Reprezentantii Google au spus vineri ca autoritatile chineze au reinnoit licenta companiei, astfel incat aceasta poate opera in continuare in tara asiatica, scrie AFP. Anuntul vine pe fondul unei stari de tensiune intre Google si Beijing, ca parte a unei povesti cu contradictii, atitudini dusmanoase si compromisuri.

Licenta Google a expirat la 30 iunie, dar autoritatile nu au dat niciun semn, iar fara o reinnoire, Google nu-si mai putea desfasura activitatea in China. Deznodamantul anuntat vineri a devenit insa previzibil de aproape doua saptamani deoarece Google a facut pe 29 iunie un compromis fata de guvernul chinez anuntand ca nu va mai redirectiona utilizatorii chinezi catre un site din Hong Kong, ci va reinvia google.cn care a fost inchis in martie.

Google a decis in martie sa inchida google.cn, iar utilizatorii erau redirectionati catre site-ul din Hong Kong, google.com.hk, care oferea servicii necenzurate. Google isi anuntase inca din ianuarie intentia de a nu se mai supune legilor care o obligau sa filtreze continutul rezultatelor cautarii.

Diverse organizatii care sunt de partea guvernului chinez acuza Google ca e mana in mana cu serviciile secrete americane carora le furnizeaza informatii secrete din China.

Autoritatile chineze au sustinut obsesiv ca au tot dreptul sa cenzureze internetul pentru a se asigura ca nu sunt publicate materiale care incalca articole din constitutie sau instiga la ura, conform unui document publicat la inceput de iunie. In ciuda controlului dur, autoritatile sustin ca cetatenii au totala libertate de exprimare pe internet.

Nicio organizatie nu poate "produce, duplica, anunta sau disemina" informatii pe teme care pot fi impotriva principiilor constitutionale sau care pot "incita la ura rasiala" sau pot pune in pericol "politica de stat in materie de religie" sau pot raspandi "idei superstitioase", arata documentul.

Mai sunt interzise si materiale care pot "tulbura ordinea sociala si stabilitatea", cele care raspandesc: "pornografia, obscenitatile, lucruri legate de jocurile de noroc, violenta, brutalitate si teroare", mai mentioneaza documentul care insa sustine ca dreptul la libera exprimare pe internet este protejat prin lege: "Cetatenii chinezi isi pot exprima opiniile in diverse moduri pe internet."