Inspectorii Asociatiei Industriei Muzicale din Romania (AIMR), care reprezinta producatorii de muzica, au strans probe in luna iunie din acest an impotriva a 40 de internauti utilizatori de DC++, care prin intermediul acestui program au pus la dispozitie pe internet fisiere muzicale protejate de copyright, a anuntat miercuri asociatia. Dosarele cu probe sunt trimise la serviciile de investigare a fradudelor din cadrul fiecarui inspectorat judetean de politie, care pot incepe cercetarea prin perchezitie domiciliara. Daca sunt gasiti vinovati, utilizatorii in cauza risca amenzi si chiar inchisoare de la 1 an la 4 ani.

„Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 4 ani sau cu amenda punerea la dispozitia publicului, inclusiv prin internet sau prin alte retele de calculatoare, fara consimtamantul titularilor de drepturi” (Art. 139, Legea Nr. 8/ 1996) a operelor, inclusiv opere muzicale. Producatorii de muzica reprezentati de Asociatia Industriei Muzicale din Romania sunt titulari de drepturi asupra propriilor inregistrari sonore, actionand pentru protejarea drepturilor pe care le au si in acest mod, prin identificarea si urmarirea in justitie a persoanelor fizice sau juridice care incalca prevederile legii dreptului de autor si a drepturilor conex", se arata in comunicatul AIMR.

Asociatia sustine ca in luna iunie din acest an a monitorizat si adunat probe impotriva unor utilizatori de DC++ din municipiile Bucuresti, Miercurea Ciuc, Craiova, Sfantu Gheorghe, respectiv din mai multe localitati din judetele Cluj, Gorj, Neamt, Vrancea, Giurgiu, Suceava, Botosani si Ilfov.

AIMR sustine ca monitorizeaza permanent informatia partajata pe internet prin huburile DC++ de utilizatorii romani.

"Media inregistrata pe huburile DC++ in Romania a fost de 75.000 de utilizatori zilnic pe parcursul lunii iunie, cu varfuri de peste 100.000 de utilizatori activi in orele serii si la sfarsit de saptamana. Cantitatea totala de informatie partajata pe huburile romanesti la orele 17:00, intr-o zi de luni, de exemplu, depaseste 17.000 TB, putand fi echivalata cu peste 4 miliarde de piese muzicale in format mp3 sau 24 de milioane de exemplare de filme in format xvid. Un utilizator acceseaza 3 hub-uri concomitent, in medie, intr-o sesiune de conectare. Accesarea huburilor implica in mod necesar punerea de dispozitie de informatie, prin minima de share (partajare sau punere la dispozitie) impusa de administrator, peste 90% din informatia partajata de useri fiind informatie protejata de copyright (muzica, film, soft, jocuri). Conexiunile peer-to-peer reprezinta principala forma de facilitare a pirateriei online de muzica, in special in variantele DC++ si torrent", se mai mentioneaza in comunicat.

Cu 913 huburi active in iulie 2010, Romania conduce detasat in topul 10 al tarilor monitorizate de IFPI (International Federation of the Phonographic Industry), fiind urmata la mare distanta pe locul 2 de Italia cu 526 de huburi; in topul negativ mai figureaza Franta, Rusia, Ungaria, Suedia, Finlanda, Polonia, pe locul 10 situandu-se SUA cu 143 de huburi monitorizate, a mai indicat AIMR.

  • Un utilizator din Cluj a platit 10.000 lei in ianuarie catre AIMR pentru ca a pus la dispozitie pe internet melodii protejate de copyright

In luna ianuarie din acest an, un utilizator de DC++ din Cluj care punea la dispozitia publicului prin intermediul programului instalat melodii si alte produse protejate de copyright a platit 10.000 de lei Asociatiei Industriei Muzicale din Romania (AIMR) pentru a acoperi un prejudiciu si a fi scos de sub urmarire penala.

Acesta a fost al doilea caz de piraterie prin intermediul programului DC++ sanctionat. In iulie anul trecut s-a anuntat ca un utilizator roman de DC++ ales la intamplare a fost obligat sa plateasca 2.950 euro daune civile catre industria muzicala pentru ca a pus pe internet muzica protejata de drepturi de autor. Prejudiciul a fost stabilit in functie de materialele gasite la utilizator, astfel daunele pentru acest caz au fost estimate la contravaloarea a 295 de produse originale a cate 10 euro fiecare. Valoarea finala stabilita pe criteriile acestui caz este de 2.950 de euro, echivalent in lei cu 10.923.

Asociatia Industriei Muzicale din Romania reprezinta interesele celor mai mari case de discuri din Romania in cazurile de piraterie pe teritoriul tarii. Aceasta s-a infiintat la inceputul anului 2008, pana atunci a functionat ca departament antipiraterie in cadrul UPFR-ului.