Comisia Europeana ancheteaza pentru a vedea daca IBM a facut abuz de pozitie dominanta pe piata computerelor de tip "mainframe", calculatoare de mare putere folosite in companiile importante pentru operatiuni complexe, precum statistica si procesare de tranzactii financiare, anunta site-ul CE. Sunt deschise doua anchete separate, iar IBM e acuzata ca pune piedici concurentei fortand beneficiarii sa utilizeze atat soft cat si hard IBM si nedand unor clienti acces la piese de schimb pe care acestia nu le pot obtine din alta parte.

Exista doua anchete separate: una deschisa in urma plangerilor facute de doi producatori de soft: T3 si Turbo Hercules si alta deschisa dupa ce Comisia s-a autosesizat.

IBM e acuzata ca forteaza beneficiarii sa foloseasca atat soft pentru mainframe cat si hardware IBM si ca nu da sansa concurentei sa-si faca simtita prezenta pe piata computerelor complexe fiindca "leaga" de hardware sistemele de operare pentru mainframe.

In plus. CE este ingrijorata de faptul ca e posibil ca IBM sa foloseasca practici anticoncurentiale in ceea ce priveste intretinerea computerelor mainframe, restrictionand accesul anumitor companii la piese de schimb pe care numai IBM le produce.

Computerele de tip mainframe sunt extrem de puternice si scumpe, fiind utilizate de mari companii din domenii precum banking, asigurari, gestionarea traficului aerian, societati de servicii. Aceste computere gestioneaza volume imense de date si sunt extrem de rapide. Anul trecut piata acestor computere a totalizat 8,5 miliarde euro pe plan mondial, din care trei miliarde in Zona Economica Europeana.

O investigatie similara pe tema mainframe a fost deschisa toamna trecuta si de autoritatile americane.