​In SUA se poarta discutii aprinse si sunt exprimate ingrijorari in legatura cu posibilitatea abolirii principiului neutralitatii pe internet (net neutrality), conform caruia diverse tipuri de informatie nu trebuie discriminate, astfel ca site-ul unui mare magazin online, spre exemplu, nu ar trebui sa se incarce mai repede decat blogul unui prieten. Opozantii neutralitatii sunt de acord ca anumite tipuri de continut si anumite pagini pot avea prioritate daca cei care produc acel continut platesc furnizorilor pentru aceste privilegii. Intra in articol pentru a citi cine ar avea de castigat si cine ar avea de pierdut daca lucrurile se vor schimba pe "net".

Ne indreptam catre un internet cu doua viteze?

Unul din principiile fundamentale ale internetului se refera la faptul ca niciun fel de continut nu trebuie tratat in mod preferential, astfel ca, spre exemplu, anumite site-uri nu trebuie sa se incarce mai repede ca altele. Un anumit tip de continut nu trebuie sa fie dezavantajat in raport cu alt tip de continut, spune acest principiu care insa ar putea fi modificat.

Autoritatea americana Federal Communications Commission (FCC) a purtat discutii cu mari furnizori de internet si cele mai importante companii de profil pentru ca lucrurile sa nu se schimbe. Grupuri care protejeaza drepturile consumatorilor s-au plans ca marii furnizori de internet vor formarea unui "internet cu doua viteze", in care site-urile unor companii dispuse sa plateasca vor avea prioritate si se vor incarca mai repede, in timp ce site-uri mai mici vor ramane la viteza a doua, mai mica.

Spre finalul saptamanii trecute, presa a scris ca Google si furnizorul de servicii web Verizon deja s-au inteles si vor oferi viteze mai mari pentru site-uri care vor plati pentru acest privilegiu. Informatia a facut valva, iar multi au spus ca daca se va dovedi adevarata, deschiderea si libertatea internet-ului vor deveni istorie. Ambele companii au negat ca ar fi semnat o intelegere separata, dar multi nu le cred.

Autoritatea FCC si-a vazut de curand atributiile restranse prin hotarare judecatoreasca si este de asteptat sa urmeze discutii inflacarate si diferendele vor fi probabil rezolvate in instanta. FCC spera sa obtina clasificarea serviciilor de internet broadband in alta categorie, pentru a-si putea impune punctele de vedere, insa lupta nu va fi usoara. Negocierile s-au blocat saptamana trecut, iar o noua runda este asteptata.

Providerii spun ca traficul tot mai mare justifica schimbarea

In general printre oponentii neutralitatii internetului se numara furnizorii de servicii web care sunt obligati sa investeasca masiv in hardware deoarece traficul pe internet a crescut enorm si tot mai multe dispozitive sunt online, tot mai multe pe site-uri de video streaming. Astfel de companii spun ca ar fi normal ca cei care platesc mai mult sa aiba prioritate, consecinta fiind ca pe site-uri foarte mari viteza va fi superioara, in timp ce pe paginile care nu sunt dispuse sa plateasca privilegiile, viteza va scadea.

In plus, foarte multi se opun abolirii principiului neutralitatii si fiindca ar fi posibil ca providerul de servicii sa ii interzica unui client sa intre pe anumite site-uri sau aplicatii.

Neutralitatea internetului - pusa in discutie si in Europa

CE a lansat in iunie spre dezbatere publica un proiect in legatura cu neutralitatea internet-ului. Termenul limita este de 30 septembrie, iar subiectele propuse spre discutie sunt:

- au dreptul providerii de internet sa adopte practici prin care anumite tipuri de trafic au prioritate in raport cu altele?

- ar avea astfel de practici consecinte nefaste sau nedrepte asupra clientilor?

- nivelul concurentei dintre diversi furnizori ar fi afectat de schimbarea regulilor legate de neutralitate?

- trebuie UE sa se implice mai mult pentru mentinerea unui nivel de corectitudine pe piata internet-ului sau totul se va regla de la sine?

Raportul CE pe tema neutralitatii va fi intocmit pana la sfarsitul acestui an.

Surse folosite pentru acest material: BBC, CNET, The wall Street Jornal, PC World, CE.