Neutralitatea pe internet - Disputa aprinsa pe marginea posibilitatii ca anumite tipuri de continut sa fie privilegiate, daca cei care le produc platesc
Ne indreptam catre un internet cu doua viteze?
Unul din principiile fundamentale ale internetului se refera la faptul ca niciun fel de continut nu trebuie tratat in mod preferential, astfel ca, spre exemplu, anumite site-uri nu trebuie sa se incarce mai repede ca altele. Un anumit tip de continut nu trebuie sa fie dezavantajat in raport cu alt tip de continut, spune acest principiu care insa ar putea fi modificat.
Autoritatea americana Federal Communications Commission (FCC) a purtat discutii cu mari furnizori de internet si cele mai importante companii de profil pentru ca lucrurile sa nu se schimbe. Grupuri care protejeaza drepturile consumatorilor s-au plans ca marii furnizori de internet vor formarea unui "internet cu doua viteze", in care site-urile unor companii dispuse sa plateasca vor avea prioritate si se vor incarca mai repede, in timp ce site-uri mai mici vor ramane la viteza a doua, mai mica.
Spre finalul saptamanii trecute, presa a scris ca Google si furnizorul de servicii web Verizon deja s-au inteles si vor oferi viteze mai mari pentru site-uri care vor plati pentru acest privilegiu. Informatia a facut valva, iar multi au spus ca daca se va dovedi adevarata, deschiderea si libertatea internet-ului vor deveni istorie. Ambele companii au negat ca ar fi semnat o intelegere separata, dar multi nu le cred.
Autoritatea FCC si-a vazut de curand atributiile restranse prin hotarare judecatoreasca si este de asteptat sa urmeze discutii inflacarate si diferendele vor fi probabil rezolvate in instanta. FCC spera sa obtina clasificarea serviciilor de internet broadband in alta categorie, pentru a-si putea impune punctele de vedere, insa lupta nu va fi usoara. Negocierile s-au blocat saptamana trecut, iar o noua runda este asteptata.
Providerii spun ca traficul tot mai mare justifica schimbarea
In general printre oponentii neutralitatii internetului se numara furnizorii de servicii web care sunt obligati sa investeasca masiv in hardware deoarece traficul pe internet a crescut enorm si tot mai multe dispozitive sunt online, tot mai multe pe site-uri de video streaming. Astfel de companii spun ca ar fi normal ca cei care platesc mai mult sa aiba prioritate, consecinta fiind ca pe site-uri foarte mari viteza va fi superioara, in timp ce pe paginile care nu sunt dispuse sa plateasca privilegiile, viteza va scadea.
In plus, foarte multi se opun abolirii principiului neutralitatii si fiindca ar fi posibil ca providerul de servicii sa ii interzica unui client sa intre pe anumite site-uri sau aplicatii.
Neutralitatea internetului - pusa in discutie si in Europa
CE a lansat in iunie spre dezbatere publica un proiect in legatura cu neutralitatea internet-ului. Termenul limita este de 30 septembrie, iar subiectele propuse spre discutie sunt:
- au dreptul providerii de internet sa adopte practici prin care anumite tipuri de trafic au prioritate in raport cu altele?
- ar avea astfel de practici consecinte nefaste sau nedrepte asupra clientilor?
- nivelul concurentei dintre diversi furnizori ar fi afectat de schimbarea regulilor legate de neutralitate?
- trebuie UE sa se implice mai mult pentru mentinerea unui nivel de corectitudine pe piata internet-ului sau totul se va regla de la sine?
Raportul CE pe tema neutralitatii va fi intocmit pana la sfarsitul acestui an.
Surse folosite pentru acest material: BBC, CNET, The wall Street Jornal, PC World, CE.

Cu excepția a două județe, în România un adult din patru e pensionar. Campioana e Hunedoara, unde aproape jumătate din adulți sunt pensionari
Parenting pe timp de pandemie - cum au supraviețuit părinții lunilor de școală online
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Cea mai importanta reduta a democratiei internationale nu trebuie ingradita pentru motive puerile precum viteza unui anumit site fata de altul. Daca vor viteza sa cumpere hardware, sa dea bani programatorilor pt optimizarea codului, sa faca 10 000 de mirroruri etc.
Este primul pas spre cenzura si mai rau decat atat, e facut pe considerente economice.
Adica daca ai bani ai un cuvant mai mare de spus. Asta Inseamna ca Becali ar avea o gura mai mare decat Hotnews de exemplu.
abonament 1: Google, Yahoo, MSN si CNN + altii 40RON/lune;
abonament 2: Google, Yahoo, MSN, CNN, NBC, Facebook + altii 60RON/lune;
In afara de asta, democratia insasi este pusa sub semnul intrebarii. Daca un blogger deconspireaza un act de coruptie la nivel guvernamental dar omul are latime de banda alocata pt 10 oameni simultan?
Alt aspect: aceasta masura este PROFUND anti-economica si ANTI-inovatie. Sa spunem de de maine o companie noua vine cu o idee revolutionara de motor de cautare. Cum s-ar impune acea companie intr-o lume in care ar trebui sa plateasca foarte multi bani pentru ca oamenii sa aiba acces masiv la serviciile oferite. Intr-o astfel de lume GOOGLE nu ar fi aparut pe piata (Google ar fi fost sub umbrela Microsoft sau Yahoo).
Sublim. Echivalentul persoanelor care uita de unde au plecat.
Solutia ar fi un fond deshis global in care toate tarile sa fie obligate sa investeasca, banii respectivi ar sustine infrastructura hardware si software necesara Internet-ului.
Urmeaza legi tot mai stricte de copyright, cenzura, etc, dar si un internet oficial mai sigur overall. Si desigur, internetul underground.
1. articolul este despre nimic. n-am inteles ce legatura are "neutralitatea" cu dispozitia unor companii de a plati mai mult pentru o banda de net mai mare
2. desi articolul este deosebit de dubios, s-au gasit o gramada sa isi dea cu parerea despre "cenzura". nimic din continutul articolului nu mentioneaza un soi de cenzura.
In rest... amuzant ce se agita unii aiurea.
Un exemplu simplu :
eu vreau sa citesc hotnews.ro si accesez pagina, tu vrei sa te uiti la filme pe youtube.com; youtube.com plateste mai mult (are prioritate), hotnews.ro plateste mai putin (nu are prioritate), deci tu te uiti la filme pe youtube, iar eu astept sa mi se incarce pagina de pe hotnews.ro.
atuncea ca sa mai scoata bani, vand prioritati
Eu am trecut prin upgrade-uri de banda de la 64 de kb la 100 de M. Crede-ma ca pana la10 M, dublai viteza dublai si traficul. Apoi viteza a crescut de 10 ori si trafficul abia de s-a dublat.
Nu ai ce sa faci cu viteze asa mari, majoritatea citesc mailul sau "sta pe mess". Filmele se ia in 5-6 minute si dupa e banda libera.
In cazul site-urilor e mai complicat, dar se pot face colocari de servere si nu ai treaba. Si companii precum google nu duc lipsa de bani.
Dar tind sa cred ca pe o parte si isp-ii au dreptate, Google are profit de miliarde pe spinarea isp-ilor care obtin mult mai putin profit desi poate investesc mai mult.