​Sistemul de operare Windows XP avea aproape 72% din piata romaneasca la inceput de august, in timp ce Windows 7 a ajuns la aproape 19%, arata datele companiei irlandeze StatCounter. La capitolul broswere, Mozilla a castigat teren, trecand de 45% din piata, cu aproape zece puncte procentuale peste Internet Explorer. Interesant e ca datele indica faptul ca browserul Google Chrome ar avea 11% din piata. La motoare de cautare, Google are o cota de peste 97%, iar la browsere pentru smartphone-uri, Opera detine o treime din piata.

La sisteme de operare, Windows XP are 71,6% din piata, iar anul acesta cota a scazut cu sase puncte procentuale. In compensatie, Windows 7, lansat in toamna anului trecut a castigat anul acesta noua puncte procentuale (pana la 18,9%), in timp ce Vista a scazut in opt luni cu circa doua puncte procentuale, la sub 8%.

La capitolul browsere conduce Mozilla Firefox cu o cota de 45,1% din piata, urmat de Internet Explorer cu 35,9%. Firefox s-a distantat masiv in ultimele sase luni, dupa ce mult timp Internet Explorer a fost lider detasat. Interesant este ca datele arata ca Google Chrome detine 10,9% din piata, castigand cinci puncte procentuale de la inceputul anului.

Pe segmentul browsere folosite la telefoanele tip smartphone Opera detine aproape 34% din piata, Nokia circa 26%, iPhone in jur de 20% si Android cam 7%.