Dintr-un impuls care tinea mai degraba de plictiseala decat de speranta de a castiga vreun premiu, m-am inscris la HTC Romanian Android Challenge cu o aplicatie. Si pentru ca mie imi place sa dezvolt softuri pe care sa le folosesc si eu, am ales sa programez un reader pentru Hotnews.

Cu versiunea web pentru mobile, pe care o foloseam destul de intensiv, aveam cateva probleme majore: imposibilitatea de a citi comentariile, dificultatea de a accesa galeriile foto sau clipurile video fiind doar unele dintre acestea, scrie Adrian Spinei, pe blogul lui.

Multumim prietenului nostru Adrian Spinei pentru surpriza placuta pe care ne-a facut-o! - Redactia HotNews.ro

Asa s-a nascut HotnewsRo, un reader ("quasi-offline" ii zic eu pentru ca desi salveaza local articole si imagini inca necesita legatura la Internet pentru a functiona). Aplicatia foloseste feed-urile RSS pentru listele de articole iar pentru continut face scraping la versiunea mobila si la fragmente din versiunea "full web". Am gandit readerul pentru a fi cat mai rapid si mai usor de utilizat cu un consum minim de banda, dar in urma comentariilor utilizatorilor cred ca intr-o versiune viitoare voi oferi si posibilitatea de a vizualiza imagini pe toate articolele si integrare mai buna a galeriilor foto cu Android, fara a mai trece prin browser.

Am pornit de la zero de Rusalii si am investit in total cam 3 zile de lucru (mai o seara, mai o dupa-amiaza de weekend) inainte de a pleca in concediu. Per total, a fost o experienta foarte placuta - nu am mai programat efectiv de ani de zile dar venind din lumea Java mi-a fost destul de usor sa prind fundamentele Android. Exista multa documentatie pe Internet atat gratuita cat si contra cost (recomand commonsware) iar sistemul de operare este unul foarte modern si gandit cu cap pentru ca dezvoltarea sa fie cat mai eficienta. Astfel incat declar programarea de aplicatii Android ca fiind noul meu hobby oficial, asta bineinteles pana iese Civ V :)

Pentru a incerca readerul cautati "hotnewsro" pe Android Market. Daca va place aplicatia, nu uitati sa o votati pe site-ul concursului. Pentru aceasta va fi nevoie sa va inregistrati ca utilizator.

Mi-au mai placut cateva aplicatii inscrise in concurs care au sanse reale la podium: Pagini Galbene (printre cele mai utile), Romanian currency (idee banala dar foarte bine executata), La cinema (excelent pentru cinefili, vroiam sa fac si eu initial ceva similar noroc ca am renuntat) si Feroviar (care mi se pare o aplicatie excelenta in ciuda faptului ca nu merg cu trenul). La categoria "deocamdata, nu" as incadra aplicatii gen EcoLocator, SpeedTraps si Starea drumurilor, toate cu idei foarte bune in spate dar care au nevoie de o masa critica de utilizatori pentru a deveni utile, masa critica imposibil de atins acum in Romania.

Astept in comentarii pe Netuality sau pe email sugestii privitoare la cum vreti sa evolueze aplicatia.