Orlando a scris ieri o informatie de la Bogdan Secara care “ii explica” cum e legea HADOPI in Franta si zice ca in 2 ani va fi la fel si la noi pe pariu. Ma bag la pariu - pe 1 naveta de bere ca in 2 ani nu va fi o lege de tipul HADOPI din Franta nici in Europa, nici in majoritatea statelor europene (la SUA nu ma bag). In primul rind, informatiile date de domnul Secara lui Orlando sunt inexacte, pentru a fi eufemistici (am mai scris despre subiect), scrie Bogdan Manolea pe blogul sau.

In primul rind e vorba de 2 legi de fapt (supranumite HADOPI 1 si HADOPI 2) care in fapt au modificat textul Codului de Proprietate Intelectuala si alte legi. (vezi text original in franceza) Legile sunt in vigoare, dar nu sunt aplicate pina astazi, existind o serie de acte normative secundare care nu au fost adoptate. (Nici macar site-ul autoritatii nu este disponibil).

De asemenea mai trebuie implementate o serie de softuri de “securizare” care sa fie pusa la dispozitie. Prima incercare a Orange Franta a fost un esec penibil.

Legea se aplica doar pentru o presupusa incalcare a drepturilor de proprietate intelectuala, nu are legatura cu atacurile informatice si pedofilia. (de fapt asta din urma e continutul ilegal).

Legea are 3 actiuni, nu 2 - prima este trimiterea unui email, a doua este o scrisoare recomandata si a treia este o actiune in instanta (si nu o suspendare imediata) printr-o procedura rapida catre poate duce pina la suspendarea pe 1 an a conexiunii la Internet.

Intr-adevar, nu te poti reconecta la Internet, sub sanctiunea unei amenzi, dar ISP-istul nu are o obligatie in acest sens. Si niciun caz nu poate sa i se retraga ISP-istului licenta (mai ales ca nu este vorba de licenta, ci de un proces de notificare numit Autorizare Generala). Si autoritatea in Romania se numeste ANCOM.

Deci Orlando zice ca piata de Video on Demand ajunge la 150 de milioane de euro in Franta in anul asta si, bazat pe ce spune dnul Secara - dovada e legea HADOPI. In conditiile in care legea HADOPI NU este aplicata. Poate s-or fi speriat francezii?

Nicidecum, un studiu stiintific facut de Univ. din Rennes impreuna cu altii in Martie 2010 constata exact contrariul - si anume ca numarul “piratilor” a crescut de fapt cu 3%.

Deci nu exista nicio legatura de cauzalitate evidenta directa sau indirecta intre piata de VoD din Franta pentru 2010 si legea HADOPI.

In al doilea rind, sa argumentam de ce nu va exista in Europa o astfel de lege in urmatorii 2 ani:

- Adoptarea Pachetului telecom in 2009 care include intialul Amendament 138 face ce o astfel de lege promovata de statele europene sa vina in contradictie cu legislatia Europeana.

- In Spania exista deja decizii judecatoresti ca P2P este o actiune legala (P2P networks, as mere conduits in the transmission of data between individual users of the Internet, do not infringe any right protected by Intellectual Property Law.) Si in Olanda este considerat legal.

- In Germania, recent ministrul Justitiei a declarat ca o astfel de masura ar incalca libertatea de comunicare pe Internet.

- Exista 2 tari in Europa in care o asemenea discutie este in schimb avansata la nivel national - in Irlanda unde nu exista o lege, ci un acord voluntar intre principalul ISP - Eircom si organismele de “antipiraterie” si in Marea Britanie - unde se propune un sistem doar de notficari.

- Exista si eforturi internationale de a adopta un tratat de “anti-contrafacere” ACTA - care sa cuprinda si astfel de dispozitii. Aici este un termen mai in cerc si extrem de inchis, dar ma indoiesc ca o astfel de dispozitie expresa ar fi adoptata, dupa ce Parlamentul European (care ar trebui sa aprobe un eventual tratat) a dat semnale clare ca nu ar accepta asa ceva.

Deci astept berea peste 2 ani! Cine se baga sa bea cu mine? :-)

PS1: Pentru cei interesati de alte directii mai serioase, vezi o dezbatere pe tema modalitatlor alternative de compensare a creatorilor la Parlamentul European de saptamina trecuta. (si video)

PS2: Am zis Europa si nu Romania, ca la noi se poate intampla orice peste noapte. Un zvon neconfirmat imi zice ca la un anumit minister se fac presiuni de anumite persoane ca sa se plateasca 1 RON/abonat de fiecare ISP pentru …. nu se stie ce, dar sa mearga catre titularii de drepturi de autor sau catre nu stiu ce baza de date cu fonograme. Din pacate nu am niciun fel de confirmare, deci luati-l ca un zvon.

PS3: Un raport comandat de Comisia de Cultura a Parlamentului European zice ca “prea mult drept de autor este defavorabil pentru diversitatea expresiei culturale.”

Comenteaza peblogul lui Bogdan Manolea.