care nu vor functionalitati avansate de analiza date (pivoti etc.).

Microsoft spera sa atraga clienti intr-o vreme cand lumea sta tot mai mult pe internet si scrie texte si editeaza fotografii pe diverse aplicatii online. De aceea, tot mai multe optiuni din noua suita sunt in "nor", in the cloud, putand fi gazduite pe serverele Microsoft. Concurenta cu Google Docs nu va fi usoara, preturile licentelor Microsoft nu sunt la indemana tuturor si multi nu au mai folosit Word sau Excel de ani buni. Microsoft spera ca modernizarile aduse Office vor conta pentru clienti si adauga ca fata de programe open-source, cu Office se pot face operatiuni mai sofisticate.