De cateva zile presa internationala discuta intens pe tema unui fisier de 1,4 GB puternic codificat pe care Wikileaks il are pe pagina cu documente. Dupa ce site-ul a publicat saptamana trecuta zeci de mii de documente militare confidentiale referitoare la razboiul din Afghanistan autoritatile SUA au luat atitudine, astfel ca site-ul a postat se pare un document criptat care sa fie folosit pe post de asigurare, in caz ca se intetesc presiunile, scrie Le Monde. Continutul documentului nefiind dezvaluit, sunt voci care sustin ca e un simplu bluff care nu contine dezvaluiri compromitatoare.

Asigurarea WikileaksFoto: Wikileaks

Wikileaks a devenit un site celebru dupa ce a publicat zeci de mii de documente secrete legate de razboiul din Afghanistan. Oficialii SUA au spus ca aceste documente confidentiale pun in pericol siguranta unor combatanti din Afghanistan acum ca au fost publicate, iar proteste au venit si din partea autoritatilor pakistaneze, dupa ce din documente reiese ca au "jucat la doua capete", ajutand si America, dar si pe talibani.

In acest context, Wikileaks a "urcat" pe site un document urias de 1,4 GB care este insa puternic codificat, astfel ca numai administratorii site-ului stiu ce contine. Criptarea pare a fi inviolabila, astfel ca exista mai multe teorii cu privire la continutul fisierului misterios. Acest fisier este mai mare decat toate celelalte documente secrete publicate la un loc, astfel ca daca intr-adevar ar contine dezvaluiri, ar putea fi vorba despre peste 200.000 de telegrame.

Exista posibilitatea ca acest fisier urias, care poate fi descarcat, insa nu poate fi deschis fara "cheia" ce poate fi furnizata doar de Wikileaks, sa fie pe post de asigurare daca e ca site-ului sa i se intample ceva ca urmare a scandalului starnit. Chiar daca site-ul ar fi inchis, daca Wikileaks comunica acel cod, toti cei care au descarcat fisierul pot sa-l deschida, astfel ca informatiile nu vor ramane secrete.

Mai exista insa si varianta ca totul sa fie un bluff iar fisierul sa fie cu totul lipsit de interes, dar chiar si asa, strategia site-ului este buna si ar putea sa fie utila in contextul acestor presiuni.

Site-ul specializat in publicarea de informatii confidentiale Wikileaks a publicat pe 25 iulie peste 90.000 de documente secrete legate de razboiul din Afghanistan, care lasa sa se inteleaga ca Pakistanul, aliatul SUA in acest razboi, permite ofiterilor sai de informatii sa trateze in mod direct cu talibanii. Statele Unite au condamnat publicarea documentelor secrete.